1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS’TAN SURİYE’YE YAPILACAK MÜDAHALEYE ŞARTLI DESTEK
GÜNEY KIBRIS’TAN SURİYE’YE YAPILACAK MÜDAHALEYE ŞARTLI DESTEK

GÜNEY KIBRIS’TAN SURİYE’YE YAPILACAK MÜDAHALEYE ŞARTLI DESTEK

Güney Kıbrıs'ın, Suriye’ye yapılacak uluslararası müdahaleye, ülkede düzenlenen protesto gösterilerine rağmen, “şartlı” destek verdiği ortaya çıktı.

A+A-

KASULİDİS: “MÜDAHALE, BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARIYLA MEŞRULAŞTIRILMALI”

RUM YETKİLİLERDEN YATIŞTIRICI AÇIKLAMA...

“KIBRIS OPERASYONLARA KATILMAYACAK. SURİYE’DEN ADA’YA OPERASYON DA SÖZ KONUSU DEĞİL. ÜSLERİN ROLÜ HAKKINDA DA GÜVENCE ALDIK”

AKEL: “SAVUNMAMIZ AĞROTUR’U DA KORUR, NE DEMEK?”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PROTESTO MİTİNGİ

Güney Kıbrıs'ın Suriye’ye yapılacak uluslararası müdahaleye, ülkede düzenlenen protesto gösterilerine rağmen “şartlı” destek verdiği ortaya çıktı.

Fileleftheros “Suriye’ye Müdahaleye Şartlı ‘Evet’” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın, Litvanya’da hafta sonu düzenlenen AB Dışişleri Bakanları gayrı resmî toplantısında Suriye’ye müdahaleden yana tavır ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete, toplantıya katılan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Güney Kıbrıs’ın kimyasal silah kullanılmasını kınadığı ve uluslar arası camianın pasif kalamayacağı inancında olduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu yazdı. Habere göre Kasulidis, yapılacak müdahalenin BM Güvenlik Konseyi kararıyla meşrulaştırılması gerektiğine de işaret etti.

Haberde, ABD’nin Suriye’ye üç günlük müdahalede bulunma eğiliminin Rum yönetimini kaygılandırdığı belirtildi. Müdahale süresinin uzaması halinde ise Güney Kıbrıs turizmine darbe vuracağından korkuluyor.

Aynı gazete “Lefkoşa, Kıbrıs’ın Karışmayacağı Konusunda Güvence Verdi... Hükümet, Kıbrıs’ın Suriye’ye Operasyonda Rol Almamasında Israrlı” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Savunma Bakanı Fotis Fotiu ve Sözcü Hristos Stilianidis’in, Güney Kıbrıs’ın Suriye’ye yapılacak askerî müdahaleye katılabileceği yönünde İngiliz basında yer alan haberler üzerine yatıştırıcı mesajlar verdiğini yazdı.

“İNGİLİZ BASINI NHÜKÜMETİ ALARMA SOKTU... ALELACELE YALANLAMA”

Gazetede yer alan habere göre, adı geçen Rum yetkilileri Güney Kıbrıs’ın operasyonlara katılmayacağını ve Suriye’den Ada’ya yönelik operasyonun da söz konusu olmadığını söyledi. İngiliz üslerinin rolü konusunda da kendilerine güvence verildiğini kaydeden Rum yetkililer, şöyle devam etti:

“İngiliz Daily Mirror gazetesi hükümeti alarma soktu. Hükümet, alelacele yalanlama ve yatıştırma açıklamaları yaptı. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, RİK’e yaptığı açıklamada, İngiliz gazetesinin Suriye ve İngiliz savaş uçaklarının Kıbrıs hava sahasında it dalaşına girdiği yönündeki haberinin aşırı ve farazî olduğunu söyledi. Typhoon tipi iki İngiliz savaş uçağının uluslar arası hava sahasında Suriye’den kalkmış olabilecek kimliği bilinmeyen uçaklar saptadıklarını söyleyen Kasulidis, yaşananın it dalaşı olduğunu yalanladı ve iki uçağın, İngiliz savaş uçaklarını uzak mesafedeyken fark ederek, uzaklaştığını söyledi.

İngiliz üslerinin rolüne de değinen Kasulidis, ‘dost ülkelerden Ağrotur üssünün Suriye’ye saldırıda mevzi olarak kullanılmayacağı yönünde defalarca teyit aldık. Aynı zamanda Kıbrıs’taki İngiliz üsleri de Kıbrıs’ın Suriye’nin hedefi olmadıkları teyidini verdi. Kasulidis, Doğu Akdeniz’de bazı bölgelerin kapatılmasıyla ilgili olarak da ‘bölge, olası bir Suriye operasyonuna katılmayacak ancak tatbikat yapacak bir dost ülkenin yayınladığı NOTAM’dan sonra kapatıldı’ dedi.

Savunma Bakanı Fotis Fotiu da Kasulidis’inkiyle aynı frekansta bir açıklama yaptı. Fotiu, Kıbrıs’ın askerî operasyon veya saldırıların mevzisi olmayacağını, Suriye’ye olası bir saldırıda hedef de olmayacağını söyledi. Basına yansıyan haberleri aşırı diye niteleyen Fotiu ‘Güvenli perspektif olmasaydı vatandaşları için halen kolaylık talebinde bulunan ülkeler Kıbrıs’ı seçmezdi’ dedi.

Hükümet Sözcüsü Stilianidis de aynı yönde olan şu yazılı açıklamayı yaptı:‘Çok sayıda ülke Kıbrıs’ı, ihtiyaç olması halinde insani yardıma gerek duyacak vatandaşların konuk edilmesine katkı koymaya çağırdı. Bu durum, ülkenin insani perspektif olarak sağladığı istikrar ve güvenliğin, uluslar arası camia tarafının güvenine mazhar oluşunun göstergesidir’

AKEL: “SAVUNMAMIZ AĞROTUR’U DA KORUR, NE DEMEK?”

Fileleftheros ayrıca AKEL’in Dışişleri Bakanı’nın söylediklerini reddederek, İngiliz üslerinin her gün casusluk ve askerî maceralara karışarak, ada için ciddi tehlike oluşturduğu iddiasında bulunduğu açıklamayı da verdi.

AKEL adına açıklama yapan Kostas Hristodulidis, Kasulidis’in, “Savunmamız, Ağrotur’u, yani İngiliz üslerini de koruyor” yönündeki  açıklamasının ne anlama geldiğinin açıklanmasını istedi. Hristodulidis, hükümetin ‘Üslerin varlığı ve faaliyetleri böyle bir ihtimal yaratıyorken, üslerin olası bir kazadan bizi koruduğu’ açıklamasını da reddettiklerini söyledi.

Hristodulidis, hükümete “Suriye krizine barışçıl çözüm bulunması yönünde çalışma” ve “meclis tarafından benimsenen kararla ilgili ne yaptığını söyleme” çağrısında bulundu. Avrupa Dışişleri Bakanları’nın geçen hafta aldığı karara da değinen AKEL ‘AB’nin bir kez daha üye ülkeler arasındaki çıkar rekabetinin ortasında kalmaya ve ABD’ye stratejik açıdan bağımlı olmaya devam ettiği aşikârdır’ ifadesini kullandı.”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PROTESTO MİTİNGİ

Politis “Tüm Kıbrıs Barış Konseyi”nin AKEL ve gençlik kolu EDON’un katılımıyla dün Lefkoşa’nın Rum kesimindeki ABD Büyükelçiliği önünde protesto eylemi düzenlemesine de yer verdi.

Habere göre, “Suriye’den elini çek” mesajı verilen eyleme, aralarında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve diğer parti yetkililerinin de bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Gazete, “Solomu Meydanı”ndan ABD Büyükelçiliği önüne yürüyen ve burada miting gerçekleştiren protestocuların, büyükelçilik binası önünde yanan mumlarla barış amblemi oluşturduklarını yazdı.

Habere göre, ABD Büyükelçiliği’ne, “demokratikleşme meselesinin çözümünün Suriye halkına bırakılması” ve “Kıbrıs’ın savaş planlarının dışında bırakılması” taleplerini içeren bir de karar sureti verildi.

“Tüm Kıbrıs Barış Örgütü” Başkanı Hristos Kurtellaris, mitingde yaptığı konuşmada, özgür Suriye ordusu olarak adlandırılan Suriyeli muhaliflerin, çok uluslu radikal silahlı çetelerden başka bir şey olmadığını söyledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.