1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY’DE IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI ARTTI
GÜNEY’DE IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI ARTTI

GÜNEY’DE IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI ARTTI

Irkçı eğilimlerin her zaman Rum toplumunun özelliği olduğu ancak ekonomik krizin yabancı düşmanlığı fenomenlerini artırdığı

A+A-

RUM TOPLUMU YABANCILARI, İŞİSİZLİĞİN VE MAAŞLARDAKİ AZALMANIN ANA NEDENİ GÖRÜYOR

“Irkçı eğilimlerin her zaman Rum toplumunun özelliği olduğu ancak ekonomik krizin yabancı düşmanlığı fenomenlerini artırdığı, Rum toplumunun, Güney’de yaşayan yabancıları, işsizliğin ve maaşların azalmasının ana nedeni gördüğü” bildirildi.

Fileleftheros Rum Ombudsman’ın uhdesi altındaki Ayrımcılık Karşıtı birimin faaliyete geçtiği bir yıllık süre sarfında ırkçılık ve yabancı düşmanlığının çok daha belirgin görülmeye başlandığını yazdı ve adı geçen idare tarafından hazırlanan yıllık rapordaki verileri aktardı.

Gazeteye göre ilgili birim başkanı Aristos Çartas birimin faaliyete geçtiği 2004’ten 2013’e kadarki dönemde toplam bin 273 şikâyet aldıklarını söyledi.

Çartas bugün Güney Kıbrıs’taki nüfusun yüzde 20’sinin yabancı/AB vatandaşı ve öğrenci nüfusunun yüzde 10’unun da mülteci ailelerden gelme olduğunu vurguladı. Sadece 2012’de birime şikâyette bulunan 125 kişiden 53’ünün Avrupa vatandaşı, 36’sının üçüncü ülke vatandaşı, 25’inin Rum, 10’unun Kıbrıslı Türk ve birinin de Rum vatandaşlığı verilen bir kişi olduğunu belirtti.

Çartas, 125 şikâyetten 85’inin etnik kökene, 13’ünün cinsiyete, 5’inin dine, 5’ünün sakatlık durumuna, 5’inin yaşa, 4’ünün cinsel eğilime, 1’inin dile ve 6’sının da yukarıda sayılanlardan birkaçına göre ayrımcılık yapılmasıyla ilgili olduğunu anlattı.

Öte yandan Haravgi “Irkçı Davranış Olayları Artıyor” başlıklı haberinde AKEL’in gençlik kolu EDON’un gün dolayısıyla yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre açıklamada “ekonomik kriz şartları ve işsizlikteki artışın Rum tarafında  ırkçı davranış vukuatlarını artırdığını, aşırı sağ faşist grupların hareketliliğinde artarak gündelik olay haline geldiği” belirtildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.