1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY’DE YER YERİNDEN OYNADI
GÜNEY’DE YER YERİNDEN OYNADI

GÜNEY’DE YER YERİNDEN OYNADI

GÜNEY’DE YER YERİNDEN OYNADI

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Rum yönetiminin hidrokarbonlar hakkında tek yanlı ve uzun vadeli kararlar aldığını açıklaması, Güney’de rahatsızlık yarattı.

Rum yönetimi BM’den izahat istemeye hazırlanırken siyasi partiler de Eide’yi topa tuttu.

Konuyla ilgili konuşan Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Eide’nin ‘Rum tarafının tek yanlı hareketleri’ ifadesi için Birleşmiş Milletler’den izahat isteyeceğini açıkladı.

“Sorun Eide’nin neden burada olduğunu anlamamasıdır” diyen Hristodulis, “müzakerelerin ertelenme sebebi ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleridir” şeklinde konuştu.

AKEL Merkez Komite üyesi Stefanos Stefanu da, Eide’nin; Güney Kıbrıs’ın uluslararası arenada tanınan bir devlet olduğunu unutmamasını istedi.

DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis de Türkiye’yi suçlayarak, mevcut şartlarda müzakere etmenin mümkün olmadığı iddiasında bulundu.

EDEK’ten yapılan açıklamada ise Eide’nin görev ve yetkisini aştığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise sözlerinin yarattığı gerilim üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i arayarak, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, bunun tamamen bir tercüme hatası olduğunu söyledi.

Eide mülakatın bant kaydını Rum başkanlık Köşkü’ne göndereceğini de açıkladı, ancak konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Eide, katıldığı bir etkinlikte Kıbrıs sorununun ilânihayet devam edeceğine inanmadığına vurgu yaparak, iki tarafın bir noktada, birlikte yaşamak isteyip istemediklerine karar vermeleri gerektiğini kaydetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.