1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜRÇAĞ İŞSİZLİKLE İLGİLİ KONUŞTU
GÜRÇAĞ İŞSİZLİKLE İLGİLİ KONUŞTU

GÜRÇAĞ İŞSİZLİKLE İLGİLİ KONUŞTU

Meclis Genel Kurulu toplantısında UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, “işsizlikle” ilgili yaptı.

A+A-

GÜRÇAĞ İŞSİZLİKLE İLGİLİ KONUŞTU GÜRPINAR YANIT VERDİ

Meclis Genel Kurulu toplantısında güncel konuşmaların 3’üncüsünü, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, “işsizlikle” ilgili yaptı.

Gürçağ, işsizlik konusuna ve toplumda yarattığı olumsuzluklara dikkat çekmek istediğini belirtti.

Ülkedeki işsizliğin göçü tetiklediğine işaret eden Gürçağ, gençlerin göçünü engellemek için tedbir almaları gerektiğini, genç beyin varlığının bir ülkenin en önemli varlığı olduğunu, başka ülkelere gitmesine izin vermeyecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Ülkede alınan kararların ve adam kayırmacılığın, gençlere yeterince sahip çıkılmamasının da göçe iteklediğini ifade eden Gürçağ, göç veren toplumdaki insan yapısının da bu sistemden zarar gördüğünü belirtti.

Gürçağ, devletin ekonomiyi en iyi şekilde yönlendirilmesinin beklendiğini dile getirdi.

Ekonominin planlı ve sistemli olmasının hedeflere ulaşılmasını kolaylaştıracağına işaret eden Gürçağ, işsizliğin de ekonominin en can alıcı noktası olduğunu ve toplumu bir kurt gibi kemirdiğini ifade etti.

İşsizliğin göç etmeyen ve toplumu oluşturan kişiler için de sorun olduğunu, insanoğlu üretmediği sürece işe yaramazlık hissinin toplumu depresyona sürüklediğini kaydeden Gürçağ, çalışmanın sadece ekonomiye katkı değil bireylerin yaşama topluma dahil olması için bir araç olduğunu kaydetti.

İşsizliğin intihara kadar varan toplumsal bir sorun yelpazesi olduğuna değinen Gürçağ, işsizliğin kangrenleşmeden devlet-özel işbirliğinde çözüme ulaştırılması gereken bir sorun olduğunu ve bu sorunu çözmenin bir borç olduğunu belirtti

Gürçağ, işsizlik ve yatırımların yapılmamasıyla ilgili bir maden işçisinin kendisine yolladığı mektubu da kürsüden okuyarak, yatırımlarının eksiksiz yapılması noktasında ilgililere çağrı yaptı.

GÜRPINAR

Gürçağ’a yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, okunan mektubun ülkenin kanayan çok önemli bir yarasına parmak bastığını söyledi.

Gürpınar, ülkede yüzde 10 civarında işsizliğin söz konusu olduğunu ve bu rakamın AB standartlarının üstünde olduğunu ifade ederek, özellikle genç işsizlikte oranın yüzde 20’ye kadar çıktığını anlattı.

Teşviklerle desteklenen yüksek öğrenimin ciddi büyüme gösterdiğini ve istihdama da olumlu yansıyacağına inandığını; kurumlara destek için de 3 yıldır çeşitli kredi ve hibe programları hazırladıklarını anımsatan Gürpınar, bu çabaların yetmediğini ülkenin yapısal işsizlik sorunu olduğunu, bunun için de ayrıntılı uzun vadeli planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Bu sorunların bir kısmının da ülkede ekonominin ihtiyaç duyduğu kişilerin yetiştirilememesinden kaynaklandığını dile getiren Gürpınar, mesleki okullar kampüsünün de bu kapsamda planlandığını, ilgili bakanlıkların da destek vererek bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Gürpınar, bakanlığının yerel işgücü istihdam edenlere destek verdiğini anımsatarak bu projenin rakamlarıyla ilgili bilgi vererek, kamuya alınan kişilerin niteliklerine de özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gürpınar, kurumların denetlenmesi noktasında personel yetersizlikleri olduğunu ancak bu sıkıntıyı 2015 yılında gidermeyi umduklarını söyleyerek, bu eksikliğe rağmen teftiş ve denetimlerin 2014 yılında 2013 yılındakinden daha sık ve aktif olduğuyla ilgili örnekler verdi.

Yatırımları yapılmayanların şikayetlerini anında denetlediklerini ve işletmelere uyarı yaptıklarını; sorunu çözemezlerse ceza kestiklerini ve en son nokta olarak mahkemeye sevk ettiklerini anlatan Gürpınar, denetimleri olabildiğince sıklaştırmayı hedeflediklerini ve çalışanların haklarının gaspedilmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.