1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜRPINAR: “YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMINI TEŞVİK EDİYORUZ”
GÜRPINAR: “YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMINI TEŞVİK EDİYORUZ”

GÜRPINAR: “YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMINI TEŞVİK EDİYORUZ”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Bakanlar Kurulu’nda yeni konutlar için aldıkları tapu harcı indirim kararıyla, inşaat sektörüne ivme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

A+A-

TOPLANTI GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARLA DEVAM EDİYOR

MUNGAN: “İNŞAAT SEKTÖRÜNE İVME AMAÇLANIYOR”

SENNAROĞLU: “KESİN KONUŞMAK İÇİN ERKEN AMA KURAKLIK GÜNDEMİMİZDE”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Bakanlar Kurulu’nda yeni konutlar için aldıkları tapu harcı indirim kararıyla, inşaat sektörüne ivme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Mungan, öğrenci taşımacılığı yapan otobüslere ödemeler için sözleşme ve evrakların tamamlanmasını beklediklerini; doğrudan gelir desteği ödemelerinde hukuka uygun hareket ettiklerini ve bu ay içinde çeşitli ödemeler yapılacağını belirtti.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise kuraklık konusunda kesin konuşmak için erken olduğunu ancak bu tehlikenin gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu gündem dışı konuşmalarla devam ediyor.

TATAR, HARÇ İNDİRİMİNİ ELEŞTİRDİ

UBP Milletvekili Ersin Tatar, yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Bakanlar Kurulu’nda tapu harçlarıyla ilgili indirim kararı alınmasını eleştiren Tatar, “Bunun kaynağı nereden gelecek” diye sordu.

Tatar, Kar-İş’e ödeme yapılmamasını da eleştirdi.

Borçların yeniden yapılandırılması konusuna değinen Tatar, yeniden taksitlendirme için başvuran bazı kişilerin tutuklandığı yönünde iddialar duyduğunu ifade etti ve Maliye Bakanı’nı bu konuyu araştırmaya çağırdı.

Tatar, Vakıflar Bankası’ndaki işten çıkarmaların kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Müzakere sürecinin an be an halkla paylaşılması gerektiğini dile getiren Tatar, “Halkın başına gelecekleri bilmesi gerekir” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün KKTC’ye ciddi yatırım yaptığını dile getiren Tatar, toprak konusu tartışılırken bunun da göz önünde bulundurulmasını istedi.

“Ortaya çıkacak tazminatları kim ödeyecek. Zannediyorlarsa ki bu halkı borçlandıracaklar çok yanılıyorlar” diyen Tatar, tazminatı kimin ödeyeceği konusunun da halkla paylaşılmasını istedi.

Tatar, müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na destek verilmesi ve Kıbrıslı Türklerin isteklerinin yüksek sesle dile getirilmesi gerektiğini söyledi.

MUNGAN: “İNŞAAT SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRMAK İÇİN”

Tatar’ın sorularına cevap vermek için söz alan Maliye Bakanı Zeren Mungan, yeni konutlar için harç indirimi öngördüklerini ve buradaki temel yaklaşımlarının mevcut koşullar nedeniyle inşaat sektörüne ivme kazandırmak olduğunu anlattı.

“EVRAKLAR TAMAMLANINCA ÖDEME YAPILACAK”

Taşımacılıktaki ödeme aksaklığına da açıklık getiren Mungan, ödemeler için sözleşmelerin tamamlanması gerektiğini dile getirerek, evrakların dün ve bugün ellerine ulaştığını, evraklar tamamlandıktan sonra ödeme yapılacağını ifade etti.

Doğrudan gelir desteğiyle ilgili tüm ödemelerde hukuk kurallarına uygun şekilde hareket edildiğini söyleyen Mungan, bu ay içinde çeşitli ödemeler yapılacağını belirtti.

Mungan, borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili değişiklik ihtiyacı olursa gerekenin yapılacağını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde ekonominin önemine vurgu yapan Mungan, Cumhurbaşkanı’na gerekli teknik katkıyı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

OĞUZ, KURAKLIK KONUSUNDA ÇALIŞMA OLUP OLMADIĞINI SORDU

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, tarım ve sosyal güvenlik konusunda gündem dışı konuşma yaparak, hükümetin kuraklıkla ilgili çalışma yapıp yapmadığını sordu.

Köylerde hayvan üreticileri için kaba yem ihtiyacının doğduğunu kaydeden Oğuz, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’na “Gerek bu konuda, gerekse elektrik konusunda yeni projeniz var mı?” diye sordu.

Türkiye’den gelen bakanlarla elektrik konusunda ne görüşme yapıldığını merak ettiklerini kaydeden Oğuz, vatandaşın yüksek maliyetli elektrik almaya daha ne kadar devam edeceğini sordu.

CTP’nin kamuda partizanlık yaptığını savunan Dursun Oğuz, “İntikam alma ne zaman bitecek? Toplumsal barışa büyük zarar veriliyor” dedi.

Daha sonra askerlik konusuna değinen Oğuz, kışlalardaki askerlerin bu konuda ciddi beklentisi oluştuğunu dile getirdi.

Askerliğin kısaltılması için fazladan insan gücüne ihtiyaç olduğunu söyleyen Oğuz, paralı askerlikle bu sorunun çözülebileceğini dile getirdi.

Bu bağlamda ilk aşamada 600 kişiye ihtiyaç duyulacağını anlatan Oğuz, askerliğin toplumun genelini ilgilendiren bir konu olduğunu dile getirerek, toplumsal fedakarlık ile bu kişilere ödenecek maaş için bir fon oluşturulabileceğini anlattı.

Oğuz, bu fona başka fonlardan da aktarım yapılabileceğini kaydetti.

GÜRPINAR: “YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMINI TEŞVİK EDİYORUZ”

Oğuz’un ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, yerel işgücü istihdamının teşviki projesinden bahsetti.

Bu projeyle yerel işgücünü desteklemeyi amaçladıklarını kaydeden Gürpınar, denetlemeleri artırıp, yasada belirtilenden uzun çalışma saatlerinin önüne geçerek, turizm gibi sektörlere yerel işgücünün ilgisini artıracaklarını belirtti.

Gürpınar, başta turizm sektörü olmak üzere yerel işgücünün ilgi duyacağı alanlarda yabancı işgücü istihdamını kademeli olarak azaltacaklarını anlattı.

Sigorta sistemine dahil olmayan çiftçi ve hayvancıların da 48 ay boyunca destekten faydalanabileceğini dile getiren Gürpınar, birikmiş borçların ödenmesi konusunda da çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

SENNAROĞLU: “YAĞIŞ DURUMUNA GÖRE GEREKEN YAPILACAK”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da söz alarak yağış beklendiğini, kuraklık konusunda kesin konuşmak için erken olduğunu ifade etti.

Şu anki durumda balyaların 60 kuruştan ucuza satılacağını söyleyen Sennaroğlu, yağışların durumuna göre gerekenin yapılacağını söyledi.

Sennaroğlu kuraklığın gündemlerinde olduğunu ekledi.

Elektrik konusunda da soruları yanıtlayan Sennaroğlu, Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesi konusunda sıkıntı olmadığını, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bakan Sennaroğlu, Elektrik Kurumu’nda bazı çalışanların “sürgün” edildiği konusunda ise, bu kişilerle ilgili usulsüzlük soruşturması açıldığı bilgisini aldığını, siyasi sürgün varsa buna müsaade etmeyeceğini dile getirdi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.