1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ”
“GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

“GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

“GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin daha fazla zaman kaybedilmeden bir an önce başlamasını ve bütünlüklü çözüm sürecine paralel, Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilerek, Mağusa Limanı ve Ercan Havalimanı’nın da eş zamanlı açılmasını talep etti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs’a ilişkin son raporunun ön kopyasında, iki toplum arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel, spor ve benzeri alanlardaki temasların, müzakerelerin yeniden başlamasına olumlu etki yapacağını vurguladığına dikkat çekerek, “Ban’ın vurguladığı gibi güven artırıcı önlemlerin ve temasların her alanda hayata geçirilmesi daha fazla engellenmemelidir” dedi.

Futbolun yeniden birleştirilmesi yönünde her iki federasyonun attığı tarihi adımın devam etmesi gerektiğini belirterek, onaylanan anlaşmanın hayata geçirilmesi için gereken adımların atılmasını isteyen İzzet İzcan, bir sonraki adımın Maraş, Mağusa ve Ercan konusunda atılması gerektiğini vurguladı.

Güven arttırıcı önlemlerin kapsamlı çözüm süreci ile paralel bir şekilde hayata geçirilmesini talep eden İzcan, şunları kaydetti:

“Kapsamlı çözüme gidilen süreçte eşzamanlı bir şekilde Maraş yasal sahiplerine iade edilmeli, Mağusa Limanı AB kontrolünde, Ercan Havaalanı ise Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü denetiminde açılmalıdır. Bunun yanında Türkiye Limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti’ne açmalı, Kıbrıs Cumhuriyeti de Türkiye’nin AB üyelik sürecinde müzakere başlıklarına koyduğu vetoyu kaldırmalıdır.

Tarafları daha fazla zamana oynamaktan vazgeçip kapsamlı çözüm müzakerelerine kaldığı yerden biran önce başlamaya çağırıyoruz.”

BKP Genel Başkanı İzcan, müzakerelerin başlaması için zeminin açık ve net olduğunu da kaydederek, “Müzakere zemini sayın Talat ve sayın Hristofyas’ın ortak açıklamalarında yer alan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da benimsenen tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olan siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyondur. Egemenlik iki toplumdan kaynaklanacak ve bölünmez olacaktır” dedi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.