1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI BÜTÇESİ
GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI BÜTÇESİ

GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI BÜTÇESİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 259 Milyon 500 bin TL’likGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 259 Milyon 500 bin TL’likGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı Başkanlığı’nda 11.10’da toplandı.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşen Genel Kurul’un bugünkü gündeminde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri bulunuyor.

Genel Kurul’da ilk olarakGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi görüşülmeye başlandı.

ÇELER

Bu bölümde ilk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı. “Askerliğin zaman harcama olduğunu düşünüyorum” diyen Çeler, askerliğin erkeklerin hayatlarından önce bir yıl, sonra her sene seferberlikte zaman çaldığına düşündüğünü dile getirdi.

Seferberliğin özel sektörde çalışanların maaşından kesildiğini söyleyen Çeler, seferberliğin en kısa sürede kaldırılması için çalışacağını belirtti.

Disiplin Mahkemeleri Kuruluş Yasası’nın komitede beklediğini dile getiren Çeler bunun bir an önce hayata geçerek keyfi ceza vermelerin sona ermesi gerektiğini dile getirdi.

GKK Komutanı’nın KKTC vatandaşı olması gerektiğine inandığını söyleyen Çeler, bunun gelmiş geçmiş komutanlara yönelik bir eleştiri olmadığını vurguladı. Çeler “Kendi kurumlarınız olacaksa yönetici makamları da kendi vatandaşlarınızdan olmalı” dedi.

Çeler sınırların askersizleştirilmesi çalışmalarının güven yaratıcı bir önlem olarak hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Çeler profesyonel askerliğe geçilerek askerlik süresinin kısaltılmasının mümkün olduğunu belirterek, erlerin yaşadıkları en yakın bölgelere dağıtılmasını doğru bulduğunu dile getirdi.

Askerliğin gençlerin ülkeden göç etme nedenlerinden biri olduğunu savunan Çeler, vicdani ret konusundan da korkulmaması gerektiğini, askerlik yerine kamu hizmeti görevi yapılabileceğini dile getirdi.
TAÇOY

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise Çeler’e cevap vererek askerlik konusu ele alınırken ülke gerçeklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

GKK’ya mutlaka ihtiyaç olduğunu, GKK’nin personel sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Taçoy, nöbet saatlerinin azaltılması adına sınır boylarındaki teknolojilerin artırılmasını olumlu bir adım olarak gördüğünü dile getirdi.

Ülkede askerlik konusunda çok siyaset yapıldığını ifade eden Taçoy,  vicdani rettin ülkede imkansız olduğunu söyledi.

Bir ordunun gerekli olduğunu ifade eden Taçoy, “devleti olan bir orduya her zaman destek vereceklerini” belirtti.

TÖRE

Ardından UBP Milletveli Zorlu Töre GKK’nın bir ihtiyaç sonucu hayatta olduğunu söyledi.

“Gönül ister ki GKK bütçesi daha yüksek olsun” diyen Töre, GKK’yı kuvvetlendirmenin devletin birincil önceliği olması gerektiğini, Güney Kıbrıs’ta çok büyük bir askeri güç olduğunu dile getirdi.

Rum tarafının evlere silah dağıtımı yaptığını dile getiren Töre, Rumlar adayı Helen adası olarak görürken, GKK’nın adada olması ve görev yapmasının Kıbrıs Türk halkına güç ve güven verdiğini kaydetti.

Töre, Burada doğmuş, ya da 10 yaşından önce Türkiye’den gelmiş ancak vatandaş olmayanların da GKK bünyesinde KKTC’de askerlik yapmasının sağlanmasıyla GKK bünyesinde bir rahatlama sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Hem KKTC hem TC vatandaşlığı olanların askerlik konusunda sıkıntı yaşandığını ve her iki ülkede de askerlik yapılmasının istendiğini belirten Töre, bu sorunun da giderilmesi ve  TC’de yapılan askerliğin KKTC’de; KKTC’de yapılan askerliğin de TC’de sayılması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 259 Milyon 500 bin TL’lik Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.