1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Güzelyurt ve Mesarya’yı suya kavuşturacak sözleşme imzalandı
Güzelyurt ve Mesarya’yı suya kavuşturacak sözleşme imzalandı

Güzelyurt ve Mesarya’yı suya kavuşturacak sözleşme imzalandı

Güzelyurt ve Mesarya Ovalarını suya kavuşturacak “KKTC Su Temin Projesi” sözleşmesi imzalandı.

A+A-

Konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güzelyurt ve Mesarya’ya suyu iletmek için tünel inşa edileceğini belirterek, proje ile KKTC’deki çiftçilerin dekar başına ilave 700 lira gelir edeceğini ifade etti.
Anadolu Ajansına konuşan Bakan Eroğlu, tünelin yatırım bedelinin 101 milyon lira olduğunu söyleyerek, projenin hayata geçmesi ile suya hasret toprakların suya kavuşacağını ifade etti.

Projeyi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün üstlendiğini kaydeden Eroğlu,tünelle ilgili sözleşmenin iki gün önce imzalandığını ifade etti.

Eroğlu, “KKTC’deki sulama projelerini tamamladık. Bu çerçevede imzalanan sözleşme ile Güzelyurt ve Mesarya Ovalarına suyu iletmek için 101 milyon lira yatırım bedeli 5,7 kilometrelik tünel inşa edeceğiz.” dedi.

İlk etapta Güzelyurt’ta bulunan 75 bin dekarlık ovanın sulanmasının planlandığını anlatan Bakan Eroğlu, söyle konuştu.

“Sulama projesinin bütün üniteleriyle tamamlanarak hayata geçmesi ile oradaki çiftçilerimiz dekar başına yaklaşık ilave 700 lira zirai gelir elde edecek. İç çapı 4 metre olacak bu tünel ve diğer sulama projeleri KKTC için son derece önemli. Sulama ile aynı zamanda yer altı su kaynakları da beslenmiş olacak.” KKTC’de yaşayan vatandaşlar için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Eroğlu, Türkiye’nin her daim KKTC’nin yanında olacağını vurguladı. Konuşmasında KKTC su temin projesi ile, KKTC’deki su sıkıntısının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini de hatırlatan Eroğlu bugüne kadar yapılan çalışmaları da anlatttı.
Eroğlu, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz’in 250 metre altında askıda döşenen boru hattı aracılığıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarıldığını ifade ederek, Geçitköy Barajı’na aktarılan suyun, ada içerisinde dağıtımı için yaklaşık 500 kilometre isale hattı inşa ettiklerini belirtti.

Eroğlu, “Bu isale hatları vasıtasıyla adanın her noktasına suyu ulaştırdık ve oradaki vatandaşlarımızın istifadesine sunduk.

Bugün itibarıyla ada, yeteri kadar suyu memba kalitesinde kullanabiliyor. Şimdi ise suya hasret toprakları su ile buluşturmak için ilk adımı attık. “ dedi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.