1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜZELYURT’TA TAVUKLARDA YALANCI VEBA TESPİT EDİLDİ
GÜZELYURT’TA TAVUKLARDA YALANCI VEBA  TESPİT EDİLDİ

GÜZELYURT’TA TAVUKLARDA YALANCI VEBA TESPİT EDİLDİ

Veteriner Dairesi, Güzelyurt’ta bazı tavuk üreticilerinin hayvanlarında Yalancı Tavuk hastalığı tespit etti

A+A-

Güzelyurt bölgesindeki bazı tavuk üreticilerinin hayvanlarında New Castle (yalancı veba) hastalığı görüldü.Henüz net rakam belli olmamakla birlikte onlarca tavuğun bu virüs nedeniyle telef olduğu öğrenildi.

Bahar dönemlerinde açık kümeslerde yetiştirilen kanatlılarda görüldüğü iddia edilen bu hastalık, güvercin ve kuşlardan hatta havadan bile bulaşabiliyor.Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, bu salgının geçici bir dönem olduğunu ifade ederek insanlara bulaşma riskinin olmadığını söyledi.
Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da, hastalığın insanlara bulaşmadığı görüşünü teyit etti.

Naimoğluları, dengesiz beslenme, sıkışık ortamlar, bakımsızlık, çevre şartlarının kötü oluşu, bazı kanatlıların taşıdığı virüsler nedeniyle bu hastalığın ortaya çıktığını belirtti.

Ataben: Tespit çalışmaları sürüyor.Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, New Castle hastalığının Güzelyurt bölgesinde bazı üreticilerde görüldüğünü doğruladı.Bazı üreticilerin farklı sayılardaki tavuğunun virüs nedeniyle telef olduğunu belirten Ataben, daire olarak araştırmalarının sürdüğünü söyledi.

Ataben, bahar dönemlerinde açıkta olan kümeslerde (evde beslenen) söz konusu virüsün görüldüğünü belirterek hastalığın enfeksiyonu taşıyan güvercin, kuşlar hatta hava yoluyla bulaşabileceğini ifade etti.

Tespit çalışmalarının sürdüğünü ve üreticilere tavsiyelerde bulunulduğunu belirten Ataben,
“İnsanlar için risk yoktur” dedi.Naimoğluları: Hepsine bulaşır.Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, New Castle hastalığının insanlara bulaşmadığını ancak aynı kümeste bulunan hayvanları telef ettiğini söyledi.

Üretici için ekonomik kayba neden olan virüsün, dengesiz beslenme, sıkışık ortamlar, bakımsızlık, çevre şartlarının kötü oluşu, bazı kanatlıların taşıdığı virüsler nedeniyle oluşabileceğini belirten Naimoğluları, sanayi tipi çiftliklerde de bu virüsün görülebileceğini söyledi.

Naimoğluları, bir kümeste bir hayvanda bile bu hastalığın görülmesi halinde tüm hayvanların yok edilmesi gerektiğini ifade etti.New Castle hastalığı nedir?

Evcil kanatlıların ve diğer kuşların akut seyirli, çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalıktır.
Hastalığın spesifik etkeni, Paramyxovirus tip-1 (PMV-1) zarflı RNA virüsüdür. Virüsün sadece bir serotipi olmasına karşın değişik patotipleri bulunmaktadır. Birine karşı oluşan bağışıklık, diğerine karşı da koruma sağlayabilir. Doğal koşullara pek dayanıklı olmamasına karşın, uygun ortamlarda virüsle bulaşık materyaller içinde, direk güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde, haftalarca canlı ve infektif kalabilmektedir. Antibiyotiklere duyarsız olan virüs, dezenfektanlardan değişik derecede etkilenir.

Bulaşma solunum, sindirim, deri ve konjiktiva yoluyla olabilir. Virüsle bulaşık yem, su, akıntılar, vücut sıvıları ve diğer maddeler birer hastalık kaynağıdır.

Kaynak:Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.