1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HACAMAT SKANDALI!
HACAMAT SKANDALI!

HACAMAT SKANDALI!

Nerden izin aldığı belli değil!

A+A-

Kıbrıs’ta doktora ulaşımın zor olduğu yıllar önce, özellikle bel, sırt ağrıları ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan “Bardak Oturtma” diye bilinen yöntem, şimdilerde “alternatif tıp” diye hacamat adıyla yeniden ortaya çıktı. Lefkoşa’da kurulan “Kıbrıs Hacamat” Merkezi’nin yasallığı ise tartışma konusu

Duygu ALAN

Lefkoşa’da Yenişehir Bölgesi’nde faaliyet gösteren “Kıbrıs Hacamat” isimli “Hacamat ve Sülük Tedavi Merkezi” kamuoyunda tartışma konusu oldu. Kamuoyu, işletmenin yasal olup olmadığını tartışıyor.

Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, konu işletme ile ilgili bakanlığa henüz yapılmış bir ihbar bulunmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, işletmeye dair hafta sonu itibari ile birliğe ihbarda bulunulduğunu ancak bu tür işletmeleri denetleme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Dr. Arifoğlu, ihbarı bakanlığa bildireceklerini dile getirdi.

Kıbrıs Hacamat’ta yetkili Onurcan Akcan ise Havadis’e açıklamada bulunarak, işletmenin yasa dışı olmadığını, faaliyetlerinin Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde sürdürüldüğünü ifade etti.

hacamat-5.jpg

“70 derde şifa” iddiası

Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan reklamda, “Hacamat ve Sülük Tedavisi”nin başta; sırt ağrısı, bel fıtığı, sinüzit, migren, eklem ağrısı, iltihaplı romatizma, iktidarsızlık ve kronik rahatsızlıklar olmak üzere 70 derde şifa olduğu iddia ediliyor.

Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan kullanıcı yorumların bazıları, “hacamat ve sülük tedavisi” ile sağlığına kavuştuğunu iddia eden kişilere ait, reklam görsellerinin altına yapılan birçok yorum ise tedavi türünü eleştirel nitelikte.


Dana: Bakanlığa ihbar yapılmadı

Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, “Kıbrıs Hacamat” isimli işletme ilgili bakanlığa henüz bir ihbarda bulunulmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’na yapılan ihbarların tümünün değerlendirilerek yasal çerçevede gereğinin gecikmeden yapıldığını söyleyen Dana, “Biz bu konuda henüz bir ihbar gelmedi. Gelen ihbarları da değerlendiriyoruz” dedi.


Arifoğlu: Denetleme yetkisi bakanlığındır

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, sağlık kuruluşlarını denetleme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu söyleyerek, “Kıbrıs Hacamat” isimli işletmeni denetleme yetkisinin de Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu kaydetti.

“Kıbrıs Hacamat” isimli işletme ile ilgili Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne hafta sonu itibari ile ihbarda bulunulduğunu dile getiren Dr. Arifoğlu, yapılan bu ihbarı bakanlığa bildireceklerini belirtti.

Dr. Kenan Arifoğlu şunları söyledi: “Prosedüre göre Sağlık Bakanlığı, önce konu işletmenin faaliyetlerini izinli yürütüp yürütmediğini tespit etmek için ilgili devlet kurumunu devreye sokar, sonra Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, oradaki sağlık hizmeti veren kişinin doktor olup olmadığını, birliğe üye olup olmadığını tespit eder. Sonra Vergi Dairesi devreye girer ve işletmenin vergi ödeme çizelgesini kontrol eder, Çalışma Dairesi de işletmedeki çalışma izinlerini, varsa çalışanların yatırımlarının yatırılıp yatırılmadığını kontrol eder. Denetleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır ve denetleme sırasında polis de herhangi bir tartışma ortamında müdahalede bulunmak üzere hazır olur. Hafta sonu söz konusu işletme ile ilgili hafta sonu bize bir ihbar yapıldı. Biz Sağlık Bakanlığı’na gerekli uyarıyı yapacağız.”


Akcan: Kıbrıs Hacamat yasadışı değil

Kıbrıs Hacamat direktörü Onurcan Akcan, konu ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada, işletmenin yasa dışı olmadığını belirterek, faaliyetlerinin Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde sürdürdüğünü ifade etti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin de Kıbrıs Hacamat’ın faaliyetlerinden haberdar olduğunu söyleyen Onurcan Akcan, “Bir sorunu olan varsa muhatabı Sağlık Bakanlığıdır. Kıbrıs Hacamat, Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde faaliyet göstermektedir. Yasa dışı bir işletme olsaydık veya yasa dışı işler yapmış olsaydık, bu kadar aleni reklam yapmaz, faaliyetlerimizi de bu kadar aleni yürütmezdik” diye konuştu.

suluk-1.jpg

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum