1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HADE TEMİZLEYELİM”
“HADE TEMİZLEYELİM”

“HADE TEMİZLEYELİM”

Kampanyaya katılmak isteyen tüm kamu görevlileri, 5 Haziran’da idari izinli olacak...

A+A-

Çevre Platformu öncülüğünde, devlet kurumları yanında birçok örgüt ve kurumun paydaşlığıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde düzenlenecek temizlik kampanyası “Let’s Do It” (Hade Temizleyelim), basına tanıtılarak destek istendi.

Kampanyanın hazırlıkları ve şu anda hangi aşamada bulunduğu hakkında gazetecilere bilgi verilen basın toplantısında, KKTC’nin ilk çöp haritasının belirleneceği kaydedildi.

Kampanyaya katılmak isteyen tüm kamu görevlilerinin, 5 Haziran’da idari izinli olacağı da açıklandı.

Estonya’da 2008’de başlayan “Let’s Do It” kampanyasıyla ilgili görüntüler izletilen ve bilgi verilen basın toplantısında, halkın kampanyaya katılımı için basının konuyu gündemde tutması ve destek olması istendi.

5 Haziran Perşembe günü 08.00-13.00 arasındaki 5 saat içinde KKTC genelinde büyük bir seferberlikle çevrenin temizlenmesi hedeflenen kampanyaya katılmak isteyenlerin her iki GSM operatöründen 5005’e ad-soyad ve bölge adı yazılarak ücretsiz SMS göndererek; www.letsdoitnorthcyprus.net web sitesinden “Gönüllü Ol” butonunu tıklayarak veya 2233980 numaralı telefonu 09.00-16.00 saatleri arasında arayarak kayıt yaptırabilecekleri de hatırlatıldı.

Ayrıca, kampanya günü ihtiyaç duyulacak eldiven, çöp torbası, sağlık çantası, su, araç ve benzin kuponu için de yardım çağrısı yapıldı.

Kampanyaya katılımcı ve destekçi olarak katkıda bulunulacağı gibi, yığın atıkların bulunduğu bölgeler bildirilerek de yardımcı olunabiliyor.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Çevre Platformu’nun öncülüğünde başlatılan “Hade Temizleyelim” kampanyası, dün akşam Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği lokalindeki basın toplantısında tanıtıldı.

BESİM: “CİDDİ BİR ÇÖP SORUNU VAR”

Çevre Platformu Sözcüsü, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, yaptığı konuşmada, ülkede ciddi bir çöp sorunu olduğunu ve ülkeyi daha temiz ve yaşanır hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Besim, Platform olarak bu işi yapabileceklerine inandıklarını ve kampanyaya destek bulmak amacıyla ilk olarak ziyaret ettikleri Meclis Bakanı Sibel Siber ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kendilerine çok büyük destek verdiğini anlattı.

Besim, Başbakan’ın talimatıyla Başbakanlık Kriz Komitesi’nin kampanya için görevlendirildiğini ve Platform üyeleriyle birlikte bir yol haritası belirlendiğini kaydetti.

Daha sonra kamu kuruluşları, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine ziyaretler yaparak kampanya hakkında bilgi verdiklerini dile getiren Besim, alınan desteklerden sonra alt çalışma gruplarının oluşturulduğunu, kampanyanın nasıl gerçekleştirileceğini, gönüllülerin karşılanması ve atıkların uzaklaştırılması ile ilgili yöntemleri belirlediklerini anlattı.

ÇÖP HARİTASI YARIN ÇIKACAK

Kampanyada, temizlenecek alanların tespitinde Merkez Kaymakamlığı’nın organizasyonu ile ilçe kaymakamlıklarından yardım alındığını dile getiren Besim, bu yapılan çalışma ile yarın KKTC’nin ilk çöp haritasının çıkarılacağını vurguladı.

Besim, kirlilik kaynaklarının inşaat atıkları, evsel atıklar, çöp ve moloz ile bahçe atıklarından oluştuğunu belirterek, çöplerin gruplarına göre ayrılarak poşetleneceğini söyledi.

Belirlenen çöp toplama bölgelerine gönüllülerin ulaşımı, çöplerin oluşturulacak geçici çöp merkezine götürülmesi ve oradan Güngör Çöplüğü’ne tahliye edilmesinin planlandığını kaydeden Besim, yönetim merkezinin Lefkoşa’da olacağını açıkladı.

ŞU ANA DEK 40’I AŞKIN DESTEK

Besim, şu ana kadar 40’ı aşkın kurum, kuruluş ve özel sektörden katkı aldıklarını da ifade ederek, kampanyanın her safhasında yetkililer tarafından formlar doldurulacağını ve böylelikle ileriki yıllara kaynak bırakılacağını da dile getirdi.

ÖMER KÖSEOĞLU

Ardından Başbakanlık adına Müsteşar Ömer Köseoğlu konuştu.

Çevre Platformu’nun Başbakan Yorgancıoğlu’na ziyarette bulunduğunu ve bunun ardından Başbakanlık olarak tüm imkanların seferber edildiğini söyleyen Köseoğlu, 5 Haziran’da kampanyaya katılmak isteyen tüm kamu çalışanlarının idari izinli sayılacağını açıkladı.

Köseoğlu, Güngör Çöplüğü’nde yapılan incelemelerden sonra toplanacak çöplerin oraya naklinde hiçbir sorun olmadığını, Güngör’ün kapasitesinin buna yettiğini de vurgulayarak, kampanyaya herkesin katılmasını istedi.

Çevre Platformu üyelerinden Ayşe Dönmezer de, kampanyanın başarısının basının ilgisiyle artacağına işaret ederek gazetecilerden konuyu gündemde tutup destek vermelerini istedi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.