1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HAKEM HATALARI GÜNDEM OLDU”
“HAKEM HATALARI GÜNDEM OLDU”

“HAKEM HATALARI GÜNDEM OLDU”

dünyada olduğu gibi hakem hatalarının KKTC'de de gündem olduğunu belirtti

A+A-

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sadık Özbilgehan hakemlerin ilk yarı performanslarını değerlendirdi. Özbilgehan, ilk yarı itibarıyla K-Pet Liglerinde toplam 273 karşılaşma oynandığını, bu maçlarda 114 hakemin görev yaptığını ifade ederken, 34 hakemin de orta hakem olarak görev yaptığını belirtti.

“Hakem hataları gündem oldu”
Bu kadar yoğun bir maç trafiğini değerlendikleri zaman Türkiye’de, İtalya’da, Almanya’da ve diğer ülkelerde olduğu gibi bu maçlarda da hakem hataları olduğunu dile getiren Özbilgehan  futbolcu, teknik direktör ve yönetici hatalarının pek gündeme gelmediğini söyledi.

Özbilgehan buna mukabil, dünyada olduğu gibi hakem hatalarının ön plana çıktığının görüldüğünü ve gündem oluşturduğunu ileri sürdü.

Bu noktada, Merkez Hakem Kurulu olarak görevlerinin en az hata ile maçları yönetmek, kendilerini sürekli geliştirmek ve yenilemekle mümkün olduğunu belirten Özbilgehan, eğitim çalışmalarına çok önem verdiklerini söyledi.

“Amacımız sayıyı arttırmak”
K-pet Süper Lig maçlarının çok zorluk derecesi “çok zor” olan maçlar olduğunu ifade eden Özbilgehan, bu maçlarda 11 hakemin görev aldığını ancak, amaçlarının bu sayıyı artırmak olduğunu belirtti. Bu sayıyı artırmak için de, spor medyası ile kulüplerin desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizen Özbilgehan, yeni hakemleri futbola kazandırmak için girişimlerinin devam ettiğini, yeni isimleri arayıp, bulduklarını söyledi.

Nitekim, 2013-2014 sezonunda bu bağlamda isim vermek gerekirse Hakan Muhtaroğlu, Utku Hamamcıoğlu, Ali Özer, İhsan Payas, Emre Öztaşlı, Timur Bodi, Irmak Emin gibi genç isimlere yer verdiklerini ve bunlara inanıp, güvendiklerini vurguladı.

Özbilgehan, yeni yetişen genç hakemlere hep birlikte sahip çıkmamızı önererek, futbolumuza kazandırmamız gerektiğini ifade etti.

“Hakemlik yaşı tartışılabilir”
Hakemlikte yaş sınırının 50 olduğunu bunun tartışılabilerceğini ancak, o günkü koşulların bu şekilde uygun görüldüğünü, bu sınırda sadece bir kaç hakemin bulunduğunu  ifade eden Özbilgehan, bunun belki de futbolumuzun dış dünyaya kapalı olmasından kaynaklanabileceğini söyledi.

“Testlerdeki başarı oranı arttı”
Hakemlerin yetişmesinde çok önemli bir rol olan atletik testlerdeki başarı oranının göreve geldikleri zaman yüzde ellinin altında olduğunu ifade eden Özbilgehan, görevde bulundukları son dört yıl içerisinde yüze yüze yakın olduğunu belirtti.

Şöyle ki, Aralık 2013’te devre arası testinde 112 hakemden 108’in başarılı olduğunu dile getiren Özbilgehan, bunun hakemlikte bir milat olduğunu iddia etti.

“KTFF’nin girişimleri heyecan yarattı”
Özbilgehan, K-Pet liglerinin ambargolar altında oynanmasının futbolumuzu olumsuz yönde etkilediğini ancak, Hasan Sertoğlu başkanlığındaki Futbol Federasyonu’nun başlattığı Kıbrıs’ta futbolu birleştirme ve dünyaya açılma sürecini hakem camiası olarak desteklediklerini söyledi. Bu girişimlerin, hakem camiasında da büyük bir heyecan getirdiğini, motivasyonlarını olumlu yönden etkilediğini ifade eden Özbilgehan bu bağlamda hakemlere yabancı dil olarak İngilizce eğitim konusunda yönlendirdiklerini belirtti.

“İngilizce Seviye Belirleme Testi planlıyoruz”

22-24 Ocak 2014 tarihleri arasında Malpas’ta Hakem, Gözlemci semineri yapacaklarını açıklayan Özbilgehan, bu seminerde hakemlere İngilizce Seviye Belirleme testi yapmayı planladıklarını vurguladı.

Özbilgehan son olarak, K-Pet Liglerinin ikinci yarısının zor geçeceğini  çünkü, iddialı ve zorluk derecesi zor karşılaşmaların kendilerini beklediğini dile getirirken, hakemlerimiz de takımlarımız gibi, büyük bir ciddiyet ve özverili bir şekilde ikinci devreye hazırlndıklarını sözlerine ekledi.

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.