1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALA SULTAN YİNE YARGIYA TAŞINACAK
HALA SULTAN YİNE YARGIYA TAŞINACAK

HALA SULTAN YİNE YARGIYA TAŞINACAK

Hala Sultan yine yargıya taşınacak

A+A-

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Genel Orta Öğretim Dairesi çatısı altında eğitimine kaldığı yerden devam etmesine ilişkin kararı öğretmen sendikaları tarafından tepki ile karşılandı
Duygu ALAN

Eğitim Bakanlığı, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni Genel Orta Öğretim Dairesi altına aldı. Eğitim Bakanlığının kararı KTOEÖS ve KTÖS, tarafından tepki buldu.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Genel Orta Eğitim Dairesi’ne bağlanmasının yasaya ve laik eğitime aykırı olduğunu savunarak, kararı mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu.

Elcil, Eğitim Bakanı Özdemir Berova’yı da “işbilmezlik ve insan ilişkileri en kötü bakan” olmakla suçladı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ise Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin ‘müfredatının yasa dışı’ olduğuna karar vererek, ‘Eğitim Bakanlığı’nın okulun faaliyete geçmesiyle ilgili idari kararı yetkisiz bulup’ iptal ettiğini, buna göre okulun ilahiyat olarak eğitime devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Gökçebel, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Genel Orta Eğitim Dairesi’ne bağlanması yönündeki kararı inceleyeceklerini ve gerekli olanı yapacaklarını belirtti.

Elcil: Suç işleniyor

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Genel Orta Eğitim Dairesi’ne bağlanmasının yasaya aykırı olduğunu, söyledi.

Elcil, Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin ‘müfredatının yasa dışı’ olduğuna karar vererek, ‘Eğitim Bakanlığı’nın okulun faaliyete geçmesiyle ilgili iki yıl önce aldığı idari kararı yetkisiz bularak’ iptal ettiğini belirterek, hem hükümetin hem de Eğitim Bakanının koleji, Genel Orta Öğretim Dairesi’ne bağlamak ile suç işlediğini öne sürdü.

Şener Elcil, “Hükümet ve Eğitim Bakanlığı, suç işliyor,Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni Genel Orta Eğitim Dairesi’ne bağlayarak işin içinden çıkılmaya çalışıyor. Bakanlık suçu üzerinden atmaya çalışıyor. Ancak bu durum hem yasaya hem de laik eğitime aykırıdır. Biz bu durumu mahkemeye taşıyacağız.  Bakanlık bizimle oyun oynuyor. Bunun temel sebebi ise Eğitim Bakanının kişiliksiz bir politika sürdürüyor olması ve hükümetin AKP hükümetinden çekiniyor olmasıdır. Korkuyorlar. Mahkeme kararı yerine işi oyalıyorlar” diye konuştu.
“Milliyetçiliği de Atatürkçülüğü de sahte”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya yönelik eleştirilerinde sert ifadeler kullandı. Elcil, Berova’nın “gelmiş geçmiş en iş bilmez, insan ilişkileri en kötü eğitim bakanı” olduğunu devlet okullarında çok ciddi sorunlar olmasına rağmen Bakanın“ilgisiz” olduğunu, “sorunları sürüncemede bırakan, öğretmeni yanına almayan ve sendikalar ile işbirliği yapmayan bir kişi” olduğunu ileri sürdü.

 “Eğitim Bakanı kukla ve bulunduğu göreve yakışmıyor” diyen Elcil, “Özellikler son Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde üretilen karar, Eğitim bakanının Kıbrıs Türk toplumunun menfaatine değil aleyhine çalıştığının en güzel örneğidir. Milliyetçiliği de Atatürkçülüğü de sahtedir” diye konuştu.
Tahir Gökçebel soygun düzeni
Gökçebel: Kararı inceleyip gereğini yapacağız

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin ‘müfredatının yasa dışı’ olduğuna karar vererek, ‘Eğitim Bakanlığı’nın okulun faaliyete geçmesiyle ilgili idari kararı yetkisiz bulup’ iptal ettiğini, buna göre okulun ilahiyat olarak eğitime devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Gökçebel, “Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Genel Orta Eğitim Dairesi’ne bağlanmasına ilişkin karar nasıl alındı bilmiyorum, henüz ben kararı görmedim ancak YİM kararı iki içerik taşır. Karar, birincisi bu okulun açılamayacağını, mesleki teknikle ilgili sıkıntıyı belirtir, ikincisi müfredat programına ilişkindir. Dolayısıyla bu okulun ilahiyat olarak devam etmesi mümkün değildir. İçeriği, müfredatı ve yapısı aynı kaldıysa ve bir Ali Cengiz oyunu yapıldıysa bilemiyorum” dedi.

Tahir Gökçebel, kararı inceleyeceklerini ve gerekli olanı yapacaklarını belirtti.
“Temelde hep eğitim var”

Tahir Gökçebel, ülkemizdeki tarikatların ve Türkiye’deki darbe girişiminden sonra FTÖ’nüneğitim üzerinden yapılandırıldığı iddia ederek bunun görmezden gelinemeyeceğini savundu.

Gökçebel, çocuğumuz dahi olsa, yurttaş yetiştirirken bir takım şeylerin empoze edilemeyeceğini bunun hem insan haklarına hem de Evrensel Çocuk Hakları’na aykırı olduğunu kaydetti.

Gökçebel, “Çocuğunuz dahi olsa yurttaş yetiştirirken bir takım şeyleri empoze edemezsiniz. Velilerin talebi çocuğun önüne konulamaz ve soyut kavramlar dogma bir şekilde kafasına yerleştirilemez. Bu demokrasiyi, özgürlüğü, kavramayı, kritik yapmayı ortadan kaldırır. Bugün Orta Doğu’da yaşanan sıkıntının eğitim temelli olduğunu herkes gördü. Devlet içerisinde örgütlenmiş tarikatlar yatıyorsa ve yurttaş yetiştirme görevi bunlara devredildiyse ve ayrıcalıklı kesime finansmanın sınırı yoksa bunun amacı bellidir. Bu ülkeyi doğru yola götürmeyecektir. Bizim de tavrımız bunadır” diye konuştu.

Tahir Gökçebel, “Bizim tavrımız bu okula giden çocuklara, ailelerine veya bu okuldaki öğretmenlere değildir. Onlara yaklaşımımız diğerlerine yaklaşımımızdan farklı değildir. Hepsi bir değerdir. Biz buradaki eğitim sistemine karşıyız. Eğitim demokratik laik bilimsel olmalıdır. Çocuk ilerde, yetişkin bir birey olduğunda ve kavramayı, kritik yapmayı öğrendiğinde din adamı olarak yetişmek istiyor ise hiç mahsuru yoktur. Ancak din istismarı ile ideolojik amaçlar güdülüyorsa demokrasinin de insanhaklarının da tehdit edileceği bir yapı oluşuyor demektir” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.