1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALK SAĞLIĞI RİSK ALTINDA!
HALK SAĞLIĞI RİSK ALTINDA!

HALK SAĞLIĞI RİSK ALTINDA!

Halk sağlığı risk altında

A+A-

 

Halk sağlığı risk altında

Mağusa Limanı’nda aynı anda iki farklı gemiden indirilen mısır ve arpa yükü, ortalığı toz dumana çevirdi

Gazimağusa Limanı’nda yıllardır çözülemeyen, ilkel şartlarda yük indirme sorunu dün yeniden tartışmalara neden oldu.

Liman rıhtımında aynı anda 2 farklı gemiden indirilen dökme yem yükünden oluşan yoğun toz, hem limandaki çalışanları hem de Mağusa Suriçi’nde yaşayan vatandaşları olumsuz yönde etkiledi.
Uzmanlar özellikle arpa yükünün indirimi sırasında oluşan yoğun tozun insan sağlığını olumsuz etkilediği üzerinde dururlarken, Gazimağusa Limanı’nda uygulanan dökme yük indirim işleminin bir an önce yenilenmesi gerektiğine işaret ettiler.

“Ortak mücadele şart”
Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Mağusa Bölge Sorumlusu Ali Özkantürk, ilkel yönetmelerle Mağusa Limanı’na indirilen arpa yükünün indirme işleminin 4 gündür devam ettiğini söyledi.

“Hassan B” isimli gemiden 4 bin 603 ton ağırlığında arpa yükü indirildiğini kaydeden Ali Özkantürk, indirim işlemi sırasında tüm limanın toz altında kaldığını söyledi.

Rüzgarın şiddetli olduğu sırada toz bulutlarının limanı aşarak kente yayıldığını ifade eden Özkantürk, hem liman çalışanlarının hem de vatandaşın yayılan tozlar nedeniyle nefes almakta güçlük çektiklerini belirtti.

İndirilen arpanın normal olarak ilaçlanmış bir şekilde geldiğine değinen Ali Özkantürk, bu ilacın insan sağlığının etkileyip etkilemediğini bilmediklerini kaydetti.

Özkantürk, sendika olarak yıllardır ilkel yöntemlerle dökme yük indiriminin son bulması için mücadele de bulunduklarını ancak bir netice elde edemediklerini dile getirdi.

Sorunun sadece liman çalışanlarının değil, tüm Mağusa halkının sorunu olması gerektiğini anlatan Özkantürk, “Artık ortak mücadele etmeliyiz” dedi.

“Sağlığı ciddi şekilde etkiliyor”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Çevre Sekreteri Dr. Ahmet Körceğez, konu ile ilgili olarak defalarca uyarıda bulunduklarını belirtti.

İlkel yöntemlerle dökme yük indirimi sırasında olaşan yoğun tozun hem liman çalışanlarının hem de kent halkının sağlığını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Dr. Ahmet Körceğez, arpanın kimyasal madde içerdiğini ancak içermemiş olsa bile oluşacak tozun sağlığı ciddi şekilde etkilediğini söyledi.
İndirme işleminin çok ilkel olduğunu anlatan Körceğez, Gazimağusa Limanı’ndaki dökme yük indirme uygulamasına sadece üçüncü dünya ülkelerinde rastlanıldığını dile getirdi.

Dr. Ahmet Körceğez, yetkili makamları bir kez daha önlem almaya davet ederek sözlerine son verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.