1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE!
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE!

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE!

6 ay geçti!

A+A-

Devlet Laboratuarı’nda Aralık ayında çıkan yangın neticesinde oluşan hasar nedeni ile KKTC’de 6 ayı aşkın süredir damacana suların analizi yapılamıyor.

 

Duygu ALAN

Devlet Laboratuarı’nda, depo olarak kullanılan bodrum katında 22 Aralık akşamı meydana gelen yangın neticesinde 1.5 milyon Dolar değerinde cihaz yanarak kullanılmaz hale geldi.

Yangında analizlerde kullanılan ve halk arasında kimyasal ilaç olarak bilinen Reaktifler de yandı, yangından zarar gören 3 bölüm kullanım dışı kaldı.

Devlet Laboratuarı’nda 23 Ocak 2017 tarihinde gıdalarda pestisit kalıntı analiz yapılmaya başlandı. Ancak çıkan yangın sonucu kullanılmaz duruma gelen besin ve adli tahlillerin yapıldığı iki bölüme aylarca bir müdahalede bulunulmadığından bu analizlerin yanı sıra damacana suların da analizi yapılamadı.

Devlet Laboratuarı, hizmetlerin daha fazla aksamaması sebebi ile Şubat ayında Veteriner Dairesi’ne taşındı.

 

Kimyasal analiz yapılamıyor

Devlet Laboratuarı, hizmetlerini Şubat ayından beri Veteriner Dairesi’nde yürütmeye çalışıyor ancak yangında oluşan hasar giderilmediğinden laboratuar, halen daha tam randımanlı hizmet veremiyor.

Devlet Laboratuarı’nda çıkan yangın neticesinde oluşan hasar nedeni ile KKTC’de 6 ayı aşkın süredir damacana sularda kimyasal analiz yapılamıyor.

 

Resmen tek yetkili Devlet Laboratuarı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şubesi’nden alınan bilgiye göre, Aralık ayına kadar düzenli olarak damacana su analizleri yapılıyordu.

Yangından sonra bu analizler uzun süre yapılamadı. Şuanda damacana sularda sadece mikrobiyolojik analiz yapılabiliyor. Damacana sulardaki kimyasal analizler ise halen daha yapılamıyor.

Damacana su analizlerini yapma yetkisi resmi olarak sadece Devlet Laboratuarı’nda olduğundan belediyeler özelden de hizmet alamıyor.

Ne olduğu belirsiz

“KKTC Su Temin Projesi” kapsamında Türkiye’den gelen su içilebilir nitelikte ancak halk, suyun çeşmelere ulaşmasını sağlayan şebekeye güvenmiyor ve KKTC’de halen daha içme suyu olarak damacana su kullanılıyor.

Bugüne kadar satın aldığı damacana suyu gönül rahatlığı ile tüketen halk, 6 ayı aşkın süredir niteliği ve kalitesi bilimsel olarak kanıtlanmamış su içiyor.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.