1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘HALKA YUTTURAMADILAR’
‘HALKA YUTTURAMADILAR’

‘HALKA YUTTURAMADILAR’

Topladığımız para da 750 TL’idi. Bu bütçe ile işe girdik. Bu kadar güçlü bir hayır’ın her şeye rağmen çıkacağını beklemiyordum...

A+A-

 

Avukat Barış Mamalı, Anayasa değişikliği ile ilgili yapılan referandumdan ‘Hayır’ çıkmasını değerlendirdi

Anayasa değişikliği ile ilgili yapılan referandum sonucunda sandıktan “Hayır” cevabının çıkmasını değerlendiren Avukat Barış Mamalı, bu sonucun dünya siyaset tarihinde görülmemiş bir halk darbesi olduğunu söyledi.

Partilerin hala konu ile ilgili açıklama yapmadan suçu “evetlerine sahip çıkmadılar” şeklinde birbirlerine attıklarını belirten Mamalı, “İçeriğini de halka anlatmadan evet çıkarmayı planladılar. İçeriğine girilmiş olsaydı tepki duyulacak çok husus vardı. Aceleye getirmek istediler. Günün sonunda da prim kazanmayı heveslendiler, hak bunu yutmadı” dedi.

“HALK HİÇE SAYILDI”
Ada TV’de yayımlanan Ada Gündemi Programı’na katılan Mamalı, Anayasa referandumu ile ilgili siyasilere zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Mamalı’nın sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Neticeler ilk açıklanmaya başladığında ben emindim söylediklerimin doğruluğundan. Meclis bu çalışmayı kendi kendine halka danışmadan halkı çalışmaya ortak etmeden konu Anayasa olmasına rağmen bu sözleşmenin bir tarafı olan halk hiçe sayıldı.

“DEVLET İLE HALK ARASINDAKİ SÖZLEŞME”
Anayasa devlet ve halk arasında olan bir sözleşmedir. Tamamen devlet tarafı kendi kendine oturdu halkın ne istediğini ne düşündüğünü kaale almadan,ben yaparım olur mantığıyla, sormadan kuru kuruya evet deyin anlayışı oldu. Bizler de çıktık iki ana kola ayırdık bu eleştirilerimizi. Bir dedik ki bu böyle olmaz bu yanlıştır. Böyle bir çalışma olacaksa halkın da olması, kendilerini izah etmesi gerekirdi dedik. Onlar ne yaptılar her şeyi kendileri hazırladılar ve imzala dediler. Bu nedenden ötürü bile referandumda halk hayır demeli dedik. Bunun da iyi olmadığını, içeriğinin de kötü olduğunu.

Birçok gizli noktanın saklandığını, Meclis’te başka bir şekle büründüğünü, altının oyulduğunu halka izah ettik. Biz bir siyasi partide olmadığımız için rahattık, bir siyasi rant peşinde değildik ve halkı aydınlatalım dedik. Bu noktada maddi gücümüz de olmadığı için, çünkü parti değiliz bütçemiz yok, yazılı ve görsel gazete, televizyonlardaki fırsatları değerlendirerek açıklamalarımızı yaptık. Topladığımız para da 750 TL’idi. Bu bütçe ile işe girdik. Bu kadar güçlü bir hayır’ın her şeye rağmen çıkacağını beklemiyordum.

“HALK GEREKEN CEVABI VERDİ”
Evet’lerine sahip çıkmadı deniliyor. Son gece dahi CTP’nin eski Genel Başkanı ve DP’nin Başkanı çıkıp halkı evet demeye çağırmıştır. Bu yüzden ‘evet’lerine sahip çıkmadılar söylemine katılmıyorum. Evet çağrısı yapılmıştır. Partiler sahip çıktı ama halkın sahip çıkmadığını hesaplayamadı Yorgancıoğlu. Halk, sizin bu bakış açınıza cevap verdi. Halk da buna gereken cevabı verdi. 4 parti yüzde 96’yı temsil ediyor ve bunlar çok büyük darbe yedi. Dünya siyaset tarihinde görülmeyecek bir halk darbesi yediler. 25 gün önce bütün Meclis bir ürün ortaya çıkaracak ve tartışmadan mutabakat halinde karar verdi ve 25 gün sonra bu karar halka sorulacak ve halk kendilerine ağır bir şekilde tam tersine ‘hayır’ cevabını verecek. Bu ciddi bir halk darbesidir.

“ANAYASA ÖNEMSİZLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILDI”
Anayasa bir sözleşmedir yasalardan farklıdır. Bizim ülkemizde Anayasa’yı yürürlüğe koyma da değiştirme yetkisi de halka tanınmıştır. Bu konuda bize kim geldi değişikliklerle ilgili ve mahalle komiteleriyle, köylere gidildi ve altyapı çalışmaları yapıldı? Yerel seçimlerin arasına sıkıştırılarak önemsizleştirildi. Bu planlı bir projenin parçasıydı. Halkı bilgilendirmeden içeriğe girmek istemediler. Biz 4 parti bu işe evet dedik siz niye hayır diyesiniz dediler. İçeriğini de halka anlatmadan evet çıkarmayı planladılar. İçeriğine girilmiş olsaydı tepki duyulacak çok husus vardı. Aceleye getirmek istediler.

Günün sonunda da prim kazanmayı heveslendiler, hak bunu yutmadı. Halk düşünerek hareket etti ve şu noktada da çok iyi tespit yapmamız lazım; kayıtlı seçmenlerin yüzde 24’ü ancak Anayasa’ya onay verdi. Sandığa gidip hayır diyenler vardı. Sandığa gitmeyip onaylamayanlar da vardı. Meclis hala bu konuda bir açıklama yapmadı. Şuan birbirlerine suçu atıyorlar yeterince ‘evet’e sahip çıkmadılar diye. Hepsi sahip çıktı ancak halk bu davranışı kabul etmedi.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.