1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "HALKIMIZ NEYE 'EVET' NEYE 'HAYIR' DİYECEĞİNİ GAYET İYİ BİLİR"
"HALKIMIZ NEYE 'EVET' NEYE 'HAYIR' DİYECEĞİNİ GAYET İYİ BİLİR"

"HALKIMIZ NEYE 'EVET' NEYE 'HAYIR' DİYECEĞİNİ GAYET İYİ BİLİR"

Akıncı, "Kıbrıslı Türkler referandumda 'hayır diyecek' yaklaşımı son derece spekülatif bir yaklaşım, bu gibi konuların meraklıları var, uyduruk ...

A+A-

AKINCI: "HALKIMIZ NEYE 'EVET' NEYE 'HAYIR' DİYECEĞİNİ GAYET İYİ BİLİR"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıslı Türkler referandumda 'hayır diyecek' yaklaşımı son derece spekülatif bir yaklaşım, bu gibi konuların meraklıları var, uyduruk haberler yayınlarlar, bunlara kulak asmayalım, biz işimize görevimize bakalım. Hazırlık yapılınca halkımız neye 'evet' neye 'hayır' diyeceğini gayet iyi bilir" dedi.

Akıncı, Türkiye ile birlikte ve mutabakat içerisinde sürdürdükleri Kıbrıs müzakere sürecinin federal bir yapı ile sonuçlanmasını arzuladıklarını ve sürece Türkiye gibi Yunanistan'ın da desteğini beklediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecinde henüz halkın referandumuna çıkacak bir noktaya gelinmediğini de belirterek, amaçlarının her iki tarafın da gönül rahatlığıyla onaylayabileceği, içine sindirebileceği, kendilerini geçmişe götürmeyecek, eşitlik, özgürlük ve güven içerisinde yaşayabilecekleri bir anlaşmaya ulaşmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın toplantısında, Sinirlioğlu'na yeni görevinde başarılar dileyerek, gelenek dahilinde ilk yurtdışı ziyaretin KKTC'ye yapılmasından memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Akıncı, Türkiye'deki terör olaylarının kendilerini acıya boğduğunu belirtip bir an önce bu üzücü durumun son bulmasını temenni ederek, şehitleri rahmetle andı, Türk ulusuna başsağlığı dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önemli bir müzakere sürecinin içerisinde bulunduklarını ifade ederek, Sinirlioğlu'nun bu süreci başından itibaren izlediğini ve görüşleriyle katkıda bulunduğunu kaydetti ve Sinirlioğlu ile bir kez daha bu süreci değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Sürecin zaten Türkiye ile istişare ve mutabakat içinde yürütüldüğüne, bu süreçte önemli eşiklerin geçildiğine ve kendilerini bekleyen daha önemli eşikler bulunduğuna işaret eden Akıncı, bunların en kısa sürede kendilerini kalıcı bir sonca ulaştırmasını dilediğini ve arzu ettiğini kaydetti.

Akıncı şöyle devam etti:

"Gerek KKTC gerekse Türkiye samimiyetle bunu istiyor. Bir an önce her iki tarafın da kabul edebileceği iki kesimli iki toplumlu federal bir yapıyı 11 Şubat 2014 ortak mutabakatında ifade edildiği biçimde iki kurucu devletten oluşturulacak federal bir yapıyı bir an önce sonuçlandırmak ve bu sonucu her iki halkın toplumun onayına sunmak arzusu ve hedefindeyiz. Bunu en kısa sürede hedefe ulaştırmayı temenni ederim.

Yunanistan’da ve Türkiye’deki seçimlerin ardından her iki ülkenin de bu seçimlerden sonra huzura ve istikrara kavuşmasını temenni ederim. Çünkü Türkiye'nin sürece yaptığı katkının aynısını Yunanistan’ın da bir garantör ülke olarak koymasını temenni ediyor, bekliyor ve arzu ediyorum.

20 Eylül seçimlerinden sonra umarım Yunanistan da kendini o noktada bulabilir."

Sinirlioğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür eden Akıncı, soruları da yanıtladı.

Akıncı, "Rum basınında olası bir referandumda Türk tarafından 'hayır' çıkabileceği ile ilgili haberlerin" sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Evet' veya 'hayır' için çok erken tartışılmaya başlandı, henüz neye 'evet' veya neye 'hayır' denecek bir metin ortada yok, liderler olarak böyle bir metni ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.

11 Şubat 2014 anlaşmasına göre önce iki lider uzlaşacak sonra referandumlara sunulacak. Bu yönde hükümler vardır o anlaşmada. Önce biz (liderler) o yapıyı kuralım, neye 'evet' neye 'hayır' diyeceğimizi bir görelim, ona göre böyle spekülasyonlara neden olsun Rum basını derim.

Çünkü henüz bizim halkımıza 'Buyurun gönül rahatlığı içinde evet diyeceğiniz bir mutabakat yarattık, bunu sizin onaylayacağınızı düşünerek yarattık' diyebileceğimiz bir noktada değiliz, daha o süreci yaşıyoruz.

Amacımız; her iki tarafın da gönül huzuru içerisinde içine sindirebileceği ve bizi bir daha geçmişte yaşanan dönemlere götürmeyecek olan, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceğimiz bir yapıyı öncelikle kuralım o yapıyı kurduktan sonra da gönül rahatlığı içerisinde halkımıza bunu sunduğumuzda, halkımızın bunu onaylayacağından benim zerre kadar şüphem yoktur.

Kıbrıslı Türkler 'hayır' diyecek yaklaşımı son derece spekülatif bir yaklaşım, bu gibi konuların meraklıları var, uyduruk haberler yayınlarlar, bunlara kulak asmayalım biz işimize görevimize bakalım. Hazırlık yapılınca halkımız neye 'evet' neye 'hayır' diyeceğini gayet iyi bilir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.