1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALKIN %60'I BORÇLA YAŞIYOR!
HALKIN %60'I BORÇLA YAŞIYOR!

HALKIN %60'I BORÇLA YAŞIYOR!

KKTC hukuk devleti olmaktan gittikçe uzaklaşıyor!

A+A-

TDP Genel Başkanı Özyiğit, hükümetin ekonomin iyiye gittiği söylemlerini eleştirerek, “Maliye’nin kasaları doluysa neden bu halkın sürekli alım gücü düşüyor ve borç batağına saplanıyor?” diye sordu.

Özlem ÇİMENDAL

UBP-DP hükümetinin KKTC ekonomisinin şimdiye kadar olmadığı kadar olumlu bir yükseliş içerisine girdiği söylemlerini eleştiren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Maliye’nin kasaları doluysa neden bu halkın sürekli alım gücü düşüyor ve borç batağına saplanıyor?” diye sordu.

“Halkın yüzde 60’ı hayatını borçla idame ettiriyor”

Halkın yüzde 60’nın yaşamını borçlanarak idame ettirdiğini söyleyen Özyiğit, “Ekonomi her anlamda artık çöktü. Halkın alım gücü süratle geriye gidiyor. Enflasyon rakamlarında ön görülenin 2017’nin ilk 6 ayında aşılması önümüzdeki süreçte daha vahim bir tablonun ortaya çıkacağını gösteriyor. Küçük esnaflar battı, rakamlar sürekli tırmanıyor. Maaş artışları gülünç seviyede” dedi.

“Vatandaş en basit Pazar alışverişini bile yapamaz durumda”    

Halkın bugün en basit Pazar alışverişini bile karşılayamaz duruma geldiğine dikkat çeken Özyiğit, “Özellikle göç yasası tahtında istihdam edilen gençlerimiz bugün ne ev kurabilir, ne hayatlarını idame ettirebilir duruma geldi. Ancak anne-babalarının desteği varsa bir şeylerin sahibi olabilmektedir. Gençlerimiz süratle ülkeden göç ediyor, artık bunu kimse görmezden gelemez” şeklinde konuştu.

“Kayıt dışılık hızla artıyor”

KKTC’de kayıt dışılığın da gittikçe arttığından bahseden Özyiğit ekonominin hiç de iyiye gitmediğini vurguladı. Özyiğit, “Kayıt dışı yapılan çalışmalar yoğunlaştı. Bugün oteller ve diğer iş alanlarında bugün yüzde 70 yerli personelin çalışması gerekirken, denetimsizlik nedeniyle bu sayıların gülünç durumda olduğu bilinmektedir. Ülkeye gelen öğrencilerin birçok iş kolunda çalıştırıldığı açıktır. Üniversitelerin denetimleri de layığı ile yapılmıyor, bu noktada da kayıt dışılık gün geçtikçe artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretli perişan halde”

Özyiğit, asgari ücretlinin perişan halde olduğunun altını çizerek, sosyal güvencesiz çalıştırılanların da azımsanmayacak yükseklikte olduğuna işaret etti. Özyiğit, “Hükümet yetkilileri hayal aleminde yaşıyor” dedi. Hükümet yetkililerin çarşıya pazara çıkarak gözlem yapmalarını da isteyen Özyiğit, “Bireysel olarak alışveriş yapsınlar da vatandaşın ne hale geldiğini görsünler. Bu bayram hem esnaf hem de vatandaş bakımından çok kötü geçti. Bayramlarda çarşı pazarlar dolar taşar. Ama evine ekmek götürmede zorlanmaya başladı vatandaş” ifadelerini kullandı.

“Ülke nüfusu söylenenin iki katıdır”

Hükümetin KKTC nüfusunun kontrolünü de tam anlamıyla sağlayamadığına değinen Özyiğit, ekonomi ile bire bir bağlantılı olan nüfus konusunda da ciddi yaklaşım olmadığına değindi. Ekonomik çalışmalar kapsamında geçmiş dönemlere nazaran düşük gösterilen ülke nüfusunun gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Özyiğit, “Sokaktaki alışveriş düşüşüne bakılarak nüfusun düştüğü söylenemez. İnsanların ceplerinde para yok. Çoğu vatandaş bugün ödeyemedikleri kredi kartlarını bile kullanamıyor. Bu ülkenin nüfusu söylenenin iki katıdır. Artık halka gerçekleri söylesinler” ifadelerini kullandı.

“DPÖ gülünç hayat pahalılığı açıklamaları yapıyor”

Bugün ülkedeki bütün sektörlerin perişan olduğunu, halka gerçekleri söylemekten ısrarla kaçınıldığını vurgulayan Özyiğit, “DPÖ gülünç hayat pahalılığı açıklaması yapıyor diyoruz, oradaki arkadaşlar alınıyor. Suç bizde değil diyorlar tartılarda. Bugüne kadar güncelleme yapılamadıysa bu hesaplama düzeninde bunun ayıbı kimin o zaman. Dolayısıyla kesinlikle hem hayat pahalılığı hem de enflasyon rakamları güncellenmediği için gerçekçi değil ve aldatmacadır. Nüfus da söylenenin iki katıdır bu ülkede” dedi.

“Kooperatif Merkez Bankası’nda ciddi talan var”

Diğer yandan Kooperatif Merkez Bankası’nda da ciddi anlamda bir talanın söz konusu olduğunun altını çizen Özyiğit, “Bir önceki hükümet döneminde 3 milyon Lirası kaldırıldı Kooperatif’in 700 bini bulundu dendi geriye kalanı hala kayıp. Kooperatifler işgal altında, hükümetler orayı bir rant kapısı olarak görmekte. Bir yandan keyfi usulsüz kredilerle yandaşlara kıyak geçilirken, bir taraftan da yine keyfi ve usulsüz istihdamlar yapılmaktadır. Dolayısıyla önce birilerini atayarak bunları yaptırıyorlar, daha sonra gösteriş olarak yöneticileri alıp başka kurumlara atadırlar. Bunların hepsi aldatmacadır. Keyfi usulsüz işler yapanlara yargı yolu açılmalıdır, böyle görevden alınma olmaz” diye konuştu.

“Defalarca Başsavcılığı göreve davet ettik”

Bugüne kadar birçok olayda Başsavcılığı göreve davet ettiklerinden de bahseden Özyiğit, “Soruşturmalar başlamadı. Kimse üzerine gitmedi. Yapılan hukuksuz işerde ve sistemde var olan yanlışlar düzeltilmiyor. Yine Merkezi İhale Komisyonu’na da yeni atanan kişi ile ilgili çok ciddi iddialar vardır. Nedir yapılmak istenen. Şunu artık herkes bilmelidir ki. Yargı ve kanunların dışına artık kimse kaçmamalıdır. Bu ülkede kanunsuz ve keyfi icraat yapan herkes gün gele bunların hesabını verecekler” ifadelerini kullandı.

KKTC hukuk devleti olmaktan gittikçe uzaklaşıyor

KKTC’nin hukuk devleti olmaktan gün geçtikçe uzaklaştığını da ifade eden Özyiğit, “Bakın Dışişleri Bakanı’nın bir şirket ile birlikte birtakım rüşvet iddialarına karıştı. Ben televizyonda açık ihbarda bulundum. Başsavcılık’ı göreve çağırdık. Ancak bizde hukuk sistemi maalesef ters işliyor. Yani hukuk reformu kaçınılmaz ve acildir” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.