1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HALKIN DAHA ÇOK DENETLEDİĞİ BİR MECLİS”
“HALKIN DAHA ÇOK DENETLEDİĞİ BİR MECLİS”

“HALKIN DAHA ÇOK DENETLEDİĞİ BİR MECLİS”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Meclis halkındır” temasıyla halkın daha çok bilgilendiği, çalışmalarına daha fazla katıldığı, daha kaliteli ve halkın daha çok denetlediği bir Meclis yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

A+A-

“BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE HABERLEŞME KURUMU’NDAN ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK İÇİN ÖLÇÜM TALEP ETTİK”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Meclis halkındır” temasıyla halkın daha çok bilgilendiği, çalışmalarına daha fazla katıldığı, daha kaliteli ve halkın daha çok denetlediği bir Meclis yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

28 Temmuz erken genel seçimi öncesinde 3 partili Geçici Hükümet döneminde 2 buçuk ay boyunca yürüttüğü Başbakanlık görevinin ardından 4 Eylül’de Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na seçilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Lefkoşa milletvekili Dr. Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi’ni “ülke siyasetinin vitrini” diye niteledi.

Siber, “18 Yaş Meclis’te projesi”yle gençleri Meclis çalışmalarına kattıklarını; 4 komiteye lise son sınıf öğrencilerinden temsilciler seçildiğini; 3 aydır uyguladıkları tasarruf önlemlerinden sağlanan gelirle Meclis binasında bakım ve onarımlar yapıldığını; “Meclis engel değildir” projesiyle engellilerin Meclis’e daha rahat erişimini sağlayacak düzenlemelerin başlatılacağını; sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde Meclis Ormanı’nda yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacağını açıkladı.

Siber, Kıbrıs’ta 1920’den beri yayımlanan gazetelerin dijital ortama aktarıldığını; bunların Cumhuriyet Meclisi internet sitesinde halkın kullanımına sunulması için çalışmaların devam ettiğini duyurdu.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayarak son 3 aylık faaliyetleriyle planladıkları projeleri anlatan Meclis Başkanı Sibel Siber, öncelikli uğraşlarının kurumlarla halkın yabancılaşmasını önlemek olduğunu söyledi.

“MECLİS SİYASETİN VİTRİNİ AMA TOPLUM ALGISI ÇOK AŞAĞILARDA”

Vatandaşların devlet kurumlarıyla ilgili algısının genellikle negatif olduğunu ifade eden Siber, “İşte bu kurumlardan biri de Meclis. Maalesef ‘siyasetin vitrini’ dediğimiz ve en önemli, en temel kurumlarımızdan Meclis’in toplum algısının da çok aşağılarda olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

“MECLİS HALKINDIR DİYORUZ AMA SÖZDE KALMAMALI”

Siber, bu algıda, Meclis’in yıllardır verdiği “üretmeyen, dibe vuran bir Meclis” görüntüsünün etkili olduğunu belirterek “Meclis halkındır diyoruz ama bunun derinliği önemlidir. Bu, sözde kalmamalı, halkımızın hissetmesi gerekiyor.  Meclis, Pazartesi ve perşembeleri milletvekilleri toplandığı bir yer olmaktan öte ülkenin, insanlarımızın, demokrasimizin en önemli kurumdur. O yüzden ‘Meclis halkındır’ projesiyle halkımızın gelip burayı ziyaret etmesini istedik” diye konuştu.

Okulların, sivil toplum örgütlerinin, köy kadın kurslarındaki kadınların, köylülerin Meclis’e gelip neler yapıldığı hakkında bilgi almasını, insanların Meclis’in kendilerinin olduğunu hissetmelerini ve ‘Meclis benim için ne yapıyor’ diye sorgulamalarını istediklerini anlatan Meclis Başkanı Sibel Siber, halkın kendinin olan bir kurumu denetlediğini hissetmesini amaçladıklarını vurguladı.

OKULLAR MECLİS’TE

Meclis Başkanı Siber, “Okullar Meclis’te” projesiyle ilk ve orta dereceli okullar yanında üniversitelerden de özellikle kamu yönetimi, siyaset bilimi gibi bölümlerin öğrencilerinin hocalarıyla geldiğini belirterek, yabancı öğrencilerin ziyareti ve kurumları tanımasının da tanınmamış, ambargolar altındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için uluslararası alanda bir ‘yumuşak güç’ olduğunu söyledi.

Üniversitelerin Meclis’i ziyaretini çok önemsediğini ifade eden Sibel Siber, değişik toplum kesimlerini Meclis’te ağırlamaya devam edeceklerini kaydetti.

BİN DÖNÜMLÜK ALAN YEŞİLLENDİRİLECEK, BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ YOLLARI YAPILACAK

Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’in sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Meclis Ormanı’nın geliştirilmesi, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılması bulunduğunu kaydederek, Lefkoşa-Girne anayolunda, Dikmen civarında bin dönümlük arazideki boş alanı ağaçlandırma çalışmaları yapılacağını bildirdi. İnsanların sağlıklı ortamda spor yapmalarını, temiz hava almalarını, güvenli ve temiz ortamda bisiklet sürmelerini arzuladığını ifade ederek “Bunu inşallah çok yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Şu anda projenin finansmanı için çalışma yapılıyor. Devlet-vatandaş işbirliğiyle yapacağımız bu proje, güzel bir nefesimiz olacak. Bu, beni çok heyecanlandıran bir projedir” diye konuştu.

HAMİTKÖY’DEKİ MECLİS ARAZİSİNE DOĞAL PARK

Meclis’e ait Hamitköy’deki 60 dönümlük arazinin bir kısmının doğal park alanı olması için proje yarışması açılacağını bildiren Meclis Başkanı Sibel Siber, buranın imrenilen, güzel bir park yapılacağını söyledi.

Sibel Siber, 5 büyük belediyeye yeşil alanların tespiti ve halkın kullanımındaki eksikliklerinin giderilmesi için bilgi talep ettiklerini belirterek, ilk olarak Lefkoşa’da Kumsal Parkı’ndan bazı sponsor firmaların desteğiyle bir çalışma başlatıldığını hatırlattı.

MECLİS’TE ENGELLER KALKIYOR

“Meclis Engel Değil Projesi”ne öncelik verdiğini kaydeden Siber, bir engelli vekil seçilmesi halinde birçok sıkıntıyla karşılaşacağını görerek, gerekli projenin hazırlanıp onaylandığını, yakın zamanda da ihaleye çıkılacağını bildirdi. Siber, Mimarlar Odası’nca hazırlanan bu projede Meclis binasının ön giriş cephesine asansör, oturum salonuna rampa, arka girişten itibaren görme engelliler için zemine uyarı metalleri döşenmesi, ön girişe engelli rampası ve komite odaları katına engelli tuvaleti yapımı gibi bir dizi düzenlemenin yer aldığını ifade etti. Meclis Başkanı Siber, bu proje için öngörülen 247 bin TL’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacağını bildirdi.

1920’DEN İTİBAREN GAZETELER WEB’E AKTARILIYOR

Meclis Başkanı Siber, kütüphaneyle ilgili proje kapsamında, Milli Arşiv’le ortak çalışmayla Meclis Kütüphanesi’ndeki 1950’den beri; Milli Arşiv’de ise 1920’den beri arşivlenen gazetelerin dijital ortama aktarıldığını, şimdi bunların Meclis’in web sitesine de eklenmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

WEB SAYFASI VE SOSYAL MEDYA

Gazetelerin, özellikle araştırmacı gazeteci ve öğrenciler için çok önemli bir kaynak oluşturulduğunu ifade eden Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’in web sitesinin de aktif kullanıldığını, yasa tasarılarıyla ilgili görüşlerin bu yolla kendilerine ulaştığını anlattı.

Meclis’in faaliyetlerini facebook sayfasında da kamuoyuna sunduklarını, sayfanın sürekli güncellendiğini belirten Meclis Başkanı Siber, bu yolla da vatandaşlarla iletişim kurulduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Siber, başkanlığını yaptığı Meclis Çevre, Tanıtma, Kültür ve Cinsiyet Ayrımcılığı Komitelerinin daha demokratik olması için Meclis’te grubu olmayan siyasi partilerin de katılımı yönünde Divan kararı aldıklarını, böylece Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nin de bu 4 komitede yer aldığını anlattı.

GENÇLER KOMİTELERDE YER ALIYOR

Siber, genç düşünceye önem verdiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı göndererek bu 4 komiteye 1’er asil, 1’er de yedek üye olarak katılacak gönüllü öğrencilerin seçildiğini açıkladı.

Tüm bunların felsefesinin “Meclis halkındır” duygusu ve aidiyet hissini gençler arasında yerleştirmek olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Siber, gençlerin ülkelerinde söz sahibi olmasına katkı için bir adım attıklarını söyledi; “Gençleri orada görmek bizi de heyecanlandırıyor. Özellikle çevre konularında eminim çok yaratıcı düşünceleri olacaktır” dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİYLE TADİLAT

Meclis Başkanı Sibel Siber, geçici hükümet döneminde başlatılan tasarruf tedbirlerinin şimdi de devam ettiğini belirterek, Meclis’te izaz ikram ve akaryakıt giderlerindeki tasarrufla birçok bölümde tadilat yapıldığını açıkladı. Tasarrufla sağlanan gelirle, Meclis binasında bakım onarım, basın odası, Ulusal Birlik Partisi (UBP) grup odası, koridorlar ve Mavi Salon’un tadil edildiğini belirten Siber, kiraladıkları araç park yerinde düzenlemeler yapıldığını, arka kapıya güvenlik kartıyla giriş sistemi getirildiğini ve milletvekilleri için posta kutuları da hazırlandığını söyledi.

Meclis’in yıkık dökük, izbe görünümünü gidermeye çalıştıklarını belirten Siber, halka yaraşır düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Vatandaşların milletvekilleriyle görüşmelerinde randevulu sisteme geçilmesiyle geçmişte yaşanan birçok sorunun ortadan kalktığını belirten Siber, Planlama ve İnşaat Dairesi’yle yaptıkları çalışmayla 2014 bütçesinde ayrılacak rakamla milletvekilleriyle vatandaşların görüşebileceği daha iyi ortam yapılacağını ifade etti.

Meclis Başkanı Sibel Siber, yakın gelecekte yeni Meclis binası yapılamayacağını, o yüzden var olan binayı daha temiz, bakımlı hale getirmek için tasarruf önlemlerinden sağlanacak gelirle, ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

ENERJİ TASARRUFLU AMPÜLLER

Siber, elektronik haberleşmeyle, kâğıt, enerji ve insan gücünden tasarruf sağlandığını; tüm Meclis’te enerji tasarruflu ampul kullanımına geçildiğini; personelden de gün ışığından mümkün olduğunca daha çok yararlanmalarını istediklerini anlattı.

ÜNİVERSİTELERDEN TAŞ OCAKLARI VE ÇEVRE RAPORLARI

Taş ocakları konusunda üniversitelerle işbirliği yaptıklarını, çevreye zarar vermeden nasıl bir taş ocağı işletmeciliği yapılabileceği konusunda rapor hazırlanacağını ifade eden Siber, bir üniversitenin de “KKTC’de çevrenin durumu” konulu rapor sunacağını bildirdi.

MANYETİK ALAN ÖLÇÜMLERİ

Meclis Başkanı Siber, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile manyetik alan ölçümleri yapılarak halkın bilgilendirilmesi ve tedbir gerekiyorsa alınması için işbirliğine gittiklerini; denize petrol sızması kazası yaşanan Kalecik’teki petrol dolum tesisindeki şirketlerin uluslararası standartlara uyup uymadıkları konusunda yazı istediklerini; bunların değerlendirileceğini söyledi.

KÜLTÜR VARLIKLARIYLA İLGİLİ VERİ İSTENDİ

Siber, Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan ülkedeki taşınır ve taşınmaz kültürel varlıklar konusunda veri istediklerini belirterek, bu eserlerle bir sergi açma planları da olduğunu dile getirdi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, halkın yaşam kalitesini artıracak yasaların yapılması, Meclis toplantıları sırasında salonun boş kalmaması için İç Tüzük’te konuşma ve ifade özgürlüğü korunarak daha çok milletvekilinin konuşması ve zamanın verimli kullanılması adına bazı düzenlemelere gidilmesi konularında uzlaşıyla adım atmak istediklerini söyledi.

Lobicilik konusunda Meclis’e “büyük görevler düştüğünü” belirten Siber, Meclis’in bu dönemdeki disiplini ve verimini olumlu bulduğunu ifade etti.

Geçmişte yasa tasarıları sadece hükümetten gelirken şimdi milletvekillerinin de yasa önerisi sunduğunu kaydeden Meclis Başkanı Siber, milletvekillerinin daha azimli ve enerjik çalıştığını belirtti.

Siber, Meclis Genel Kurulu’nda, mikrofonların yenilenmesi ve kayıt sisteminin iyileştirilmesinin de gündemlerinde bulunduğunu ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.