1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HALKIN DENETİMİ ENGELLENİYOR”
“HALKIN DENETİMİ ENGELLENİYOR”

“HALKIN DENETİMİ ENGELLENİYOR”

Toparlanıyoruz hareketi, ülke yönetiminde hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin hayata geçirilmesini,

A+A-

“ÜLKE YÖNETİMİNDE HESAP VERİLEBİLİRLİK VE ŞEFFAFLIK İLKELERİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ SAĞLAYACAK BİLGİ EDİNME HAKKI YASASI VE MAL BİLDİRİMİ YASASI’NIN SÖZÜNE VE ÖZÜNE UYGUN BİR ŞEKİLDE UYGULANMIYOR”

“MECLİS BAŞKANLIĞI, BİLGİ EDİNME HAKKI YASASI’NI DOĞRU UYGULAMIYOR”

Toparlanıyoruz hareketi, ülke yönetiminde hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin hayata geçirilmesini sağlayacak Bilgi Edinme Hakkı Yasası ve Mal Bildirimi Yasası’nın sözüne ve özüne uygun bir şekilde uygulanmadığını ve halkın denetiminin engellediğini ileri sürdü.

Hareket, bugün yaptığı açıklamada, bir süre önce Meclis Başkanlığı’na bilgi edinme başvurusu yaparak, “milletvekilleri, bakanlar ve Cumhurbaşkanı’nın Mal Bildirimi Yasası gereğince yapmaları gereken bildirimleri, yasada belirtilen şekilde ve kapsamda yapıp yapmadığını” ve “Meclis Başkanlığı’nın gerekli denetimi yerine getirip getirmediğine” ilişkin sorular sorduğuna işaret etti. Açıklamada, Meclis Başkanlığı’nın Bilgi Edinme Hakkı Yasası’nın kapsamında cevap verme yükümlülüğünü görmezden gelerek, bunu kabul etmediğini ve “genel bilgilendirme” adı altında üstün körü bir yanıtla bilgi edinme hakkı başvurularını geçiştirdiği savunuldu.

Hareket, Meclis Başkanlığı kurumunun yasanın nasıl uygulanması gerektiğini özümsemediğini ileri sürerek, “Bilgi vermemek üzerine kurulmuş bir zihniyet varken, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin, yani halkın denetiminin hayata geçmesi mümkün olamayacak” iddiasında bulundu.

MAL BEYANLARININ DENETİMİNDE CİDDİ İHMAL VAR

Toparlanıyoruz Hareketi, Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında sorduğu “KKTC Cumhurbaşkanı seçildiği tarihten iki ay sonra mal bildirimini Meclis Başkanlığı’na sundu mu?” sorusuna Meclis Başkanlığı’nın “Cumhurbaşkanı’nın göreve başladıktan sonra mal bildiriminde bulunmadığı” yanıtını verdiğini; Başsavcılığın ise buna “Cumhurbaşkanı’nın çok kısa bir süre önce Başbakan olarak mal beyanı vermesinden ötürü yeni bir mal bildirimi yapmasının gereksiz bir tekrar olacağı”nı gerekçe gösterdiğini kaydetti.

Başsavcılık ve Meclis Başkanlığı eliyle yasaya aykırı bir işlem yapıldığını öner süren hareket, “Yasaya aykırı işlemlerin devletin hukuk dairesi tarafından teşvik edilmesinin kabul edilebilir bir durum olamayacağı” ifadelerine yer verildi.

Mal beyanlarının dosyalanıp saklanmak için yapılmasının hiçbir anlamı olmadığını, bunun sadece halkı aldatmak anlamına geleceğini de savunan Toparlanıyoruz hareketi, ilgili yasada belirtildiği şekilde bir denetim yapılmadıkça,  gerçeğe aykırı bildirimler yapılmasına, servetlerin gizlenmesine veya yerine göre haksız mal ve servet edinimlerine imkan yaratılmış olunacağını iddia etti.

MECLİS BAŞKANLIĞI’NIN DENETİM GÖREVİ YASAYA UYGUN YERİNE GETİRİLMELİ

Toparlanıyoruz hareketi, Cumhurbaşkanı, Milletvekilleri ve Bakanlar tarafından yapılan mal beyanlarının Meclis Başkanlığınca gerektiği gibi denetlenmediğini, bunun da gerçeğe aykırı bildirimler yapılmasına, servetlerin gizlenmesine veya yerine göre haksız mal ve servet edinimlerine imkan verdiğini ileri sürdü.

Hareket, Meclis Başkanlığı’nın mal bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyen Cumhurbaşkanı hakkında işlem yapıp yapmadığına dair sorulan soruya Meclis Başkanlığı’nca herhangi bir cevap verilmediğini savundu. Hareket, mal bildirimlerinin etkili şekilde denetlenebilmesi için devamlı bir birim oluşturulmadığını da iddia etti.

Hareket, bu durumda Meclis Başkanlığı’nın yapması gereken denetimi yapmadığının anlaşıldığını söyleyerek devlet kurumlarının el birliğiyle Mal Bildirimi Yasası’nın uygulanmasını engellediğine dikkat çekti. Hareket, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve halkın denetimi ilkelerinin sıkça konuşulduğu bir ortamda gizlilik esası üzerine geliştirilen bu uygulamalarla halka söylenenlerin birbiriyle örtüşmediğini dile getirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.