1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. HALKIN DİŞ SAĞLIĞI BİLİNCİNİ ARTIRACAK ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK
HALKIN DİŞ SAĞLIĞI BİLİNCİNİ ARTIRACAK ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK

HALKIN DİŞ SAĞLIĞI BİLİNCİNİ ARTIRACAK ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü ve Diş Hekimleri Haftası’nı etkinliklerle kutluyor;

A+A-

 

BIÇAK: “KORUYUCU HEKİMLİĞE ÖNEM VERİLDİĞİ ORANDA TEDAVİ EDİCİ HEKİMLİĞE İHTİYAÇ AZALACAK”

BESİM: “DİŞ HEKİMLERİ KORUYUCU SAĞLIKTA ÖNEMLİ DİYORSAK, BU SORUNLARA CİDDİ ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

HAFTA BOYUNCA ÖĞRENCİLERİN VE HALKIN DİŞ SAĞLIĞI BİLİNCİNİ ARTIRACAK ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü ve Diş Hekimleri Haftası’nı etkinliklerle kutluyor. Hafta boyunca ağız ve diş sağlığı konusunda başta öğrenciler olmak üzere halkın bilinçlenmesi için etkinlikler düzenlenecek.

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, bugün düzenlediği basın toplantısında, diş hekimlerinin sorunlarına dikkat çekti.

Basın toplantısında; Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim de hazır bulundu.

BIÇAK: “AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIK İÇİN VAZGEÇİLMEZ”

Bıçak, 22 Kasım’ı Diş Hekimleri Günü ve içerisine alan haftayı Diş Hekimleri Haftası olarak kutlamaya hazırlandıklarını belirterek, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin kuruluş günü olmasından dolayı 22 Kasım’ın “Diş Hekimleri Günü” olarak kabul edildiğini söyledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak, ağız ve diş sağlığının genel sağlık için vazgeçilmez bir öğe olduğuna dikkat çekti.

Bıçak, 1979’da çıkarılan tam gün yasasından bu yana sağlık sistemi üzerinde büyük değişiklikler yapılmamasını eleştirerek, yeni bir sistem kurulurken kamu ve özel sektörün birbirini yok etmeden, denge içerisinde olması gerektiğini, hizmeti üretenlerin emeğinin korunarak, sağlık hizmetlerinin ticari bir amaca yönlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal Sigorta’nın sadece devlet hastanelerinde yaptırılan tedavileri kapsadığına dikkat çeken Bıçak, özel muayenehanelerde herhangi bir sigorta kapsamı olmamasını eleştirdi.

Özel muayenelerde hastaların tüm tedavi ücretlerini kendi bütçelerinden ödemek zorunda olduklarına işaret eden Bıçak, ekonomik durumu iyi olmayan kişilerin, özel muayenehanelerde hizmet almakta zorlanması nedeniyle, devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında yığılmalar yaşandığını kaydetti.

Bunun yanında Türkiye’nin güney illerinde daha ucuz hizmet alımına gidildiğini savunan Hüseyin Bıçak, durumu eleştirerek, kamuda yapılmayan protez ve ortodontik işlemlerin hastalara devlet tarafından özel sektörden hizmet alımı şeklinde yapılması gerektiğini söyledi.

Bıçak, “En azından total protezlerin yaşlı kesime Sosyal Sigortalar tarafından ödenmesi her iki kesim için de bir kazanç olacaktır” dedi.

“KORUYUCU HEKİMLİK ÖNEMLİ”

Koruyucu hekimliğin önemine dikkat çeken Bıçak, koruyucu hekimliğe önem verildiği oranda tedavi edici hekimliğe ihtiyacın azalacağını, ekonomiye büyük bir getiri sağlanacağını belirtti.

Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak, odalarının halkın ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesi yani “koruyucu diş hekimliği” yanında diş hekimlerinin bilgi ve becerilerinin artması için çeşitli faaliyetler yaptığına işaret ederek, “Mezuniyet sonrası eğitim” olarak da nitelendirilen bu faaliyetleri desteklemek amacıyla Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği tarafından  “Kredilendirme Tüzüğü”nün hazırlandığını anlattı.

“176 AKTİF DİŞ HEKİMİ VAR”

Halen KKTC’de mesleğini yürüten 176 kayıtlı aktif diş hekimi bulunduğunu da ifade eden Bıçak, kamuda çalışan diş hekimi sayısının ise 23 olduğunu belirtti.

Bıçak, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çalışanlar arasında, bir çene cerrahi, bir pedodontist bulunduğuna dikkat çekerek, son dönemde emekliye ayrılan diş hekimlerin yerine yenilerinin alınmaması nedeniyle hastaların büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

“NÖBETE KALMAMALARI BÜYÜK EKSİKLİK”

Diğer hekimler gibi diş hekimlerinin de özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini anlatan Bıçak, diş hekimlerinin hastanelerde nöbete kalmamasının, hekimler yanında hastalar için de büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Bıçak, hastane idari birimlerinde diş hekimlerinin de görev almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Hüseyin Bıçak, hekimin sağ kolu olan diş teknisyenleri konusuna da değinerek, hastaların ağzında çalışmalar yapan diş teknisyenleri bulunduğunu, bu tür çalışmalarını önlemek amacıyla yasaların güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Bıçak, diş hekimliği alanında geleceğe ilişkin bazı tehlikelerin bulunduğunu ifade ederek, bunlardan en önemlisinin eğitimdeki plansızlık, programsızlık ve ihtiyaca göre yönlendirme yapılmaması olduğunu söyledi. Diş Tabipleri Odası Başkanı Bıçak, ek kontenjanlarla diş hekimliği fakültelerine öğrenci gönderilmesi nedeniyle ileriki yıllarda işsiz diş hekimi ordusu yaratılacağını savundu.

Bıçak, kamuda verilen diş hekimliği hizmetlerinin geliştirilmediğine işaret ederek, diş hekimliği alanındaki hizmetlerin genişletilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

BESİM: “AĞIZ SAĞLIĞI TÜM VÜCUDU ETKİLİYOR”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim de,  Diş Hekimliği Günü ve Haftası’nı kutlayarak, koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekti.

Besim, ağız sağlığının, tüm vücut sağlığını etkilediğine işaret etti.

Okullarda 1990’lı yıllarda gezici karavanlarla diş bakımı, taramalar ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını anımsatan Besim, karavan olayının sona ererek, 2000’li yıllarda bunun sadece bilinçlendirme çalışmasına dönüştüğünü kaydetti.

Filiz Besim, bu yılki etkinliklere bakıldığında ise sadece 3 okulda bilinçlendirme yapılacağına işaret ederek, 1990’lı yıllardan bu güne gerileme yaşandığını, bunu üzücü olduğunu vurguladı.

Devletteki diş hekimi sayısındaki gerilemeye de değinen Besim, “Diş hekimleri koruyucu sağlıkta önemli diyorsak, bu sorunlara ciddi çözüm üretmek zorundayız” dedi.

ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Konuşmalar sonrasında Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Gizem Çelebioğlu etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Çelebioğlu, ağız ve diş sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla radyo ve televizyon programlarına konuk olunacağını, kamu spotu hazırlatılarak tüm televizyon kanallarında yayın yapılacağını kaydetti.

Etkinlikler çerçevesinde ayrıca, bugün Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yarın ise Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın ziyaret edileceğini söyleyen Çelebioğlu, bugün ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi Çocuk Yuvası’nın ziyaret edilerek eksikliklerin giderilmesine katkıda bulunulacağını belirtti.

Çelebioğlu, 22 Kasım Cumartesi günü saat 14.30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Konferans Salonu’nda 3 konferans gerçekleştirileceğini ifade ederek, konferansların ardından Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği lokalinde müzikli kokteyl düzenleneceğini kaydetti.

Çelebioğlu etkinlikler çerçevesinde ayrıca diş hekimliği öğrencisi Sevgin Şen’in hazırladığı  çizimin afiş olarak bastırılıp tüm okullara, diş hekimlerine, kurum ve kuruluşlara dağıtılacağını söyledi.

Her yıl çocukların ağız ve diş sağlığına verdikleri önemi artırmak amacıyla Colgate sponsorluğunda ortaokullara yönelik düzenlenen afiş yarışmasının bu yıl da düzenleneceğini bildiren Çelebioğlu, afiş yarışmasında dereceye giren öğrencilere törenle çeşitli ödüller dağıtılacağını ve jüri tarafından seçilen eserlerin sergileneceğini belirtti.

Çelebioğlu, daha sonra yine jüri tarafından belirlenen eserlerin albüm haline getirilerek öğrencilere,  tüm diş hekimlerine, kurum ve kuruluşlara dağıtılacağını sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.