1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALKIN İSYANI BÜYÜK!
HALKIN İSYANI BÜYÜK!

HALKIN İSYANI BÜYÜK!

Özel sektör çalışanı da, memur da isyan etti!

A+A-

İster özel sektör çalışanı olsun isterse memur, herkes asgari ücretin açlık sınırında olduğu görüşünde birleşiyor

Emine UYSAL

Ada’da çözümsüzlüğün yanı sıra, ekonominin gittikçe kötüye gitmesinden yakınan vatandaşlar, halkın bunalım yaşadığına işaret edip, yeni belirlenen asgari ücrete isyan etti.

İster özel sektör çalışanı olsun isterse memur, herkes asgari ücretin açlık sınırında olduğu görüşünde birleşiyor.

“Asgari ücrete yapılan 155 TL’lik artışı değerlendirmelerini, asgari ücretle geçinmenin mümkün olup olmadığını” sorduğumuz vatandaşlar, iki elini yana açtı ve kelimeler boğazlarında düğümlendi.

Asgari ücretle geçinen vatandaşlar, maaşlarının neredeyse tamamını kira bedeline harcadıklarını ve yaşamlarının inanılmaz derecede zorlaştığını anlattı.

Net bin 892 TL olan asgari ücretin açlık sınırında olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Her şeyin fiyatı artarken asgari ücrete yapılan bu az miktardaki artış, alım gücümüzü inanılmaz bir şekilde düşürdü” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ne dedi?

Serkan ÖZMENOĞLU:

“Asgari ücret kesinlikle yeterli değil. Nasıl yeterli olsun. Halimiz perişan. Bu ücret asla yeterli değil maalesef, açlık sınırında. Birkaç çocuklu bir ailenin bin 892 TL ile geçinmesi imkansız. Bu maaş ne insanın ne çocuğuna yeter ne de kendi ihtiyaçlarına. Asgari Ücreti Belirleme Komisyonu neye göre karar veriyor. Bin 200 TL ev kirası veriyorum. Elektrik ve su ödenince gel de geçin. İnsanlar umutsuz, insanlar perişan.”

Ersöz AKYOL:

“Asgari ücret çok yetersiz. Hayat çok pahalı. Asgari ücretle hayat pahalılığı arasında uçurum var. Bir markete gidip, üç parça eşya alın 100 TL. Hayat çok zor. İnsanlar nasıl geçinsin. Herkes ikinci iş yapıyor veya ikinci iş arıyor. İnsanlar umutsuz. Herkes gelecek endişesi yaşıyor. Halkın büyük bir oranı borçlu. Ya kredi ya da kredi kartı borcu altında eziliyor. İngilizler, ‘visibil’ der. İnsanlar hep üzgün. Maalesef memleketin hali böyle. Yabancı işçiler bile tekrar ülkelerine dönüyor. Bu ülkede cezbedici bir ortam yok. Türkiye son 20 yılda ne kadar geliştiyse, biz bu adada her anlamda geri gidiyoruz.”

Murat TAŞAN:

“Asgari ücret ne yazık ki hayat pahalılığı ile orantısız. Her şeyin dövize endeksli olduğu ülkemizde asgari ücrete yapılan 155 TL’lik artış, hayat pahalılığını dahi karşılayamayacak düzeydedir. İnsanların ruh hali hiç iyi değil. Araba, kiralar, eşyalar adada her şey dövize endeksli. Asgari ücret genel giderleri, insanların temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaktan yoksun. İşveren kanadı da devlete ve işçi sendikalarına, ‘iş yapamıyoruz, piyasa ölü’ diyor ama. Orta yol bulunmalıydı. Halk bunalımda. Herkesin çoluğu çocuğu var. İki kişi asgari ücretle çalışsa, 4 bin TL alacak. Bu parayla bir ailenin geçinmesi imkansız. Çok zor. İnsanların geçinebilmesi için gündüzün yanı sıra gece de çalışması lazım. Norveç’e gitmiştim. Dünyanın en mutlu insanları Norveç’te yaşıyor. Şoförlerin maaşı dahi 4 bin Euro’dan başlıyor. Şaştım kaldım. Sorunumuz, gelir gider dengesinin insanlara yansıtılamamasından kaynaklanıyor. Yazık.”

Hasan Nidai MESUTOĞLU:

“Belki aylık ödemeyi 15 güne düşürürlerse, bin 892 TL maaş insanlar için yeterli olabilir. Aylık üç bin TL bile yeterli olamayabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki üyelerin çarşı pazardaki fiyatlardan haberdar olmalarında fayda vardır. Sırtı pek insanların çalışan kesimin hakkını tespiti, alacakları kararlar, paralellik arz etmesini beklemiyorum. Çalışanın hakkını sadece çalışanların belirlemesinin en adil yaklaşım olacağı inancındayım. Genelde insanların ruh hali gittikçe kötüye gidiyor. İnsanlar geçim derdi ve gelecek endişesinden gittikçe asabileşiyor ve mutsuzlar.”

Cemal KADERE:

“Herkes çarkını bir şekilde çevirmeye çalışıyor. Asgari ücretin az ve açlık sınırında olduğunu hepimiz biliyoruz. Devlet kanadı asgari ücrete 100 TL artış yapıyor. Hep devlet eleştiriliyor ama ülke olarak refahımız yüksek değil. Tüm özel sektörde çalışanlar işten atılma tehdidi altında çalışıyorlar. Özel sektör emekçileri, hakkını savunacak durumda değil. Çalışanın hali perişan ve günden güne daha da kötüye gidiyor. Eskiden şaka kaldıran insanlar, şaka dahi kaldıramayacak durumda. İşveren ayak direttikten sonra devlet ne yapsın.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.