1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HALKIN VİCADANININ TAMİR EDİLMESİ GEREKİYOR”
“HALKIN VİCADANININ TAMİR EDİLMESİ GEREKİYOR”

“HALKIN VİCADANININ TAMİR EDİLMESİ GEREKİYOR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun gündeminde kayıt dışılık, hayvan hastalıkları, bilişim suçları, ekonomik sorunlara tedbirler ve belediyelerle ilgili çeşitli yasaları var.

A+A-

BAKANLAR KURULU GÜNDEMİNDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNLENMESİ, BİLİŞİM SUÇLARININ DENETLENMESİ VE HAYVAN HASTALIKLARININ ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK YASALAR BULUNUYOR

YORGANCIOĞLU, DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ’NİN KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ BİLGİ BİRİKİMİNDEN YARARLANILMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun gündeminde kayıt dışılık, hayvan hastalıkları, bilişim suçları, ekonomik sorunlara tedbirler ve belediyelerle ilgili çeşitli yasaları var.

Toplantı öncesinde basına açıklama yapan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, iki liderin ortak metin üzerinde anlaşılması ve müzakerelerin başlaması konusunda, hükümetin sürecin tarafı olduğunu ve olumlu sonuçlanması adına elinden geleni yapacağını belirtti.

Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü gündemiyle ilgili bilgi verdi. Yorgancıoğlu, Merkezi İhale Dairesi’nin kurulması, hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılması, kamu görevlilerine verilen hizmet içi eğitimlerin artırılması konularının görüşüleceğini belirtti. Kaçak yaşam ve kayıt dışılıkla mücadelede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı 16 kamu görevlisinin soruşturma memuru olarak görevlendirilmesinin de gündemlerinde bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, bilişim suçlarıyla ilgili yasa tasarısının da görüşülecek konular arasında bulunduğunu vurguladı.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Yorgancıoğlu, dün Kıbrıs sorunun bütünlüklü çözümü adına görüşmelerin başlaması için ortak metin konusunda mutabakata varıldığını, olayın, tüm dünya liderleri tarafından övgüyle karşılandığını ve pozitif ifadeler kullanıldığını bunun memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, hükümet olarak sürece tarafı olacaklarını ve olumlu sonuçlanması için elden geleni yapacaklarını belirtti.

Özellikle Avrupa Birliği yetkililerinin yaptığı açıklamada öne çıkan iki önemli konu bulunduğuna değinen Yorgancıoğlu, “Bunlardan birincisi varılacak mutabakatın AB müktesebatının bir parçası yapılacağı, diğeri de Kıbrıs Türklerin AB’ne uyumunu sağlamak adına yapılacak katkıların artarak devam edeceğidir” dedi.

“KAYIT DIŞILIKLA ETKİN DENETİM”

Merkezi İhale Yasası’na bağlı olarak Merkezi İhale Dairesi kurulması amacıyla bir yasa tasarsının Bakanlar Kurulu’na geldiğini söyleyen Yorgancıoğlu, hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılmasını öngören bir çalışmanın gündemlerinde olduğunu, bu çalışma programının başarıya ulaşmasının ardından ülkede üretilen bütün süt ürünlerinin AB’ye ihraç edilebileceğini belirtti.

Kamu görevlilerinin vatandaşa daha kaliteli hizmet verebilmesi adında, hizmet içi eğitimin artırılması konusunda da önemli gelişmeler olacağını söyleyen Yorgancıoğlu, gündemdeki diğer bir konunun kaçak yaşamla ilgili olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu, kaçak yaşam ve kayıt dışılığı denetleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 16 kamu görevlisinin soruşturma memuru olarak görevlendirilmesinin Bakanlar Kurulu’nda onaylanacağını kaydetti. Yorgancıoğlu, denetimlerin daha etkin ve sık şekilde yapılabileceğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, siber suçlar olarak bilinen bilişim suçlarının denetin altına alınabilmesi; kişisel hak ve özgürlüklerine saldırıda bulunanların cezalandırılmasına yönelik yasa tasarısının da Bakanlar Kurulu gündeminde olduğunu söyledi.

Ekonomik zorlukları aşabilmek adına bazı tedbirlerin yasalaştırılarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edildiğini belirten Yorgancıoğlu, tedbirlerin inşaat sektörünü tetiklemek adına bazı harçların azaltılması konusunda çalışmalar yürütüldüğünü, bu konuyla ilgili üç yasa tasarısının bugün Bakanlar Kurulu gündeminde olacağını ifade etti.

“SORUNLAR BİR BİR ÇÖZÜLÜYOR”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlara değinen Yorgancıoğlu, yaklaşık bir yıl önce yapılan seçimle CTP/BG adayı Kadri Fellahoğlu’nun belediye başkanı seçildiğini, o tarihten itibaren pozitif gelişmeler yaşanmaya başladığını söyledi.

Yorgancıoğlu, “İstediğimiz noktaya geldik diye bir iddiamız yoktur. Ama hükümetimiz de belediye de sorunları çözmek adına pozitif adımlar atmaya devam ediyor. Bırakılan miras o kadar kötüdür ki bir yıllık süre bile bu kötü mirası ortadan kaldırmaya yetmedi. Sorunları çözme adına kararlı adımlar atmaya devam edilecek” dedi.

Bazı konularda kararlar alınması gerektiğini söyleyen Yorgancıoğlu, belediyelerin bütçesinin bir nedenle tıkandığını, bugün Bakanlar Kurulu’nda bu sorunu aşmaya çalışacaklarını kaydetti.

Yorgancıoğlu, bazı yasalarda değişiklik yapılarak belediyelerin sorunlarını aşmayı hedeflediklerini belirtti. Özkan Yorgancıoğlu, İçişleri Bakanı’nın Belediyeler Yasası’nın bütününü Bakanlar Kurulu’na sevk etme noktasında olacağını vurguladı.

LTB’si çalışanlarının bugün Başbakanlık önünde gerçekleştirdiği eylemin haklarını arama adına haklı bir eylem olduğunu belirten Yorgancıoğlu, sorunların bir bir çözüldüğünü sadece biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“HALKIN VİCADANININ TAMİR EDİLMESİ GEREKİYOR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yorgancıoğlu, 366 kişinin işe alınmasının kamu vicdanında yara açtığını, bunun tamir edilmesi gerektiğini kaydetti. Yorgancıoğlu, “Burada bu insanların işten çıkarılması gibi bir eylem yoktur. Bu insanlara ve bu insanların yanında o dönemde şans verilmeyen insanlara, yeniden bir şans verilmesi söz konusudur” dedi.

O dönemde yaralanan vicdanların tamir edilmesi adına herkese eşit şans vermeye çalıştıklarını belirten Yorgancıoğlu, “Hükümetin tüm vatandaşlara eşit mesafede olabilmesinin ilk adımıdır bundan mutluluk duyuyorum” dedi.

“NAMİ’NİN BİLGİ BİRİKİMİNDEN YARARLANLIMALI”

Dışişleri Bakanı’nın geçmişte görüşme sürecinde yer almadığını, buna geçmişte ihtiyaç duyulmamış olabileceğini söyleyen Yorgancıoğlu, ancak Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Kıbrıs sorunu ile ilgili bilgi birikimi ve kurduğu ilişki ağları bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu bilgi birikiminden yararlanması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, “Eğer bu bilgi birikiminden yararlanılırsa, Kıbrıs Türk halkının çıkarına bir sonuç üretilir. Bu her görüşmeye Özdil Nami’nin de gitmesi anlamında değildir. Ama bazı görüşmelerde bulunmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bazı öneriler hazırlanırken Nami’nin deneyiminden yararlanılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Hükümetin de bu mutfakta olması gerekir” diyen Yorgancıoğlu, bu konuyu Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşeceklerini ifade etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.