1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HALKTAN GİZLİ POLİTİKA YAPMAM”
“HALKTAN GİZLİ POLİTİKA YAPMAM”

“HALKTAN GİZLİ POLİTİKA YAPMAM”

AKINCI: “HALK SORULARINA CEVABINI BULDU”

A+A-

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, halkın; kim olduğunu, düşüncelerini bildiği için aday olması yönünde kendisini teşvik ettiğini kaydederek, “Halkımız, adaylığımla sorularının cevabını buldu” dedi.

 

Seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Akıncı dün, Kıbrıs TV’de yayınlanan “Seçim Konseyi” adlı programda Kıbrıs Medya Grubu yazarlarının sorularını cevapladı.

Adaylığı ile ilgili sorular üzerine Akıncı, aktif siyasetten beş yıl ayrı kaldıktan sonra toplumun her kesiminden, farklı partilere mensup insanlardan aldığı teşvik üzerine, Cumhurbaşkanlığı adaylığı kararını verdiğini kaydetti.

“HALKIMIZ BENİ BİLİYOR”

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halkımız yeni bir arayış içerisindeydi. Benim kim olduğum, düşüncelerim, fikirlerim biliniyor. Gelinen süreçte fikir, düşünce, vizyon ve duruşumun halkımız tarafından aranır olduğunu görüyorum. Zaman içerisinde elbette insanlar değişir, ben de daha olgunlaştım, daha fazla deneyim kazandım; ancak ana doğrultumu değiştirmedim.  Kıbrıs’ta çözüm isteyen, halkının iradesini masaya taşıyabilecek, Türkiye ile kişilikli karşılıklı saygıya dayalı ilişki kurabilecek, bağımsız ve tarafsız, partilerin değil toplumun içişleriyle ilgilenen vizyonuma bakarak halkımız adaylığımla, aradığı sorulara cevap buldu. Halkımızın arayışıyla benim arayışım örtüştü. Her geçen gün artan desteğin nedeni budur.”

“AKINCI GİBİ LİDERLİK”

“Nasıl bir liderlik öngörüyorsunuz? Yani rahmetli Denktaş gibi, Erdoğan gibi bir liderlik mi?” sorusu karşısında Akıncı, “Cevabım çok açık. Akıncı gibi” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başka birini referans almama gerek yok. Referansım, kendimdir. 40 yıldır siyasetin içindeyim, bu süre çerisinde Kurucu Meclis Üyeliği, Belediye Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı, Milletvekilliği, Parti Başkanlığı yaptım. Bu süreçlerde geliştirdiğim bir üslubum, vizyonum, inandığım görüşlerim var. Bunlar toplumla paylaştığım görüşlerdir. Dolaysıyla dediğim gibi, Akıncı gibi liderlik yapacağım. Toplum da bunu istiyor. Başka birine benzettiği için bana yönelmiş değildir. Beni, bana benzettiği, benimki gibi bir çizgiyi arzu ettiği için halkımızda bu yönelim vardır.”

“KAPALI MARAŞ’IN AÇILMASI HER İKİ TOPLUMA DA YARAR SAĞLAR”

Kapalı Maraş’ın açılmasıyla ilgili sorulara da cevap veren Akıncı, Kapalı Maraş’la ilgili en akılcı çözümün BM gözetiminde her iki toplumun yararına açılması olduğunu kaydetti. Kapalı Maraş’ın Türk idaresinde açılması şeklindeki görüşün daha önceki yıllarda da ortaya atıldığını, ancak bu yöndeki teşebbüslerin başarısızlığa uğradığını hatırlatan Akıncı, konunun bütünlüklü çözüme bağlanmasının ise kapalı Maraş’ın 40 yıldır yılanlar ve farelere teslim edilmesine yol açtığı görüşünü dile getirdi.

Akıncı, Kapalı Maraş’la paralel olarak Mağusa Limanı’ndan doğrudan ticaret ve Ercan Havaalanı’ndan direkt uçuşların bir paket olarak görüşülebileceğini kaydederek, “Bu açılım sadece Rum toplumuna değil bize de yarar getirecek. Hem kuzeyde hem güneydeki işsiz gençlere, her iki tarafın müteahhitlerine yeni iş alanları açılacak” diye konuştu. Akıncı, böylesi bir yaklaşımın bütünlüklü çözümü sekteye uğratmak bir yana katalizör olacağını sözlerine ekledi.

“BENİM PARTİLERİN TABANLARIYLA SORUNUM YOK”

Özellikle sol kesimin birbirini ağır biçimde eleştirdiği şeklindeki bir görüşü yorumlaması istenen Akıncı, kendisinin bu türlü düzeysiz eleştiriye karşı olduğunu kaydederek, geçtiğimiz gün Gönyeli’de düzenlenen bölge toplantısında taraftarlarına düzeysiz eleştirilerden sakınmaları yönünde çağrı yaptığını hatırlattı.

“2005 yılında Meclis’te CTP-BG’ye makam talep etmeden yardımcı olmaya hazır olduğunu” söylediğini hatırlatan Akıncı, “O dönemde nisap sağlanmasına yardımcı oldum; önemli yasaların geçmesinde oyumu da emeğimi de esirgemedim. Ama tüm bunlara karşılık ağır hakarete varan eleştirileri de bazı yöneticilerin yapmasını yadırgıyorum” diye konuştu.

Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda soldaki adayların birbirlerine destek verip vermeyecekleri konusundaki görüşünün sorulması üzerine ise Akıncı, kendisinin içinden geldiği geleneğin partisi olan TDP’nin ve BKP’nin beş yıl önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyerek, Mehmet Ali Talat’ı desteklediğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu’yla birlikte ikinci tura kalması halinde Meclis Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’e oy verenlerin kendisini destekleyeceğine inanıp inanmadığı sorusunu da cevaplayan Akıncı şöyle konuştu:

“Bu konuda bir tereddüdüm yok. Eğer seçim iki tur olacaksa, öncelikle inanıyorum ki birinci turun da, ikinci turun da birincisi olacağız. İkinci tur birincisi olmak için birinci turda bana oy vermeyenlerden de oy almamız gerek. Bunu sağlayacağıma dair hiçbir sorunum yok, çünkü benim o tabanla hiçbir sorunun yok. Orada yurdunu seven insanlar var. Bu güne kadar hiçbir camiayı rencide edecek bir şey söylemedim, söylemem de. Bazı parti yöneticilerin yaptığı vahim hataları ve ağır hakaretleri o insanlara mal etmiyorum. Oların da bunu onaylamadıklarını görüyoruz.”

“HALKTAN GİZLİ POLİTİKA YAPMAM”

Seçilmesi durumunda, bir yerden düşüncesini değiştirmesi konusunda baskı alırsa nasıl bir tavır içerisine gireceği sorusu üzerine Akıncı, “Halkla birlikte doğrusu neyse onu yaparım. Halktan gizli politika yapmam. Bir generalle sivilleşme konusunda tartıştığımız zaman hükümetin küçük ortağıydık. O dönemde ortağımız bir yana, bu ülkenin bilim yuvaları olan üniversiteler bile yanımızda durmadı. Şimdi halka bunları anlatarak seçime giriyorum. Halkımızdan fikirlerimizle oy talep ediyoruz. Halk bunları onaylayacak ve halkın iradesi o makama yansıyacak. Benim o makamdaki gücümün kaynağı halkımızdan başkası olmayacak. Şunun da altını çizerek bir kez daha dile getirmek isterim ki, ben çatışma ya da teslimiyet değil, uzlaşma arayacağım. Güney’le uzlaşma, kendi toplumumuzda iç barışı isterken Türkiye ile neden çatışmaya girmek isteyim?” diye konuştu.

Akıncı sözlerini şöyle noktaladı:

“Ben ‘evet efendimci’ olmam, ancak ‘evet halkım’cı olurum ve halkımın iradesinin temsilcisi olurum.”

BULGARİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’Nİ ZİYARET

Açıklamaya göre, Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, programın hemen ardından Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret ederek, dernek başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Üyelerle sohbet ederek sorularını yanıtlayan ve “Dört Boyutlu Siyaseti”ni özetleyen Akıncı, “Yaşadığımız topraklarda dini, dili, ırkı, rengi, kökeni ne olursa olsun, hepimiz yarınlarımızı birlikte şekillendireceğiz. Bu toprakları vatan bilen, alın teri döken herkes bizim kardeşimizdir” dedi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.