1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAMİLELER DİKKAT!
HAMİLELER DİKKAT!

HAMİLELER DİKKAT!

Listeria Bakterisine dikkat!

A+A-

UKÜ’lü Akademisyen, Özellikle Hamilelerin Listeria Bakterisinden Korunması Önerisinde Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ender Volkan Çınar, son günlerde Avrupa genelinde donmuş gıdalardan bulaşan Listeria bakterisinin riskli bireylerde ciddi sağlık problemlerine neden olduğu ve dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer aldığını açıkladı.

 

Listeria monocytogenes bakterisinin gıdalardan bulaştığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Çınar, bu bakterilerin buzdolabı sıcaklığında da canlı kalma özelliğine sahip olduğunu ve vatandaşların gıda hazırlanışı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

 

Listeria bakterisinin bulaşmasını önleyecek tedbirlerin alınmasının önemine de değinen Çınar, donmuş gıdaların çözdürülüp tekrar dondurulmaması, yemeklerin yüksek ısıda tamamen pişecek şekilde hazırlanması, saklama sırasında pişmemiş ve pişmiş yiyeceklerin bir arada saklanmaması, donmuş gıdaların eritilirken buzdolabında veya soğuk suda yapılması gibi durumlarda bakteri bulaşmasının önüne geçilebileceğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Çınar, özellikle hamilelerin pastörize süt kullanmayı tercih etmeleri önerisin de bulunarak, pastörize sütten bu bakterilerin bulaşmasının mümkün olmayacağını belirtti.

 

Yrd. Doç. Dr. Çınar, Listeria monocytogenes, listeriozis (listeriosis) isimli enfeksiyon hastalığına sebebiyet verebilen bir bakteri türü olduğunu dile getirerek, bu enfeksiyon türünün bazen basit seyretmekle birlikte özellikle hamilelerde, bebeklerde, bağışıklık sistemi zayıf, kanser ve diyabet hastalığı olanlarda ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini açıkladı. Bu bakterinin karın ağrısı, ateş, ishal gibi zehirlenmelere neden olabileceğini belirten Çınar, “Enfeksiyonun kana yayılması sonucu bağışıklık sistemi zayıf veya yaşlı bireylerde menenjit gibi durumlara sebebiyet verebilir ve ciddi hastalık sorunlarına yol açabilir” dedi. Bakterinin özellikle hamilelik sürecinde anneden plasenta aracılığı ile fetüse geçebildiğini kaydeden Çınar, doğmamış bebek için ciddi risk oluşturabileceğinden hamile kadınların hastalığa karşı tedbirli alması gerektiğine dikkat çekti.

thumbnail_ukulu-akademisyen,-ozellikle-hamilelerin-listeria-bakterisinden-korunmasi-onerisinde-bulundu.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.