1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAMİTKÖY'DE SU İSYANI!
HAMİTKÖY'DE SU İSYANI!

HAMİTKÖY'DE SU İSYANI!

Hamitköy'de su isyanı!

A+A-

Türkiye’den verilen suyun hala vatandaşlara ulaştırılmaması, bunun akabinde de belediyenin 8 günde bir su vermesi Hamitköy sakinlerini çıkmaza soktu. Vatandaşlar, verilen suyun temel ihtiyaçlara bile yetmediğini belirterek bu soruna en kısa sürede çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Verilen suyun yetmemesi nedeniyle sürekli tankerle su çağırmak zorunda kaldıklarını dile getiren vatandaşlar, “Bir tanker su 30 lira, haftada bir kere bile tankerle su çağırırsak nasıl geçineceğiz” şeklinde isyan etti.

Hamitköy Muhtarı Feyzullah R. Bostancı da kaynakların günden güne azalması sebebi ile 8 günde bir hane başına 3 ton olacak şekilde su verdiklerini belirterek, “Verilen şebeke suyu yetmiyor. Belediye tankerlerle şebekeye su takviyesi yapıyor” dedi.

Türkiye’den gelecek suyun biran önce bölge halkına verilmesi gerektiğini de belirten Muhtar Bostancı, “Belediye de feragat edip vatandaşın almaya hazır olduğu 5 TL fiyattan suyu vermeli” diye konuştu.

Eniz ORAKCIOĞLU

Hamitköy halkı susuzluktan dert yanarken evlerine 8 günde bir su verilmesi nedeniyle bu sıkıntıdan muzdarip… Konu ile ilgili olarak Yeni Bakış’ın görüşlerine başvurduğu  Feyzullah R. Bostancı da kaynakların günden güne azaldığını bölgeye gelen şebeke suyu ile ancak 8 günde bir 3 ton su verilebildiğini belirtti. Muhtar, 8 günde 1 su verdikleri halde o suyun bölgeye yetmediğini ve belediyenin tankerlerle bölgeye su takviyesi yaptığını dile getirdi.

“Ancak bu kadar su verebiliyoruz”

Hamitköy Muhtarı Feyzullah R. Bostancı, ülkede ve Hamitköy’de yaşanan su problemine değinerek, “Ülke ve bölge kaynakları günden güne azalmakta, dolayısıyla bizde 8 günde bir Hamitköy halkına su verebiliyoruz. Bu 8 günde bir 24 saat verdiğimiz su da ise bazı yerlerin mail almasından dolayı zora girer. Kısacası bizim evlere verdiğimiz su anlamında yaptığımız hesap 8 günde bir 3 ton suyun verilmesidir, 4’üncü ton her eve ulaşmaya bilir. Bu kadar su verebiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Vatandaş su problemini dibine kadar yaşamakta”

Türkiye’den gelen suya da değinerek, o suyun acilen Lefkoşa ve bölgelerine verilmesi gerektiğini söyleyen Muhtar Bostancı, “Bu su birçok açıdan bölge halkını rahatlatacaktır, çünkü bugünkü gelinen noktada vatandaş susuzluk problemini dibine kadar yaşamaktadır. Lakin Türkiye’den gelen suyun konuşulduğu gibi 7 TL üzerinden verilmesi vatandaş için yüksek bir tutardır. Diğer konuşulan bir fiyat da 4 buçuk, 5 TL’den suyun verilmesidir ki bunu da insanlar kabul etmiş bu fiyata suyu almaya hazırdır. Bu bağlamda da Lefkoşa Türk belediyesinin de biraz feragat etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“Telefonlarım susmuyor”

Su sorunu sebebi ile Hamitköy halkının sürekli kendisini aradığını belirten Feyzullah, “Telefonlarım bir an bile susmuyor. Vatandaş beni arayarak, suların kendilerine yetmediğini, sularının akmadığını ve depolarda su kalmadığından yakınıyor. Susuzluk öyle bir hal aldı ki bizim verdiğimiz şebeke suyu yetmediğinden dolayı verdiğimiz şebeke suyuna tankerlerle takviyede bulunmaktadır” dedi.

“Kanalizasyon ve yol sorunumuz var”

Hamitköy’de sadece su sorunu olmadığını bunun yanında kanalizasyon ve yollar gibi sorunlarla da boğuştuklarını vurgulayan muhtar, “Bu anlamda da belediyenin bütçesi bu sorunları gidermeye yetmemektedir. Belediye bütçesi ile ancak personel maaşları ödenebilmektedir ve yatırıma para kalmamaktadır” şeklinde konuştu.

“Borular insanların arsasından geçmemeli”

Muhtar Feyzullah R. Bostancı, sözlerine şu şekilde devam etti; “Geçtiğimiz günlerde birkaç kişinin Hamitköy içerisinde ölçümler yaptığına rastladım. Konuyu öğrendiğimde Mesarya bölgesine su gideceğini öğrendim ve ölçümlerde köy içerisinden geçecek borular için yapılmaktaydı. Bu noktada da boruların kimse ve hiçbir şey umursanmadan insanların arsasından, tarlasından ve evinden geçmesi doğru değildir. Proje yapılırken bunların hesaplanması gerekliydi ki bu borular köyün üst tarafında çevre yolunun yanından kimseyi rahatsız etmeyecek bir şekilde geçirilebilirdi. Bugün bir arsanın değeri 100 bin civarındadır ve o boruları vatandaşın arsasından geçirdiğiniz zaman o arsa kullanılamaz, ilerde içerisine ev yapılamaz olacak ve değerini kaybedecektir. Peki, bu kayıp karşılanacak mı? Ya da maddi acıdan insanların uğradığı zarar telafi edilecek mi?

Hakkı Arabulucu; “Susuzluktan etkilenmeyen yok”

“Hamitköy’de susuzluktan etkilenmeyen maalesef ki yok. Evde 3 ton depomuz var, 8 günde bir verilen su ile 2 kişi zorla hayatımızı idame ettiriyoruz. Yetmediği yerde de oğlumdan takviye su alıyorum. Normal şartlarda 3 ton su hiçbir aileye yetmiyor. En azından haftada 5 ton suyu verilmeli ki insanlar sadece ev içi ihtiyaçlarını karşılayabilsin, tabi bu su ile de çiçek veya ağaç sulamak asla mümkün değildir. Türkiye’den gelen su biran önce bölgeye verilmelidir.”

Kazım Sakallı; “Su bize yetmiyor”

“8 günde bir verilen su bizlere yetmiyor. Verilen 3 ton su çamaşır, bulaşık, banyo gibi temel ihtiyaçlarımıza bile yetmiyor. Türkiye’den gelen suya ihtiyacımız var. Biran önce uygun bir fiyata bu su bizlere verilmek zorunda, çünkü çok kötü günler geçiriyoruz.”

Turan Kumsal; “Bizim adımıza karar vermesinler”

“LTB Başkanı Sayın Harmancıyı zamanında çok destekledik kazandı, fakat verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi. Seçimi kazanıp Hamitköy’e ilk geldiği zaman bizlere ilk icraatının birkaç ayın içerisinde Asbestli su borularını değiştireceği sözünü vermişti ama maalesef bugün oldu halen bu yönde bir icraat göremedik. Kısacası Belediye Başkanının icraatlarından memnun değiliz. Su konusuna gelecek olursak ülkede ve bölgede yaşanan su sorunu sebebi ile Türkiye’den gelecek suyu dört gözle beklemekteyiz. Bu noktada da bizim adımıza ‘su gelmesin’ gibi yanlış kararlar vermemelerini rica ediyoruz. Bizim bölgede de evlerimize tuzlu su verilmektedir ki, bu sularla ağaçlar, çiçekler kuruyor, banyodan sonra kaşınmaya başlıyoruz ve dişlerimizi o suyla fırçalamaya bile korkuyoruz.”

Osman Özkaramanlı; “Tuzlu su zarar veriyor”

“Bizim kaldığımız bölgeye de tuzlu su geliyor ve bu gelen su hem çiçeklere, hem ağaçlara, hem de bize zarar veriyor. Türkiye’den gelen suyun biran önce evlerimize ulaşmasını ve su ile ilgili sorunlarımızın bitmesini istiyoruz. Su önemlidir ve su hayattır.”

Kemal Hacet; “Ekstra su çağırıyoruz”

“Susuzluk problemi yaşıyoruz, evde çeşmelerimiz akmıyor. 8 günde 1 su veriliyor buda ne bize nede Hamitköy halkına yetmiyor. Eksildiğimiz yerde tankerle su çağırmak durumunda kalıyoruz, buda bize ekstra külfet oluyor.”

Yeni Bakış

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.