1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAMİTKÖY'ÜN TARİHİ YOK OLUYOR!
HAMİTKÖY'ÜN TARİHİ YOK OLUYOR!

HAMİTKÖY'ÜN TARİHİ YOK OLUYOR!

Kuruluş tarihi 1800’lü yıllara dayanan Hamitköy’de neredeyse...

A+A-

Ceren ÖZBİL

Tarihi 200 yıl öncesine dayanan Hamitköy’de tarihi değerler bir bir yok oluyor. Bölge halkı için manevi değer arz eden köyün kurucusu Hamit Dede’ye ait kerpiç ev bile tamamen yok olmak üzere… Ayrıca köyde bulunan birçok kerpiç evde tamamen yok oldu. Köyün yukarısında bulunan ve bir zamanlar sadece birkaç ailenin yaşadığı bölgede ise sadece evlerin kalıntıları duruyor.

Nüfus arttı, altyapı yetersiz kaldı
1800’lü yıllarda sadece iki ya da üç ailenin yaşadığı köyde şimdi 8 bin kişi yaşıyor. Hamiköy’de nüfus artışı ile birlikte sorunlarda artıyor. Havadis’e konuşan Hamitköylüler, yaşadıkları su ve kanalizasyon sorununun çözülmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Hem tarihi anlattı hem dert yandı
Hamitköy Muhtarı Feyzullah Raşit Bostancı, Hamitköy’le ilgili Havadis’e bilgi verdi. Bir yandan köyün tarihini anlatan Bostancı diğer yandan köy sorunlarını anlatarak dert yandı. Bostancı, bölgedeki yol sorununun bir nebze olsun çözüldüğünü söyleyerek kanalizasyon ve su sorununun devam ettiğine dikkati çekti.

Sadece 1952 yapımı bir çeşme duruyor
Hamitköy’de bir dönem birkaç ailenin yaşadığı bir bölge de tek sağlam kalan 1952 yılından kaşan bir çeşme. Köy muhtarı Bostancı, bu çeşmelere Taşkent Piknik Alanı’nın altında bulunan manastırdan su geldiğini ve bu çeşmelerin köy içerisinde 8 tane olduğunu anlattı. Bostancı, o dönemlerde köy halkının testi ve lengerlerle bu çeşmelerden su alıp evlerine taşıdığını ifade etti.

İlk yerleşen Hamit Dede…
Bostancı, Hamiköy’e ilk yerleşenin Hami Dede olduğunu söyledi ve hikayeyi şu şekilde anlattı:
“Hamit Dede Lefkoşa’da bir ağa yanında hizmetçiydi. Bu ağa Hamit Dede’ye her yıl bir kuzu veriyordu. Hamit Dede bu kuzuları burada otlatıyordu. Daha sonra Hamit Dede evlenmeye karar verdi ve buraya yerleşti. Ağılını buraya kurdu. Ardından yerleşimler başladı.

Çok dağınık bir yerleşim yeriydi…
Hamitköy’ün geçmişte çok dağınık bir yerleşim yeri olduğuna dikkati çeken Bostancı, her ailenin farklı bir bölgede yaşadığını belirtti. Ancak şu anki nüfus artışı nedeniyle köyün bu dağınık yapısı kayboldu ve ev sayısı arttı.

Havadis
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.