1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAPİS YERİNE KAMU HİZMETİ
HAPİS YERİNE KAMU HİZMETİ

HAPİS YERİNE KAMU HİZMETİ

Hapis yerine kamu hizmeti

A+A-

Cumhuriyet Meclisi’nin özel komitede görüşülmesi kararı aldığı Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi’nin geçmesi halinde uyuşturucu kullanıcıları hapis yatmayacak.

TEMEL KOŞUL TEDAVİ TALEBİ: Önerinin yasalaşması durumunda, uyuşturucu kullanımı suçuyla mahkemeye çıkarılan bir kişi, denetimli serbestlik talep edebilecek. Mahkeme uygun görürse, uyuşturucu kullanma suçu işleyen birey, tedavi olma ve kamu hizmeti yapma koşuluyla hapis cezasından kurtulacak    

SUÇ TEKRARINA AF YOK: Yasa önerisine göre denetimli serbestlikten yararlanan bir suçlu aynı suçtan yeniden mahkeme önüne gelmesi halinde önceki suçundan da yargılanabilecek ve her iki suç dikkate alınarak ceza takdiri yapılacak. Denetimli serbestlik sonsuz bir hak olarak kullanılamayacak

DÜNYADA ÖRNEĞİ ÇOK: Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi’ni kamuoyu gündemine taşıyan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, birçok ülkede bu tür yasaların var olduğuna dikkati çekti. Çakıcı, “Trafik ve benzeri suçlar için de denetimli serbestlik uygulanıyor. Bizim önerimiz yalnızca bağımlıları içeriyor” dedi

CEZAEVİ RAHATLAYACAK: Merkezi Cezaevi’ndeki mahkumların neredeyse üçte biri uyuşturucu suçu nedeniyle içeride. Merkezi Cezaevi’ndeki toplam 347 tutuklu ve hükümlünün 102’si uyuşturucu suçu işledi. Uyuşturucu suçundan içeride bulunanların 72’si KKTC, 19’u TC ve 11’i de üçüncü ülke vatandaşı


Özellikle cezaevinde bulunan uyuşturucu bağımlı ve kullanıcılarını yakın ilgilendiren Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Önerisi ile ilgili çalışmalar sürüyor. İvediliği meclisten oy birliği ile geçen ve Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde olan önerinin hızlı bir şekilde görüşülmesini sağlamak amacıyla alt komite oluşturuluyor. Meclis Genel Kurulu geride bıraktığımız hafta içinde Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Önerisi  ile ilgili alt komitenin kurulması ve önerinin yasalaşma sürecinin hızlandırılması projesine onay verdi.
Öneri hapis cezasına çarptırılan uyuşturucu bağımlı ve kullanıcılarına denetimli serbestlik hakkı tanınmasını ve belli koşullar çerçevesinde cezaevine girmemesini öngörüyor.
102 mahkum uyuşturucudan içeride…
Merkezi Cezaevi’ndeki mahkumların üçte birini uyuşturucu suçu nedeniyle içerde. 347 mahkumun bulunduğu cezaevinde mahkumların 102’si uyuşturucu suçu işledi. Uyuşturucu suçu nedeniyle cezaevinde bulunan mahkumların 72’si KKTC, 19 Türkiye ve 11’i üçüncü ülke vatandaşı…

Bilmem: Kapasite yetersiz
Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem şu anda cezaevinde bulunan 347 mahkumun 156’sının ağır cezalı, 93’ünün hafif cezalı ve 99’unun da hükümsüz olarak içerde bulunduğunu açıkladı. 347 mahkumun 102’sinin uyuşturucu suçundan içerde bulunduğunu ifade eden Bilmem, bunların 72’sinin KKTC vatandaşı, 19’unun Türkiye uyruklu ve 11’ini üçüncü ülke vatandaşı olduğunu söyledi. Bilmem cezaevinin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle mahkumların suçlarına göre ayıramadıklarını ancak mümkün oldukça uyuşturucu kullanıcı ve bağımlılarını ayrı bir yerde tutmaya çalıştıklarını anlattı.“Artık yeni bir cezaevi şart” diyen Bilmem, bu önerinin yasalaşmasının da bir nebze olsun cezaevine rahatlama getireceğini belirtti.

cakici-kopya.jpg

Çakıcı: Tüm dünyada bu yasa var
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı bütün dünyada Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik yasasının var olduğunu savunarak Önerinin zaman geçirilmeden yasalaşmasını istedi.
Denetimli serbestliğin uyuşturucu bağımlısı bir kişinin mahkumiyet alması durumunda hapis cezası yerine başka biçimlerde ceza görmesini içerdiğini ifade eden Çakıcı, önerinin kullanıcıların hapse girmek yerine cezasını dışarı da çekmesini amaçladığını anlattı.
Çakıcı, “Kişi cezaevine gitmek yerine denetimli olarak serbest bırakılıyor. Örneğin bir suçu işleyen biri hapis yatacağına bir kamu cezası ile cezalandırılabilir. Örneğin bir ortopedi servisine gidip 6 ay orada çalışacaksın denebilir. Serbestli kelimesi orada cezaevi dışında serbest bırakılmasıdır. Burada da çocuk suçlular trafik suçları gibi suçlarda Denetimli Serbestlik Yasası çok çeşitli biçimlerde uygulanabilir. Bizde bugüne kadar böyle bir uygulama olmadı.   Bizde çok fazla kafa karışıklığı olmasın diye Denetimli Serbestli Yasası’nın pek çok suça açılabilmesi için de önce uyuşturucuyu ele aldık. Bizim yasa önerimizin adı “Uyuşturucu Kullanıcı ve Bağımlılarına Yönelik Denetimli Serbestlik”dir. Şu anda hazırladığımız yasa sadece madde bağımlılarını ilgilendiren bir yasadır” şeklinde konuştu.

“Hapse atmak çözüm değil”
Uyuşturucu kullanımında yakalanan bir kişinin tutuklandığında mahkemeye çıkarıldığını ve mahkeme de kullandığı doza bağlı olarak ister kullanıcı olsun, ister bağımlı hapse gönderildiğini ifade eden Çakıcı, bu kişilerin cezaevinde yeni uyuşturucuları öğrenip çıktığını anlattı.
Çakıcı, “Uyuşturucu kullanıcısı olarak cezaevine giren bir kişi uyuşturucu satıcısı olarak dışarı çıkabiliyor” diyerek, ayrıca cezaevinde tedavi olma şansı da bulamadıklarını hatırlattı.

Yasa yanlış anlaşılıyor”
Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Öneri’sinin  “Uyuşturucu kullanımının serbest bırakılması” olarak anlaşıldığını kaydeden Çakıcı, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını anlattı. Çakıcı, bu yasa ile hedeflenenin uyuşturucu kullanıcı ve bağımlılarını tedavi edip topluma kazandırmak olduğunu belirtti.

“Denetimli Serbestlik Kurulu kuruluyor”
Çakıcı, Denetimli Serbestlik Kurulu kurmak için çalışmalar sürdüğünü, ön görülen kurulda Sosyal Hizmet Dairesi, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, Barolar Birliği, Tabipler Birliği ve polisin temsilerinin yer alacağını belirtti.  Bu kurulun en az ayda bir toplanıp, uyuşturucu bağımlı ve kullanıcılarını takip edeceğini kaydeden Çakıcı, “Yani bir kişi uyuşturucudan yakalanırsa ve satıcı değilse ya da çok büyük miktarda ithal eden ya da yetiştirip satışını yapan bir değilse kullanan ve bağımlı bir kişi ise ona bir mahkumiyet verilecek. Ardından da kişiye bir seçenek sunulacak ve denecek ki “Cezaevine gitmek mi istiyorsun” yoksa “Denetimli Serbestlikten mi yararlanmak istiyorsun” diye sorulacak. Kişi “ben cezaevi değil denetimli serbestlikten yararlanmak istiyorum, tedavi olmak istiyorum, ben illetten kurtulmak istiyorum derse” bu mekanizmanın içerisine girecek. Onu biraz önce saydığım bir kurul takip edecek. Bu kişinin infazı ertelenmiş olacak ve kişi bu mekanizma içine girmiş olacak” dedi.

“Süreç işlemeye başlayacak”
Uyuşturucu kullanımı nedeniyle mahkemeye çıkarılan bir kişinin denetimli serbestlik hakkını kullanmak istemesinin ardından tedavi ve denetleme sürecinin başlayacağına işaret eden Çakıcı bu süreci şöyle anlattı:
“En az 15 günde bir psikiyatris ya psikologa gidecek. Durumuna göre her gün gitmesi gerekenlerde olacak ya da yatması gerekenlerde olacak. Ayaktan tedavi edilecek hafif bağımlılıklar ya da arada deneyen şekildeyse bunlarda ayaktan bir şekilde yatış olmadan tedavi edilecek. Haftada bir gün Sosyal Hizmetler yetkilileri tarafından evi ziyaret edilecek. Sosyal Hizmetlerinden sınamasından geçecek. Sosyal hizmetler kişinin evini işini arkadaşlarını onlarla ilgili görüşmelerini konuşmalarını denetimini, sınamasını yapacak. Sosyal hizmetler tarafından da kişinin adaptasyonu sağlanacak.  Hafta da bir polise gidecek,  ispatı vücut yapacak. “Bir başka suç işliyor mu”, “ işlemiyor mu” poliste kontrol edecek. En az hafta bir gün en az eğitim alacak. Uyuşturucu madde kullanımının zararları ile ilgili bir enstitüde ya da bir devlet okulu ya da üniversitesinde eğitim alacak. Programı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylanmış bir program ile bir eğitimden geçmiş olacak. Bu kurul ayda bir hem bu raporları alabilecek hem de isterse bu kurul bu kişiye kamu cezası da verebilecek. Örneğin 3 aylık süre boyunca haftanın altı günü yaşlı bakım evine gidip orada günde 2 saat çalışacaksınız gibi bir kamu cezası verilebilecek. Kişi zamanını cezaevinde boş boş oturup bağımlılığı kullanıcılığı tedavi olmaksızın hatta başka kullanıcılarla, satıcılar bir arada geçirmek yerine topluma adaptasyon sürecinin içine girmiş olacak.”

“Uygun görülürse serbest kalacak”
Sürecin sona ermesini ardından kişi tekrardan uyuşturucu kullanmamış ve kurul kişi hakkında olumlu rapor vermişse bu kişinin cezasının ortadan kaldırılacağını ifade eden Çakıcı, bu süreç içerisinde tekrardan uyuşturucu kullanması durumunda hem eski suçundan hem de yeni suçundan yargılanacağını ve ceza alacağını anlattı.

havadis

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.