1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HASTA HAYVANLAR KASABA SATILIYOR”
“HASTA HAYVANLAR KASABA SATILIYOR”

“HASTA HAYVANLAR KASABA SATILIYOR”

Meclis Genel Kurulu’nun bugün toplantısında, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Kırsal Kesim Sorunları” konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nun bugün toplantısında, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Kırsal Kesim Sorunları” konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Altın Kumsaldaki çevre kirliliğine, buradaki kaçak olduğunu savunduğu yapıya dikkat çeken Angolemli, Dipkarpaz’da yatırım azlığı olduğunu anlattı, eşeklerin ekili alanlara verdiği zarara işaret etti.

14 kişinin eşeklerin bakımı için turizm fonundan ödendiğini ifade eden Angolemli, bu kişilerin ne iş yaptığını sordu.

Dipkarpaz’daki diğer sorunlara değinen Hüseyin Angolemli, sağlıktaki sıkıntıları anlattı, “Dipkarpaz’daki sağlık hizmetlerine önem verilmelidir” dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) Dipkarpaz’daki inşasına dikkat çeken Angolemli, buraya üniversite kurma düşüncesinin güzel olduğunu ancak 200 dönümlük bu arazide gözle görülür bir ilerleme olmadığını söyledi.

Angolemli, Bakanların Meclis Genel Kurulu toplantısına katılmamasını da eleştirdi.

“ÜLKEDEKİ KÖPEK SAYISININ ARTTI”

Hayvan Refahı Yasası esaslarının yerine getirilmediğini savunan Hüseyin Angolemli, ülkedeki köpek sayısının arttığını söyledi, bu hayvanların barınaklarda değil, sokaklarda olduğunu belirtti, belediyelerin barınaklara önem vermesini istedi.

Alaniçi ve civar köylerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalıklar görüldüğünü dile getiren Angolemli, bu hayvanların imha edilmesi, hayvancıya da parasının ödenmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, “Hükümet parası yoktur diye hayvanlardaki hastalıkları görmezlikten geliyor” dedi.

“HASTA HAYVANLAR KASABA SATILIYOR”

Hüseyin Angolemli, hasta hayvanların kasaba satıldığını da savunarak, tüketicinin düşünülmediğini söyledi, Tarım Bakanını göreve çağırdı.

Angolemi, “Kasaplar hayvancıdan okkayla aldığı kuzunun etini bize kiloyla satıyor. Bunun önüne neden geçilmiyor?” diye sordu.

Türkmenköy su kuyularında koli basili görüldüğünü ve hayvanların bu suyu tükettiğini ileri süren Angolemli, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Türkmenköy’deki gölet sorununa ve ağıllardaki elektrik sorununa değinen Angolemli, hükümet yetkililerin bu konularla ilgilenmesini istedi.

SENNAROĞLU: “TARIM ALANINDA ÇOK SIKINTI VAR”

Angolemli’den sonra söz alan Tarım, Gıda ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarım alanında çok sıkıntı olduğunu, bütün sektörlerde sorunlar yaşandığını söyledi.

Doğrudan gelir desteği ve tarıma ayrılan desteklere işaret eden Sennaroğlu, “Tarıma 130 milyon destek ayrıldı. Bu kaynak tarım alanındaki sıkıntıların aşılması için yeterli değil” dedi.

Önder Sennaroğlu, “Kaynak sıkıntısı olmasa ülkedeki bütün büyükbaş hayvanların Brucella taramasını tamamlamıştık” dedi.

“NARENCİYEYE 27 MİLYON AYRILDI….NE HÜKÜMET NE DE ÜRETİCİ BUNDAN MEMNUN”

Kuraklığın tarımdaki sıkıntıları daha da artırdığına işaret eden Önder Sennaroğlu, narenciyedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi, narenciyeye 27 milyon ayrıldığını ancak ne hükümetin de üreticinin de bundan memnun olduğunu ifade etti.

Sennaroğlu, narenciye konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekerek, sürdürülebilir bir yapıya ulaşılması için tüm paydaşların bir çalıştay yapması gerektiğini anlattı.

Sennaroğlu, Cypruvex’in önümüzdeki günlerde fiyat açıklaması yapacağını dile getirdi.

Eşek sorununa değinen, Sennaroğlu, Karpaz’daki eşek popülasyonun arttığını ifade ederek, eşeklerin bir bölgeye toplanacağını, proje hakkında yakında bilgi verileceğini söyledi.

“6 SOĞUTMA MERKEZİ TAMAMLANDI”

Üretimdeki soğuk zincire geçilmesi sürecine değinen Önder Sennaroğlu, ülkedeki 6 soğutma merkezinin tamamlandığını söz konusu merkezlerin Süt Kurumu tarafından teslim alınacağını kaydetti.

Başıboş köpeklerin ülke için sorun teşkil ettiğini de dile getiren Sennaroğlu, bütün köpeklere elektronik çip takıldıktan sonra etrafta başıboş köpek kalmayacağını ifade etti.

Kuzunun hayvancıdan okkayla alınıp etin tüketiciye kiloyla satılması konusuna da değinen Sennaroğlu, “Üreticinin parasal bir kaybı söz konusu değildir” ifadesine yer verdi, okka kullanılmasının yasak olduğunu ancak bunun pratikte uygulanmadığını söyledi.

Türkmenköy’deki ve diğer köylerdeki ağıl konusuna değinen Önder Sennaroğlu, her işin maddiyata dayandığını söyledi, mevcut koşulların en iyi şekilde kullanılması için çalıştıklarını belirtti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.