1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTALAR KAN BEKLİYOR!
HASTALAR KAN BEKLİYOR!

HASTALAR KAN BEKLİYOR!

Thalassaemia hastaları kan bekliyor

A+A-

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Varoğlu, Kan Bankası’nın stoklarda kan kalmadığı uyarısında bulundu

Özlem ÇİMENDAL

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, geçen haftadan itibaren Kan Bankası’nın stoklarda kan kalmadığını  ve hastaların kendi imkanları ile kan bulmalarının istendiğini ifade ederek, Thalassaemialıların çok zor durumda olduğunu kaydetti.

 

“Kan Bankası’nda kan kalmadı”

2 haftaya yakın bir süredir hastaların gecikmeli kan alabildiklerine vurgu yapan Varoğlu, “Hastaların kendi çabalarıyla bulmaya çalıştıkları o zaman çok önemli ve değerli. Bu süre zarfında gerekli kan alınmadığı için thalassaemia hastalarında birçok belirti görülüyor. Hemoglobin değerleri düşüyor, halsizlik başlıyor. Hasta iseler daha zorlu bir sürece giriyorlar” dedi.

 

Hastalar günlük hayattan kopuyor

Bakanlığa da konuyu ilettiklerini dile getiren Varoğlu, hastaların kansızlık nedeniyle sosyal hayattan uzaklaştıklarını ve günlük rutin işlerini yerine getiremediklerini belirtti.

 

“Protokolün bir an evvel hayata geçmesi önemli”

Geçtiğimiz hafta thalassaemialılar için kurumlar arasında protokol imzalanarak, ihtiyacın giderilmesinin amaçlandığını ancak henüz hayata geçmediğini anlatan Varoğlu, “thalassaemia hasaları için kolaylıkla kan bulunabilmesi noktasında çalışmalar yapıldı. Gönüllüler tespit edilmeye çalışılacak ve bu kişiler Kan Bankası’nın listesinde yer alacak. Kan ihtiyacı olan başvuracak ve listedeki gönüllülerden kan alımı yapılacak. Bu bizim için çok önemli bir adım ama dediğim gibi protokol imzalandı ancak henüz pratikte uygulama başlamadı. Burada asıl önemli olan konu gönüllülerin başvuru yapması ve bu farkındalığı yaratmasıdır” şeklinde konuştu.

 

“Önemli olan bağışçıların istekli olması”

İmzalanan protokolle birlikte oluşturulacak sistemin çok iyi düşünüldüğünü ancak ne derecede çalışacağına dair tereddütleri olduğunu ifade eden Varoğlu, önemli olanın bağışçıların istekli olmasını tekrarladı.

 

“Farklı kan gruplarındaki 150 hasta kan bekliyor”

Şu anda farklı kan gruplarından 150 thalassaemia hastasının kan beklediğine vurgu yapan Varoğlu, olayın ciddiyetinin gün geçtikçe arttığını söyledi. Varoğlu, “Herkesin kan alma durumu programlıdır. Hangi gün hangi saat alacağı bellidir. Bunlarda herhangi bir aksama olduğu zaman hastalarda ciddi belirtiler oluşuyor ve normal hayatlarında aksamalar gerçekleşiyor. Onun için gönüllü kan bağışlarının artması gerekmektedir” dedi.

 

“Kan bağış aracı şu an durağan”

Yakın zamanda hayat bulan bir başka projelerden biri olan kan bağış aracının da geçtiğimiz ay itibarı ile gerekli kampanyaları düzenli sürdürmediğinden de bahseden Varoğlu, “Yaz ayları ve Ramazan bayramının araya girmesiyle bir durağanlığa girdi. Yeni bir kampanya yapılmadı. Önümüzdeki dönemlerde tekrar yapılacağı söylendi ancak akıbetini pek bilemiyoruz. Yine son dönemlerde hastanelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle doktor eksikliğinde bire bir problemler yaşamadık ancak, bu süre zarfında yapılan eylemler ve bakanlıkla doktorlar arasındaki anlaşma süreci boyunca ufak tefek aksamalar oldu” diye konuştu.

 

“Farkındalık yaratılıyor ancak geri dönüşüm umut verici değil”

Muhtarlıkların da kan bağışının önemi ile ilgili farkındalık toplantıları ve seminerleri başlattıklarının kendileri için mutluluk verici olduğunu söyleyen Varoğlu, “Bilgilendirmelerin muhtarlıklara kadar inmesi bizi çok mutlu etti. Bizim dışımızda da ihtiyaç hissedilen bir konu oldu. Ancak geri dönüşüm konusunda aynı şey geçerli değil. En önemlisi bu” ifadelerini kullandı.

 

“Yapılan 30 kamu istihdamında yine engelli yok”

Engelli istihdamının 2009 yılından bu yana yapılmamasının da çok büyük sorun olduğunun altını çizen Varoğlu, “Yasal hak olmasına rağmen, istihdamların hala yapılmadığını görüyor ve duyuyoruz. Sınavla ya da sınavsız birçok istihdam yapılırken, engelli vatandaşlarımız için hiçbir adım atılmaması bizi çok üzüyor. Yine son yapılan ve 30 kişinin kamu için alındığı istihdamlarda da yine engellilere bir kapı açılmadı. Engelliler hem maddi hem de manevi olarak çok etkileniyorlar. Sayın bakanın engelliler ile ilgili çalışmalara imza koyacağını hep duyuyoruz ama gerçek ve önemli bir açılım göremediğimizi de belirtmek isterim açıkçası” dedi. 

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.