1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTALARIN ÇİLESİ BİTMEDİ
HASTALARIN ÇİLESİ BİTMEDİ

HASTALARIN ÇİLESİ BİTMEDİ

Hastaların korkulu rüyası haline gelen, “Hastanede sıra numarası kâbusu” yılladır çözülemedi:

A+A-

Nüfusun en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Başkent Lefkoşa’da bulunan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, her gün onlarca hastanın gitmek zorunda olduğu bir yer oluyor. Başkentlilerin yanı sıra yakın bölgelerde yaşayan hastalar da buraya gelmek zorunda kalıyor. Hasta yoğunluğundan dolayı yıllardır “kapıda bekleme, sıra numarası kapma” kâbusu yaşanıyor. Star Kıbrıs’a konuşan vatandaşlar, yıllardır çözülmeyen bu sorunun kalıcı olduğunu düşünüyor. Umudunu kesen vatandaşlar, “Böyle gelmiş, böyle gider” ifadesini kullanıyor.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı (Tıp-İş) Erol Şeherlioğlu ise yeterli personel alınması ve sağlığa yeterli bütçe ayrılması durumunda sorunun çözüleceğine inandığını söylüyor.

SABAH SABAH YARIŞ BAŞLIYOR
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yıllardan beridir devam eden “kuyruk çilesi” bir türlü çözülemiyor. Başkent ve civar bölgelerinde yaşayanlar doktora muayene olabilmek için sabah saat 05.00 sıralarında yollara koyuluyor. Kimisi köylerden kimisi daha yakın bölgelerden gelip hastanenin giriş kapısı önünde bekleyişe geçiyor. Hastaneye gidebilme yarışı, yerini saat 08.00’de kapıların açılması ile sıra numarası kapma yarışına bırakıyor.

ÜÇ AŞAMALI İŞKENCE

Kapıda bekleme çilesi bitip numara alındıktan sonra bu kez hastalar, vezneden numara almak için sıraya giriyor. Vezne kuyruğu bittikten sonra ise bekleme salonlarına geçen hastaların derdi bununla da bitmiyor. Sabahın erken saatlerinde yola koyulup, sıra almayı başarıp vezneden de numara alan hastalar bu kez de bekleme salonlarında doktora muayene olmak için saatleri sayıyor.

BAZILARI ŞANSLI BAZILARI DEĞİL

Doktorlar, 09.30 ile 10.00 saatleri arasında muayenesine geliyor. Bazı doktorlar geceden nöbetçi kaldıkları için önce yataklı hastaları kontrol ediyor daha sonra günü birlik gelen hastalara bakabiliyor. Uzun süren bekleyişin ardından bazı hastalar doktora muayene olabiliyor bazı hastalar ise mesai saati öğlen bittiği için geldiği yolu doktora görünmeden geri gidiyor. Hastaların yaşadığı bu işkence yıllardır sürüp gidiyor.

ŞEHERLİOĞLU, “SORUNLAR AZALMADI DAHA DA ÇOĞALDI”

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı (Tıp-İş) Erol Şeherlioğlu, sağlıkta yapılmaya çalışılan tasarruftan dolayı iyice çıkmaza girildiğini söyledi. Hastanelerde ve sağlık ocaklarında personel ve alt yapı sorunları olduğunu ifade eden Şeherlioğlu, yetkililerin çözüm üreteceği yerde sağlıkta kesintiye giderek sorunların daha da büyümesine neden olduğunu dile getirdi. Hastanelerdeki yığılmanın sebebini birinci basamak olan sağlık ocaklarındaki personel eksikliği, ikinci basamak olan Güzelyurt’taki Cengiz Topal Hastanesi’ndeki alt yapı ve personel eksikliği olduğunu dile getiren Şeherlioğlu, “Cengiz Topel Hastanesi’nde şuanda bir tane dâhiliye doktoru var. Hem personel hem alt yapı sorunlarından dolayı bu bölgedeki hastalar Lefkoşa’ya gelmek zorunda kalıyor. Öte yandan civar bölgelerdeki sağlık ocaklarındaki doktor ve hemşire yetersizliğinden dolayı basit müdahaleler gerektiren vakalar bile devlet hastanesine geliyor. Bu da yığılmaya neden oluyor” dedi.

YIĞILMA OLUYOR ÇÜNKÜ…

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yığılma olmasına rağmen hemşire ve doktor eksikliği bulunduğunu ve hastalara gerektiği gibi bakılamadığını belirten Şeherlioğlu, “Bunun suçlusu sağlıkta kesintiye giden politikalar üretenlerdir” şeklinde konuştu. Şeherlioğlu, “Personel sayısı artmıyor ancak nüfus giderek çoğalıyor. Artan nüfus oranla istihdam olmadığı için sağlık alanında sorunlar oluşuyor” dedi. Girne Akçiçek Hastanesi’nde yeni açılan servisin hemşire eksikliğinden dolayı kullanılmadığını ifade eden Şeherlioğlu, hükümetin sağlık konusunda ciddi adımlar atması gerektiğini söyledi. Şeherlioğlu, sağlık alanında 350 kişiden fazla personele ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, sorunların aşılması için atılması gereken adımları sıraladı.

SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR ANCAK BÜTÇE GEREKLİ
Şeherlioğlu şunları söyledi: “ Eksiklik olan yerlerdeki personel sayısı artırılmalı. Tam gün poliklinik süreleri uzatılabilir. Ancak önce alt yapı düzeltilmeli, oda sayısı ve hekim sayısı artırılmalı ve hekimlerin özlük haklarının düzeltilmeli. Sağlık ocaklarındaki sorunlar çözülmeli. Tüm hastane ve sağlık ocaklarındaki alt yapı sorunları, cihaz eksiklikleri tamamlanmalı. Şeherlioğlu, sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlar için sağlığa gerekli bütçenin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
***

NUH KUZU: “BU SORUN YILLARDIR SÜRÜYOR”

Doktora muayene olabilmek için saat 05.30 sıralarında yola koyulduğunu anlatan Nuh Kuzu şunları söyledi: “ Paşaköy’den geldim. Sıra numarası almak için Sabah saat 5.30 da yola koyuldum, saat 06.30’da hastane önündeydim. Mesai saati öğlen bittiği için çok erken gelmek gerekiyor. Bu nedenle herkes sabahın ilk ışıklarında yola koyuluyor. Bazen bu kadar zahmete rağmen doktora görünmeden geri gidiyoruz. Bir gün önce geldim, sıra numarası aldım ama doktor olmadığı için geldiğim yolu geri gitti. Bu yeni bir sorun değil, yıllardır aynı çileyi çekiyoruz ve değişeceğine inanmıyoruz.”

ŞİNASİ KEÇECİOĞLU: “ALLAH DÜŞÜRMESİN”

“Bu ülkede hasta olmak istemiyorum. Hastalar sırf doktora muayene olabilmek için bir gün süren bir işkenceye maruz kalıyor. Ben sabah 06.00’da gelip kapıda beklemeye başladım. İçeri girince bu kez veznede bekliyorum. Vezneden kart aldıktan sonra bu kez de doktorlar gelmesini bekliyorum. Sağlıklı insan bile bu şartlarda hastalanır, hastalar ne yapsın. Allah kimseyi hastaneye düşürmesin.

HÜSEYİN DAĞAŞANER: “BÖYLE GELMİŞ, BÖYLE GİDER”

“İstediğim doktora görünmek için sabah 06.00’da hastaneye geldim. Erken gelip, kapıda ilk sıralara girip ön numaraları almak gerekiyor. Aksi takdirde istediğimiz doktora muayene olamayız. Bazen de gelip, saatlerce bekleyip doktora görünmeden geri gitmek zorunda kalıyoruz. Bu böyle sürüp gidecek, ben bu ülkede bir şeylerin değişeceğine inanmıyorum. Halk ne kadar konuşursa konuşsun, sorumlular bildiklerini okuyorlar.”

NİSAR AHMET: “ŞARTLARA RAZI OLDUK”
“Lefkoşa’da yaşıyorum. Doktora muayene olabilmek için sabah saat 06.30’da geldim. Hem numara bulmak hem de erken sıraya girmek için yola koyuldum. Hastaneye gelmek, sıra almak, doktor beklemek işkence haline geldi. Ancak mecburen tüm bu çileyi çekiyoruz. Özel hastaneye verecek paramız yok. Şartlar böyle gerektirdiği için kaderimize razı oluyoruz.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.