1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. HASTALIK HASTASI SANILIYORSANIZ DİKKAT
HASTALIK HASTASI SANILIYORSANIZ DİKKAT

HASTALIK HASTASI SANILIYORSANIZ DİKKAT

Hastalık hastası sanılıyorsanız dikkat

A+A-

Yaygın ağrıya neden olan ve çok sık görülen bir romatizma olan fibromiyaljinin, kronik bir rahatsızlık olduğu ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği belirtildi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, birçok ve değişken belirtisi olması nedeniyle yaşayanların ‘hastalık hastası’ sanıldığı fibromiyalji hakkında bilgi verdi.  
 
Fibromiyaljinin yaygın ama yeterince bilinmeyen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Akalın, daha çok 35-60 yaş arası erişkinlerin hastalığı olarak nitelendirilen ve kadınlarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülen fibromiyaljinin kronik bir ağrı sendromu olduğunu söyledi. Dr. Akalın, bu sağlık sorunundan muzdarip kişilerde yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozukluğu, sabahları yorgun uyanma, hassas bağırsak sendromu, kronik baş ağrısı, depresyon, anksiyete (kaygı), huzursuz bacak sendromu, çene eklemi fonksiyon bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu ve hassas mesane sendromu gibi belirtilere de sıklıkla rastlandığını vurguladı.
 
Yanlış teşhis nedeniyle tekrarlıyor
 
Zaman içerisinde kişilerin yakınmaları azalmış veya geçmiş gibi görünse de, çoğunlukla doğru teşhis konulamadığından rahatsızlığın bir süre sonra tekrarlayabildiğini belirten Dr. Akalın, fibromiyaljinin eğer tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi. Dr. Akalın, kişilerin uzun süren ağrıları ve diğer yakınmaları nedeniyle çevresi tarafından kimi zaman ‘hastalık hastası’ olarak nitelendirildiğini de sözlerine ekledi.
 
  Daha çok mutsuz kişilerde görülüyor
 
Nedeni henüz tam olarak bilinmeyen fibromiyaljinin, 10 yıl öncesine kadar yüzde 80-90 oranında kadınlarda görülürken, son yıllarda erkeklerde görülme oranının da arttığını anlatan Dr. Coşkun Akalın, “Rahatsızlığa, stres altında ve masabaşı çalışanlarda, mükemmeliyetçi karaktere sahip olan ve çevresinin kendisinden çok şey beklediği mutsuz kişilerde daha sık rastlanıyor” dedi.
 
Şikayet ve belirtiler 3 ay sürüyorsa dikkat
 
Çoğunlukla genel fiziki muayenede hastalar normal ve sağlıklı görünseler de kasların ayrıntılı muayenesi ile belli noktalarda bu hastalık için ‘tipik hassas noktalar’ bulunduğunu vurgulayan Dr. Akalın, bir kişiye fibromiyalji tanısı koymak için yaklaşık 3 ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Dr. Akalın, şöyle devam etti:
 
“Vücudun 18 hassas noktasının ense, baş-boyun geçiş noktası, omuz başları, dirseğin dış yüzeyi, dizler gibi en az 11’inde  ağrı hassasiyeti tespit edilmesi gerekiyor. Kişinin şikayetlerinin yanı sıra yapılacak tetkikler de tanı koymada yardımcı oluyor. Komplike bir rahatsızlık olduğu için fibromiyaljinin tedavisinde gerekli durumlarda diğer branşlardan da destek alınarak tedavinin multidisipliner şekilde sürdürülmesi gerekiyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.