1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTALIK RİSKİ VAR
HASTALIK RİSKİ VAR

HASTALIK RİSKİ VAR

Haspolat Bölgesinde, hayvansal atıkların bertaraf edilmesi için yapılan depolama alanından yayılan pis kokular bölge halkını isyan ettirdi

A+A-

Suna ERDEN

Hayvansal atıkların bertaraf edilmesi için 2013 yılında Haspolat Bölgesinde yapılan depolama alanından yayılan kötü kokular ve atıkların gelişigüzel gömülmesi bölge sakinlerini çileden çıkardı. Mezbahalardan gelen hayvansal atıklar, hastalıktan dolayı ölmüş hayvan leşlerinin gömüldüğü alanın mikrop saçtığını, çevreye hastalık yaydığını savunan bölge sakinleri dert yandı. Haspolat’ta tarım ve hayvancılık yapan Bayur Tarım Ürünleri Ltd.nin Direktörü Kemal Bayur, “Depolama alanından dolayı hayvanlarımda brucella hastalığı görüldü” iddiasında bulundu. Bayur, “Buradan çıkan kötü koku bölge sakinlerini canından bezdirdi” ifadesini de kullandı.

Burası uygun değil

Daha önce hayvansal atıkların Güngör Çöplüğüne gömüldüğünü, oradaki toprak yapısının buna müsait olduğunu kaydeden Bayur, Haspolat’ta yapılan alanın ise hayvansal atık gömmeye uygun olmadığını savundu. Bayur, “Bu alanda toprak yok. Kaya ile karışık bir yapı var. Dolayısı ile hayvansal atıklar sağlıklı bir şekilde gömülemiyor. Gömülenlerde toprak yapısı uygun olmadığı için eriyip toprağa karışmıyor. Ayrıca çoğu zamanda hayvan atıkları tam gömülmüyor ve ortalıkta kalıyor” dedi.  Yabani kuşlar, kedi ve köpeklerin açıkta kalan atıkları yediklerini, etleri yiyen hayvanların aldığı mikrobu çevreye yaydığını savunan Bayur,  birçok ailenin de hayvancılık yaparak geçindiğini kaydeden ifade ederek, “Mandıralarımız hastalık riski altında. Depolama alanından yayılan mikroplar hepimizin kâbusu oldu” şeklinde konuştu.

Herkes endişeli

Depolama alanının şu anda özel bir şahıs tarafından işletildiğini belirten Bayur, sözlerini şöyle sürdürdü: Kedi, köpek gibi hayvanlar girmesin diye alanının etrafını tellerle ördüler. Ancak alanın bir kısmındaki teller tamamen tahrip olmuş durumda. Rahatlıkla hayvanlar içeri girip dışarı çıkıyor. Keçilerimiz, koyunlarımız ovaya çıkıyor ve hastalığı depodan kapan köpekler ve kediler mikrobu hayvanlarımıza bulaştırıyor. Öte yandan atıklar tam gömülmediği için hem koku yapıyor hem de sineklerin çoğalmasına neden oluyor.38 yıldır hayvancılık yapıyorum ilk kez geçen yıl hayvanlarımda brucella hastalığı görüldü. Bunun tek nedeni sağlıklı imha işlemi yapılmayan depolama alanıdır.

Hayvancılık yapan herkesin hastalık riskinden dolayı endişeli olduğunu ifade eden Bayur, “Eğer zarar görürsek bizi kim tazmin edecek. Neden toprak yapısı uygun olmayan bir yere hayvan atığı gömüyorlar anlamadım” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Diyalog Gazetesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.