1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTALIKLI HAYVANLAR TÜKETİME SUNULMAZ
HASTALIKLI HAYVANLAR TÜKETİME SUNULMAZ

HASTALIKLI HAYVANLAR TÜKETİME SUNULMAZ

Güneşköylü bazı hayvan üreticileri, “scarpili” hayvanların 100 TL karşılığında satılıp, halka yedirildiğini iddia ederken, Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, bunun doğru olmadığını söyledi

A+A-

Güzelyurt bölgesi hayvan üreticilerinden bazıları, küçükbaş hayvanlarda görülen “scarpi” hastalığının ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, “Böyle hayvanları 100 TL karşılığında alıp, halka yediriyorlar” iddiasında bulundu. Hastalıklı hayvanların halka yedirildiğini öne süren bazı hayvancılar, bu konuda başıboş bırakıldıklarını öne sürdü.

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ise iddiaları yalanlayarak, hastalıklı hayvanların halka yedirilmesi gibi durumun söz konusu olamayacağını vurguladı. Ataben, hayvanların mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kesildiğini söyledi.

Gerekli her türlü inceleme ve kontrolün kesimde yapıldığını ifade eden Ataben, “Hastalıklı hayvanların tüketime sunulması mümkün değildir” dedi.

“Birçok sorunumuz var”
Güzelyurt bölgesindeki hayvan üreticileri, hayvan hastalıklarıyla baş edemeyecek duruma geldiklerini ifade etti ve süt paralarını henüz alamadıklarından dert yandı.

Hayvan üreticileri, iki aydır süt paralarını almadıklarını belirtti. Bayrama parasız girdiklerinden dert yanan üreticiler, yeni hükümetten sorunlarına çare üretilmesini istedi.
  
“İki aydır süt paralarını alamıyoruz”

Cemal Darbaz:
“İki aydır süt paraları ödenmiyor. Tarihte ilk defa bir bayrama hayvan üreticileri parasız girdi. Bütün girdilerde artış olmasına rağmen bizim ürettiğimiz süt aynı yerde durmakta, etin ise fiyatı düşmektedir. Süt paralarının bir an önce ödenmesi giderlerimizin ürettiğimizle dengelenip bizim de bu memlekette yaşayabileceğimiz bir duruma gelmesi bizim de hakkımızdır.”

Ahmet Büyükhoca:
“Geçmiş hükümete bu olayları defalarca anlattık, bakanlara kadar. Fakat hiç önlem almadılar. Yeni gelecek hükümet belki el atara. Geçmiş hükümet zamanında uygulamakta olduğu borsa, üç imalatçının kendi arasında anlaşıp, bizim sütümüzün fiyatının devamlı düşmesi ve biz buradan da devamlı gelir kaybına uğruyoruz. Yeni gelen hükümetten, bu borsayı kaldırmasını beklemekteyiz.”

Kamil Gezer:
“Hayvanların hastalıklarına hala bugün oldu önlem yok, ödeme de yok. İki aydır süt paraları ödenemiyor. Hep cepten yeye yeye cepte para da bitti. İki gün evvel soya, darı ve küsbeye yapılan artışın ardından yine zam gelmesinden endişeleniyoruz. Rahatsızlık duyuyoruz.”

Ali Gülmez:
“Hayvan hastalıkları konusunda büyük ayrımcılık yapılıyor. Bazı üreticilerden hastalıklı hayvanlar alınıyor, bazılarından ise alınmıyor. Bundan dolayı hastalık konusunda ilerleme olmadı. Her geçen gün hastalık artıyor. Hayvan üreticisi zarar ediyor. Yeni hükümetten de Güzelyurt’ta bulunan Toprak Ürünleri Kurumu’ndan bir tek arpa verilmektedir. Hayvan üreticileri olarak, Haspolat’ta Toprak Ürünleri Kurumu’na verilen tüm hammaddelerin de Güzelyurt’a verilmesini talep ediyoruz. Takipçi olacağız.”

Musa Darbaz:
“Küçükbaş hayvancılık çok zor durumda. Hastalıklardan belimiz kırıldı. En önemli hastalık scarpidir. Bu hastalıktan hayvan, üç sene sonra ölüyor. Buna hiçbir tedbir alınmıyor. Böyle hayvanları 100 TL karşılığında alıp, halka yediriyorlar. Bu konuda başıboş bırakıldık. Süt paralarının ödenmesini istiyoruz.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.