1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HASTANE BİNASI İVEDİLİKLE TADİL EDİLMELİ”
“HASTANE BİNASI İVEDİLİKLE TADİL EDİLMELİ”

“HASTANE BİNASI İVEDİLİKLE TADİL EDİLMELİ”

“Hastane binası ivedilikle tadil edilmeli”

A+A-

Sağlıkta bir türlü aşılamayan sorunlar, sağlık çalışanlarını mesleklerini icra edebilmeleri için ekstra efor sarf etmeye mecbur kılarken sistemdeki tıkanıklık hasta ve hasta yakınlarının da hizmet alımını zora sokuyor.

Gerek sağlık hizmeti alanların gerekse sağlık çalışanlarının hayatlarını kolaylaştıracak, sektörde çalışma barışını sağlayacak, çalışanların gelecek kaygılarını ortadan kaldıracak ve sağlıkta olmazsa olmazlardan denetim, disiplin mekanizmasını aktife edecek birçok yasa tasarısı, çalışmaları tamamlanmış olmasına rağmen Meclis’te bekletiliyor.

Sağlıkta örgütlü Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası temsilcileri sağlık sektöründeki sorunların çözümü için sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği ise var olan yasalara uyulması halinde sektördeki birçok sorununun da kendiliğinden çözüleceği görüşünde.

Birçok yasa ve tüzük hazır bekliyor

Sağlıkta örgütlü birlik ve sendikaların temsilcileri sağlık sistemini iyileştirecek birçok yasa tasarısının ve tüzüğün hazır olmasına rağmen halen hayata geçirilmediğini kaydetti.

Örgüt temsilcilerine göre ivedilikle ele alınıp hayat bulması gereken yasa tasarıları ve tüzükler şunlar: Kamu Sağlık Çalışanları Yasası, Genel Sağlık Sigortası, Özel Hastaneler Yasası, Döner Sermeye Yasası, Hasta Hakları Yasası, Kıbrıs Türk Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı, Özel Hastaneler Yasası altındaki tüzükler, Tüp Bebek Merkezi Tüzüğü, Çalışma Saatleri Tüzüğü ve Nakil Tüzüğü.

Besim: Randevu sistemi çöktü

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, sağlıkta öncelikli olarak hastaların ve hekimlerin hayatına kolaylık getirecek uygulamaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Besim, hastanelerde randevu sisteminin çöktüğünü kaydeden Besim, randevu sisteminin daha etkin ve sürdürülebilir şekilde yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Hastane binası ivedilikle tadil edilmeli”

Filiz Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin fiziki altyapısı ile artık ihtiyaca cevap vermediğini belirterek bu sorunun Onkoloji Merkezi’ni hizmete açıp, hastanenin bölüm bölüm tadil edilmesi ile çözümlenebileceğini kaydetti.

Besim, sağlıkta birinci, ikinci ve üçüncü basamağın birbirine girdiğini bunun nedeninin de personel veya alet yetersizliği olduğunu kaydetti.

Besim, “Birinci ve ikinci basamak doğru çalışmadığı için bugün Yeşilırmak’ta grip olan kişi de Karpaz’da bademcik sorunu yaşayan da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gidiyor ve üçüncü basamakta tek hastanede tıkanıyor. Bu nedenle ivedi olarak birinci ve ikinci basamağı güçlendirip üçüncü basamağı tadil ederek rahatlatmak gereklidir” dedi.

Besim, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin acil servisindeki tıkanıklığın ise Surlariçi’ndeki eski hastanenin yeniden tadil edilip poliklinik olacak şekilde hizmete açılması ile çözümlenebileceğini belirtti.

“Ciddi boyutta hekim istifaları var”

Besim, hekim istifalarına da dikkat çekti. Besim, “gerek düşük maaş gerekse çalışma koşullarının ağır olması ve fiziki şartlar hekim istifalarını da beraberinde getirdi. Bunlara çözüm bulunup, sağlığı önceliklerimiz arasına alarak ivedi olarak bir miktar dahi olsa iyileştirilmek zorundadır” dedi.

 “Yasalar bir an önce geçirilmeli”

Besim, ivedilikle ele alınması gereken konulardan bir diğerinin de denetim ve disiplin olduğunu belirterek, “Özel hastanelerin, özel kliniklerin denetimleri Sağlık Bakanlığı’nın görevidir ve denetimler düzgün şekilde yapılmalıdır. Özel hastaneler Yasası altındaki tüzükler bir an önce bitirilmelidir” dedi.

Besim, Tüp Bebek Merkezi Tüzüğü’nün de hazır olduğunu ve tüzüğün bir an önce Bakanlar Kurulu’ndan geçirilip, merkezlerin denetiminin ivedi olarak sağlanması gerektiğini kaydetti.

Filiz Besim, ayrıca Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın tadilatının ve Genel Sağlık Sigortası’nın halen beklediğini söyledi, Özel Hastaneler Yasası’nın yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Besim, Döner Sermeye Yasası ve Hasta Hakları Yasası’nın da bir an önce Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Özgöçmen: Hemşire istihdamı yapılmalıdır

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Genel Başkanı Ali Özgöçmen, ivedilikle hemşire istihdamı yapılması gerektiğini söyledi.

Özgöçmen, “Sistemin içinde rahatlama sağlanması için ivedilikle 100 hemşire istihdamı yapılmalıdır. Ancak ihtiyaç 200 hemşire istihdamıdır. Bizim yeni hükümet yetkililerinden talebimiz, öncelikle hemşire istihdamının yapılmasıdır” dedi.

“Bekleyen yasa ve tüzükler hayat bulmalı”

Özgöçmen, Kıbrıs Türk Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın yasalaşması ile özel sektörde daha iyi denetlenebilir bir sistemin yaratılacağına işaret eden Özgöçmen, Çalışma Saatleri Tüzüğü ve Nakil Tüzüğü’nün de ivedilikle hayat bulması gerektiğini söyledi.

“Kadro ve ek mesai sorunları aşılmalı”

Ali Özgöçmen,  geçici olarak çalışanların halen kadrolanmadıklarını ve vardiya tahsilatından mahrum bırakıldıklarını savundu.

Özgöçmen, sorunun çözümü konusunda da hükümet yetkililerinden talepleri olacağını kaydetti.

Ek mesai sorununa da dikkat çeken Özgöçmen, “İnsanlar, personel eksikliği sebebi ile fazladan çalışmak zorunda bırakılıyor ama karşılığı ödenmiyor. Bu yasanın kendisine birebir aykırıdır” dedi.

Gardiyanoğlu: Yasaların uygulanması şart

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği başkanı Remzi Gardiyanoglu, yasalara uyulması halinde sektördeki birçok sorununun da kendiliğinden çözüleceğini savundu.

Gardiyanoğlu, “Küçük çıkar gruplarının istediğinin değil yasaların uygulanması gerekir. Kamu sağlık çalışanları, hizmet etmesi gerektiği yerde, kamu hastanelerinde zamanlarını geçirir, halka hizmet ederlerse sağlıktaki bir sürü sorun da kendiliği ile çözümlenecektir. Umuyorum 30 yıldır tartıştığımız şeyleri artık çalışmak zorunda kalmayız” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.