1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTANE’DE HİJYEN REZALETİ
HASTANE’DE HİJYEN REZALETİ

HASTANE’DE HİJYEN REZALETİ

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde

A+A-

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde hasta ve çöp konteynırı aynı asansörde taşınıyor. Gazetemiz insan sağlığının hiçe sayıldığı o anları görüntüledi. Önce hasta asansöre konuluyor, ardından da aynı asansörle atıkların içerisinde bulunduğu çöp konteynırı taşınıyor.

Konuyu kendisine ilettiğimiz Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Sağlıkta hijyenin önemi çok nettir. Eğer bir yanlışlık varsa araştırıp soruşturup üzerine gideriz. Eğer böyle bir şey varsa, gereken uyarı veya cezayı veririz” diye konuştu.

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ise “Böyle bir şey olmaması lazım” dedi. Yoğun bakımdaki bir hastanın enfeksiyona açık olduğuna ve hastanın bir sürü tıbbi hastalıkla boğuştuğuna vurgu yapan Besim, hastanın steril bir ortamda olması gerektiğinin ve böyle bir durumun enfeksiyon riski yarattığının altını çizdi.

Sorsanız, her biri “genel hijyen” veya “hasta hijyeni” konusunda birer kitap yazacak kadar açıklama yapabilecek doktorları bünyesinde barındıran Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Yoğun Bakım Ünitesi’ne hem hasta, hem de çöp konteynırı aynı asansörde taşınıyor. Hastaların şifa bulmak için girdiği, ölüm kalım savaşı verdiği hastanede insan sağlığının yeterince önemsenmediği belgelendi.

Gazetemizin ele geçirdiği bazı görüntüler, hijyen kurallarına uyulmadığını gözler önüne seriyor.

Görüntülerde bonesiz, galoşsuz yanına yaklaşılması sakıncalı olabilecek durumdaki bir hasta Yoğun Bakım Ünitesi’ne götürülmek üzere asansöre konuluyor, ardından da aynı asansörle, çöp ve atıkların içerisinde bulunduğu çöp konteynırı taşınıyor.

Bu görüntülerden sonra, ikisi ziyaretçilerin, ikisi de doktor, ağır hasta ve yemek servisi için mutfakçıların kullandığı dört asansörün bulunduğu Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ile diğer devlet hastanelerinde çöplerin bugüne kadar hangi yolla tahliye edildiği sorusu sorulmaya başlandı. Hastalar bir yana, yatılı hastalara yemek servisi ile çöp tahliyesinin aynı asansörlerden mi gerçekleştirildiği de ayrı bir soru olarak ortada duruyor.

Yoğun Bakım Ünitesi’nde hastaları bulunan aileler ise bu durumdan şikâyetçi ve oldukça tepkili. Bir yandan, özen gösterilmesini bekledikleri yakınlarının endişesini taşıyan hasta yakınları, diğer yandan da çöp konteynırlıyla hastaların aynı asansörde taşındığını görünce, bu ihmalkârlığa isyan etti.

Aslında gündeme taşıdığımız bu konuyu duyunca hem doktorlar, hem Sağlık Bakanı, hem de Tabipler Birliği başkanı da şaşırdılar ve inanmak istemediler.

Gülle: “Sağlıkta hijyenin önemi çok nettir”
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hastanede uyulması gereken belli kurallar olduğuna ve hijyenin önemine dikkat çekerek konuyu araştıracağını söyledi. Gülle, “Genellikle personelimizin hijyen kurallarına uyduğunu biliyorum” dedi.

Bu gibi haberleri uyarı olarak aldıklarını da söyleyen Gülle, “Sağlıkta hijyenin önemi çok nettir. Eğer bir yanlışlık varsa, araştırıp soruşturup üzerine gideriz. Eğer böyle bir şey varsa, gereken uyarı veya cezayı veririz” diye konuştu.

Besim: “Böyle bir durum enfeksiyon riski yaratır”
Ayrıca konuyu kendisine ilettiğimiz Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ise öncelikli olarak şaşkınlığını gizleyemezken, “Böyle bir şey olmaması lazım” dedi. Yoğun Bakım’daki bir hastanın enfeksiyona açık olduğuna ve hastanın bir sürü tıbbi hastalıkla boğuştuğuna vurgu yapan Besim, hastanın steril bir ortamda olması gerektiğinin ve böyle bir durumun enfeksiyon riski yarattığının altını çizdi. Böylesi bir durumu araştıracaklarını da belirten Besim, çöp konteynırı ile hastanın aynı asansörde taşınmasının doğru olmadığını kaydetti.

Haberal Kıbrıslı

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.