1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTAYA HEKİM SEÇME HAKKI!
HASTAYA HEKİM SEÇME HAKKI!

HASTAYA HEKİM SEÇME HAKKI!

Halkın yüzde 40’ının kendi cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabiliyor...Damacana sularda yeterli denetim yok... Sağlıkta değişim artık !

A+A-

SERDAROĞLU: “SAĞLIKTAKİ DEĞİŞİMİN ARTIK BİR DEVLET POLİTİKASI OLMASI ŞARTTIR”

SUCUOĞLU: “GENEL SAĞLIK SİGORTASI, HASTA HAKLARI, KAMU SAĞLIĞI VE ORGAN NAKLİ YASALARI, SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZLARIDIR”

GÜLLE: “SAĞLIKLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERİ YAPACAK KOMİTELER BİR PROGRAM DAHİLİNDE ÇALIŞIYOR”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalarda çeşitli konular gündeme getiriliyor.

İlk konuşmayı yapan DP-UG Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu, “Sağlık ve çevre” konulu konuşmasında, sağlıktaki sorunlara değindi.

Sağlıktaki altyapı ve yasal eksikliklere işaret eden Serdaroğlu, genel sağlık sigortası sorununun çözülemediğini, halkın yüzde 40’ının kendi cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabildiğini anlattı.

Genel sağlık sigortasının hastaya hekim seçme hakkı vereceğini belirten Esat Ergün Serdaroğlu, “Sağlıktaki değişimin artık bir devlet politikası olması şarttır” dedi.

Kanser savaş biriminin bir an önce kurulmasını isteyen Serdaroğlu, perifer hastanelerin artmasının da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin yükünü azaltacağını; gıda güvenliği ile ilgili yasaların da halkın sağlığı için gıda mühendislerinin katkısıyla bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

DP-UG Girne Milletvekili Serdaroğlu, Girne’de hemodiyaliz servisi kurulduğunu, yakında hayata geçeceğini belirterek, 200 diyaliz, 400 kronik böbrek hastası bulunduğunu hatırlattı ve böbrek hastalıklarında Avrupa’da ön sıralarda yer alındığını belirtti.

Açıkta satılan sebze ve meyvelerin sağlığa zararlı olduğunu söyleyen Serdaroğlu, damacana sularda yeterli denetimin yapılmadığı kanaati taşıdığını kaydetti.

Elektrik santralarındaki filtre eksikliğinin hala giderilememesini de eleştiren Esat Ergün Serdaroğlu, “Fuzuli harcamalardan vazgeçelim, bu filtreleri takalım” önerisinde bulundu.

Girne’deki çevre kirliliğinden örnekler veren Serdaroğlu, Çevre Dairesi’nin önlemler almasını istedi.

“DP-UG reform yasalarını engelliyor” eleştirilerine çok üzüldüğünü de belirten Serdaroğlu, kendilerinin disiplinli şekilde toplantılara katıldığını söyledi.

SUCUOĞLU: “SAĞLIK PARTİLER ÜSTÜ BİR DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

Meclis’te ikinci gündem dışı konuşmayı UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “hükümet icraatları” konusunda yaptı.

Sucuoğlu, Tıp Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasını, sağlık konusuna ayırdı. Sağlığın, partiler üstü bir devlet politikası olması gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, sağlıkta sürdürülebilir bir sağlık sisteminin henüz yeterli hale getirilemediğini ve sağlığın hala hem toplumun, hem meclisin öncelikli tartışma konularından birini oluşturduğunu söyledi.

Yeni sağlık sisteminin nasıl şekillendirileceği tartışmalarının Sağlık Çalıştayı’nda da gündeme geldiğini kaydeden Faiz Sucuoğlu, ilaç ve eczacılığın otomasyonun olmazsa olmaz bölümleri olduğunu ifade etti. Bunlar kontrolden çıktığı için devletin zarar gördüğünü ve kontrolsüz ilaç ithali ve satımının söz konusu odluğunu savunan Faiz Sucuoğlu, biyokimyada da otomasyona geçilmediği için her gidilen hastanede aynı tahlillerin tekrar yapıldığını; oysa hastaneler arası otomasyon kurulsa, hem hastanın canının yanmayacağını hem de sağlıktaki ciddi bir külfetin ortadan kalkacağını anlattı.

SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZLARI

Sucuoğlu, sağlıkta olmazsa olmazların “genel sağlık sigortası, hasta hakları, kamu sağlığı, organ nakli” konularındaki yasalar olduğunu belirterek, bunların bir an önce yasallaşmasının sağlığın önünü açacağını vurguladı.

Tüm bu yasaların sağlık sistemine getireceği yararları örneklerle anlatan UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, özel hastane ve kliniklerden hizmet alımına ilişkin düzenlemelerin de çok süratle yapılması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi’nin süratle güçlendirilmesini istedi.

Sağlık ocaklarının güçlendirilmesi, kanserle savaş biriminin süratle kurulması gereklerine işaret eden Sucuoğlu, kanser konusunda elde gerçek veriler bulunmadığını; vakaların nüfusa göre fazla olup olmadığının da bilinmediğini kaydetti.

Faiz Sucuoğlu, 300 bin nüfuslu bir ülkenin sağlık sisteminin kısa sürede halkın hak ettiği seviyeye getirilmesinin zor olmadığını sözlerine ekledi.

GÜLLE: “SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM”

Sucuoğlu’nu yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Bugünün de Dünya Böbrek Günü olduğunu ifade eden Gülle, böylesi günlerde sağlıktaki sorunların ve çözüm yollarının konuşulduğunu belirtti.

Gülle, diyabet ve tansiyonun kanser dahil pek çok hastalığın temel nedenini oluşturduğunu, bunlara karşı ciddi sağlık politikaları belirlemenin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın gündeme getirilmesinin şart olduğunu anlattı.

Ülkede tek nefrolog bulunduğunu; üçüncü diyaliz merkezinin kısa süre sonra Girne’de açılacağını belirten Sağlık Bakanı Gülle, cihazların kalitesinin büyük önemi bulunduğunu; İhale Tüzüğü’ne ve mevzuata göre en iyi cihazları almaya çalıştıklarını kaydetti.

Ahmet Gülle, acil servislere öncelik verdiklerini ifade ederek, çocuk ve erişkin acillerin ayrıldığını bildirdi.

Sağlık Şurası’nda alınan kararlara değinen Gülle, sağlıkla ilgili yasal düzenlemeleri yapacak komitelerin gerekli tüm düzenlemeleri bir program dahilinde yapmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye sosyal güvenlik kurumuyla yaptıkları anlaşmanın çok önemli olduğunu belirten Gülle, bu sayede genel sağlık sigortasına geçişin kolaylaşacağını kaydetti.

Gülle, kanserle savaşa devletin ve sivil toplumun gereken katkıyı yapacağına yürekten inandığını da sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.