1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HATAYLILAR DERNEĞİ BAŞKANI BERTAN ZAROĞLU: SATILIK DEĞİLİZ
HATAYLILAR DERNEĞİ BAŞKANI BERTAN ZAROĞLU: SATILIK DEĞİLİZ

HATAYLILAR DERNEĞİ BAŞKANI BERTAN ZAROĞLU: SATILIK DEĞİLİZ

Son seçimlerde UBP oylarının düşmesinde Hataylı seçmenlerin büyük rolü olduğunu söyleyen Bertan Zaroğlu, kendilerine teklif edilen rüşvetin cevabını sandıkta verdiklerini belirtti:

A+A-

KKTC Hataylılar Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, son seçimde Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) oylarının düşmesinde, Hataylı seçmenin büyük rolü olduğunu savundu. Temsil ettiği vatandaşların bazı sıkıntıları olduğunu, geçmiş hükümetin bunları kaale almadığını, seçim dönemi kendilerine oylarını satmak için rüşvet teklifinde bulunulduğunu iddia eden Zaroğlu, “Sorunların çözümü yerine rüşvet teklif eden, insanları parayla satın alabileceğini sanan zihniyeti sandığa gömdük” dedi. 

Zaroğlu, son seçimde UBP’yi neden desteklemedikleri ve medyada yer alan, CTP Milletvekili Tufan Erhürman ile anlaşma yaptıkları yönündeki iddialar konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erhürman’la görüştüklerini ve bir anlaşma yaptıklarını doğrulayan Zaroğlu, “Bu maddi çıkara dayalı bir anlaşma değildi. Hataylılarla arasına duvar çeken CTP’nin bu tutumundan vazgeçmesine yönelikti. Bunda da başarılı olundu” ifadesini kullandı. 

KKTC’de göçmen olarak büyük çoğunluğa sahip olan ve tercihlerini genellikle UBP’den yana kullanan Hataylılar bu seçimde kuralı bozdu. KKTC Hataylılar Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, seçim öncesinde sosyal medyada ve birebir görüştüğü hemşehrilerine, ‘Kişisel olarak imaj değiştirerek halkı kandırmaya kalkışanlara oy verilmemesi’ yönünde telkinde bulunduğunu, seçimden çıkan sonucunda bu uğraşının amacına ulaştığını gösterdiğini ifade etti. 

Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs gazetesine konuşan Bertan Zaroğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. UBP delegesi olan Zaroğlu, son seçimde UBP’yi neden desteklemediklerine ve medyada yer alan, “CTP milletvekili Tufan Erhürman ile anlaşma yaptı” ifadelerine açıklık getirdi. Tufan Erhürman’ın seçim öncesi kendileriyle telefonla görüştüğünü, daha sonra da kendilerini ziyarete geldiğini ifade eden Zaroğlu aralarında geçen diyalogu şu sözlerle anlattı: “Tufan Erhürman’ı televizyonlardan tanıyor, fikirlerini beğeniyordum. Ziyaretinden memnun oldum. Bugüne kadar CTP’nin böyle bir yaklaşımı olmamıştı. Seçimden konu açıldı. 

“CTP İLE ARAMIZDA BERLİN DUVARI GİBİ DUVAR VAR” 
Ben ‘CTP ile aramızda Berlin Duvarı gibi duvar var. Bu duvarı ören biz değiliz’ dedim. ‘Yıkılsın’ dedi, ‘yıkılsın’ dedim. ‘Desteklerinizi bekliyoruz’ deyince 300 civarı karma oyumuz olacağını, orada destekleyebileceğimizi söyledim. İrsen Beyin seçilmemesi için 300 kadar oyu karma yapacaktık. 

“BİR ŞARTIM VAR DEDİM” 
‘Ancak bir şartım var’ dedim. Yanımızda 10-15 kişi vardı. Şartım var deyince şaşırdılar, çünkü benden böyle bir ifade beklemiyorlardı. ‘Nedir’ deyince, ‘dost olacağız’ dedim. Yani benim nezdimde Hataylılarla dost olacaksınız.’ Düşününüz KKTC’deki en büyük sivil toplum örgütlerinin birinin başkanıyım ve CTP’nin başkanını tanımıyorum! Bizlerle irtibatı olmadı. Sanırım Karadenizlilerle de yoktur. Bu yüzden ‘bizi dost bileceksiniz’ dedim. Basında ‘anlaşma’ olarak geçen bu. Anlaşma deyince farklı algılanabilir. Para mı aldılar, başka bir vaatte mi bulunuldu gibi… Biz bu algıyı bozacağız.” 

“PARAYLA OY SATIN ALMAK ÇOK ÇİRKİN” 
Parayla oy satın almanın çok çirkin olduğunun altını çizen Zaroğlu, “UBP Başkanı İrsen Küçük gibi parayla her şeyi, herkesi satın alacağını sanan, insanları hor gören zihniyeti tarihin sayfalarına gömdük” dedi. 

“VATANDAŞLIK BİR LÜTUF DEĞİL” 
Muhaceret Yasası altında yükümlülüklerini yerine getirmiş ve vatandaşlığı hak etmiş kişilerin müracaatlarının uzun süre bekletilmesinin huzursuzluk nedeni olduğunu kaydeden Bertan Zaroğlu, vatandaşlığın bir lütuf olmadığını belirtti. Geçen hükümetin bu konuda vatandaşlara birçok sıkıntı yaşattığını ifade eden Zaroğlu, vatandaşlara yaratılan bu sıkıntıdan dolayı kırgın olduğunu ancak yaşadığı bir olayla birlikte, bu kırgınlığının öfkeye dönüştüğünü dile getirdi. 

“BOŞVER SEN ONLARI, SANA PARA VERELİM…” 
Bertan Zaroğlu seçim öncesi kendisine biri Bakan olmak üzere iki ünlü UBP’linin geldiğini, kendisinin sıkıntıları anlattığı esnada diğer UBP’linin “Boş ver sen onları, sana para verelim” demesiyle şok geçirdiğini kaydederek şöyle dedi: “Çok sıkıntılarımız var dedim, anlatıyorum. Beni dinlemiyormuş. ‘Ya boş ver sen onları, sana biraz para verelim’ dedi. Duyduklarıma inanamadım. Parayla satın alacaklarını düşünüyorlardı. Bu cüret geçmişteki bazı sivil toplum örgütlerinden de kaynaklanıyor olabilir ama yine de çok şaşırdım, öfkelendim. Ben 13 yıldır UBP’deyim ama bugüne kadar hiçbir şey almış, kabul etmiş değilimdir. Bu saatten sonra da almam. 

”BÖYLE OLDUĞUNUZU BİLDİĞİM İÇİN KAŞİF’E DESTEK VERDİM” 
‘Boş ver onları’ diyor… ‘Siz nasıl konuşuyorsunuz’ dedim ve devam ettim. ‘Para aldığımı kim söyledi? Nasıl böyle bir şey söylersiniz. Zaten böyle olduğunuzu bildiğim için Kaşif’e destek verdim…’ Benim sözlerim üzerine o teklifi yapan büyük UBP’li çok sinirlendi. Yanındaki Bakan yumuşatmaya çalıştı. Ondan sonra hiçbir işimizi yapamaz olduk. Her işimize taş koydular.” 

“17-18 BİN VATANDAŞ HATAYLININ ÜÇTE BİRİ SEÇMEN” 
KKTC’de 17-18 bin civarı Hataylı olduğunu, bu sayının üçte birinin seçmen olduğunu ve çoğunun Lefkoşa’da ikamet ettiğini anımsatan Zaroğlu, son seçimde bu etkinin görüldüğünü söyledi. Seçim öncesi çeşitli ayarlamalar yaptıklarını, hedeflerinin İrsen Küçük’ün kazanamaması olduğunu belirten Zaroğlu, seçimden önce İrsen Küçük’ün kazanamayacağı yönündeki tahminlerini birçok kişiyle paylaştığını, kimsenin bu tahmine inanmadığını ifade etti. 

“2 BİN 500 KİŞİYLE KONUŞTUM” 
Seçim öncesi 2 bin 500 kişiyle teker teker görüşüp, bu dileğini paylaştığını ifade eden Zaroğlu, Hataylılar Derneği olarak değil, Bertan Zaroğlu olarak istekte bulunduğunu kaydetti. Zaroğlu, derneklerini ve vatandaşları zorda bırakacak her tür durumdan kaçındığını belirterek, “ben İrsen Küçük’ün seçilmemesi yönündeki talebimi dernek adına değil, bireysel yaptım. Zaten öyle bir niyetim olsaydı, Ramazanda verdiğimiz aşağı yukarı bin kişilik iftar yemeğinde bu talebimi açıklardım. Dernek adına yapmadım. Sonrasında Bertan Zaroğlu olarak ‘şu kadar hakkım varsa buraya verin’ dedim. Sonra bir ayarlama yaptık. 300 kadar karma oy, gerisi DP’ye verilecekti…” şeklinde konuştu. 

“CTP KKTC’YE SAHİP ÇIKSAYDI ONU DESTEKLERDİK” 
UBP’yi desteklemesin sebebinin KKTC’ye, anavatana sahip çıkması olduğunu ifade eden Zaroğlu, “CTP sahip çıksın, CTP’yi destekleriz” dedi. Ülkedeki bir takım kişilerin ötekileştirme çabalarını eleştiren Zaroğlu şunları söyledi: “20 Temmuz’la ilgili açıklama yapıyorum, altındaki yorumlar alakasız. ‘Bunlar satılık, bunlara parayı verin, herşeyi yaptırın’ gibi ifadeler var. Bir kutuplaşma yaratılmaya çalışılıyor. Böyle devam ederse sonuç güzel olmaz. Maalesef önyargılar siyasileri de yanlışa itiyor. Herkesi, her şeyi satın alabileceklerini düşünüyorlar. “ 

“HİÇBİR PARTİYE ÜYE OLMAYACAĞIM” 
Zaroğlu, UBP’den istifa edeceğini, ondan sonrada hiçbir partiye üye olmayacağını söyledi. Kişisel olarak sağ partilere yakın olmakla birlikte ülke yararına çalışan her partiye destek olabileceklerini ifade eden Zaroğlu, bu partilerin KKTC’ye inanmaları gerektiğini sözlerine ekledi. 

(Star Kıbrıs)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.