1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAVA, DENİZ, KARA HER YER UYUŞTURUCU!
HAVA, DENİZ, KARA HER YER UYUŞTURUCU!

HAVA, DENİZ, KARA HER YER UYUŞTURUCU!

Uyuşturucu hava, deniz, kara dinlemiyor

A+A-

Ekim ayı boyunca neredeyse her gün bir yenisinin kamuoyuna yansıdığı uyuşturucu illeti ülkede tırmanışını sürdürüyor.

Özlem ÇİMENDAL

Ekim 2017’nin mahkeme raporlarına yansıyan uyuşturucu suçları ile ilgili olaylar uyuşturucu illetinin bir aylık bir sürede bile hangi boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor. Ekim ayı boyunca neredeyse her gün bir yenisinin kamuoyuna yansıdığı uyuşturucu illetinin alınan önlemlere rağmen hala yeterince önüne geçilemiyor.

Ercan’da dedektör köpekler oldukça başarılı

Uyuşturucunun ele geçirildiği en önemli noktalardan biri ise ülkenin tek havaalanı konumunda olan Ercan Havaalanı. Genelde ülkeye turist statüsünde girerken tespit edilenlerde en büyük payın dedektör köpeklerin başarısında olduğu gözler önüne seriliyor.

Havaalanında yakalananlarda artış

Sadece 2017 Ekim ayı içerisinde ülkeye turistlik amaçlı geçerken üzerlerinde uyuşturucu ile tespit edilerek, haklarında yasal işlem başlatılanların sayısı 9. Havaalanındaki kontrollerin bu kadar sık olması ve yakalanmaların artmasının da ders olmadığı Ercan Havaalanı’na hala üzerlerinde uyuşturucu ile gelen turistler ise şaşkınlıkla karşılanırken, akıllara ise Kıbrıs havaalanlarında uyuşturucu tespiti noktasında yeterli denetimin yapılamadığı algısının oluşmuş olabileceği sorusu da geliyor. 

Güney-Kuzey kapılarındaki ticaret sürüyor

Ülkede gün geçtikçe tırmanışını sürdüren uyuşturucu illetinin tek giriş kapısı havaalanları ya da limanlar değil. Güney’den Kuzey’e yapılan uyuşturucu ticareti de azımsanmayacak nitelikte. Nisan ayında Güney’den Kuzey’e uyuşturucu ticaretinden bir kişinin hakkında yasal işlem yapıldığı mahkeme raporlarına yansırken, iki kapı arasındaki ticaretin de sıkı denetimlere rağmen hala devam ettiği de görülüyor.

Her yerden çıkabiliyor

Ev baskını, araba araması ve şikayet üzerine takiplerde Narkotik Ekiplerinin Nisan ayı boyunca başarılı operasyonları dikkat çekerken, ülkedeki uyuşturucu maddelerin evlerde, arabalarda kolaylıkla muhafaza edebildiği de dikkat çekti.

İlletin köküne inilemiyor

Ülkedeki başarılı operasyonların yanı sıra uzmanların ve ilgili çevrelerin de defalarca ve her fırsatta dile getirdiği uyuşturucu illetinin kökünün kazınması ve kaynağına inilmesi çağrısı ve beklentisi ise henüz bir sonuca varamamış görülüyor. Mahkeme raporlarına da yansıyan Nisan 2017 ayı içerisinde işlenen uyuşturucu suçlarındaki miktarların genel itibarı ile gram bazında olması bunu pekiştiriyor.

Evlere yapılan operasyonlar sıklaştırıldı

Öte yandan kara giriş kapıları, havaalanları ve umuma açık yerlerde yapılan rutin kontrollerin yanında ikametgahlara düzenlenen başarılı operasyonlar da ülkedeki uyuşturucu ticaretine darbe vurmada başarılı olurken, hala sorunun kökten kurutulmasında yeterli değil.  

28 günde 16 uyuşturucu suçu

1 Ekim ile 29 Ekim tarihleri arasında 16 uyuşturucu suçu mahkeme kayıtlarına geçerken, 28 gün içerisinde neredeyse her gün bir uyuşturucu suçunun işlendiği oranı ise gözlerden kaçmıyor.

Ekim ayında neler oldu?

*Güzelyurt’ta bir kişi uyuşturucudan tutuklandı. Güzelyurt’ta şüpheli görülen K.K.’nin (E-37) üzeri arandı. Söz konusu kişinin aracında yaklaşık 500 miligram ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde bulundu ve emare olarak alındı.

*Çatalköy’de alınan ihbar üzerine ikametgâhında kokain bulunan zanlı Naim Kerim ve ona uyuşturucu sağlayan zanlı M. H. A. aleyhindeki soruşturma sürüyor.

*Ercan Havaalanından ülkeye Türkiye'den tasarrufundaki uyuşturucu maddeler ile gelen ve muhaceret işlemlerini yaptığı sırada devriye gezen narkotik detektör köpeği Liz tarafından tespit edilerek tutuklanan zanlı A. C. D.  Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

* G.H.S adındaki 16 yaşındaki kız  ile 23 yaşındaki Ö. A. K.’nın tasarrufunda yaklaşık 2 gr ağırlığında Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile içerisinde uyuşturucu madde olduğuna inanılan 1 adet ucu yanık sigara bulundu.

*Lefkoşa’da rahatsızlanması sonucu YDÜ hastanesine kaldırılan zanlı H. A.’nın bayılma sebebi uyuşturucu çıktı. Tutuklanan zanlı teminata bağlanmak üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Ercan Havaalanından ülkeye Hatay'dan  tasarrufundaki uyuşturucu haplar ile   gelen ve muhaceret işlemlerini yaptığı sırada devriye gezen narkotik detektör köpeği  tarafından tespit edilerek tutuklanan zanlı N. B. Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, Mart ayında Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’ne bağlı polis ekipleri tarafından Gönyeli’de ikamet ettiği apartmanın girişine poşetler içinde 110 gram bonzai saklayan sanık C. D. aleyhindeki karar Lefkoşa Ağır Ceza mahkemesinde açıklandı.

*Ülkeye tasarrufundaki uyuşturucu madde ile gelen zanlı M. K., Narkotik Detektör Köpeği Liz’i geçemedi. Zanlı dün tutukluluk süresi talebi ile mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Bedi’s Piknik Alanında Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan operasyonda kırık dallar altında zulalanmış vaziyette yaklaşık 30 gram ağırlığında Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ele geçirildi. Pusu görevine başlayan polis ekipleri konu uyuşturucu olduğuna inanılan maddeleri almaya gelen A. Y. ile E. G.’yi ise kıskıvrak yakaladı.

*Mağusa Akyar Kara Giriş Kapısı’ndan KKTC’ye giriş yaparken aracında 25 gram Hintkeneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde bulunduran F. E. tutuklandı. “Kanunsuz uyuşturucu madde ithali” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarufu” suçlarıyla ilgili olarak Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlı aleyhinde 3 günlük tutukluluk süresi temin edildi.

*Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi ekipleri dün Mağusa’da bir eve operasyon düzenledi. CÖŞ ekipleri 84 yaşındaki H. M.’ye ait eve düzenlediği operasyon sonucunda 247 paket muhtelif markalarda sigara, 56 adet Viagra marka hap, 26 adet Sildenafil marka hap, 2 adet Sildenafil Accord, 1 adet Kamagra marka jel ve 2 adet Knight Rider marka geciktirici krem ele geçirdi.

*Tatil maksatlı tasarrufundaki uyuşturucu madde ile ülkeye gelen zanlı M. Z. T. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Turist olarak tasarrufundaki uyuşturucu madde ile ülkeye giriş yapmak isterken tespit edilen zanlı A. A. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Lefkoşa’da alınan ihbar üzerine zanlı N. K.’nın ikametgâhında yapılan aramada uyuşturucu bulundu. Tutuklanan zanlı Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli polis ekipleri tarafından 22 Ekim tarihinde Girne’de düzenlenen operasyonda 28 gram hintkeneviri türü uyuşturucu madde ile yakalanan A. M. B. ile uyuşturucu içtiği saptanan A.  D. hakkındaki soruşturma tamamlandı.

*Mağusa’daki evinde yapılan aramada 2 gr Hintkeneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ve içerisinde uyuşturucu madde olduğuna inanılan 3 adet sarma sigara bulunan A. M. C. tutuklandı.

Yeni Bakış

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.