1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. "HAVA DURUMU PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR"
"HAVA DURUMU PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR"

"HAVA DURUMU PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR"

"Hava durumu psikolojiyi etkiliyor"

A+A-

 Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp  Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz, güneşli  günlerde insanların daha pozitif duygulara sahipken kapalı havalarda karamsarlık  ve olumsuz düşüncelerin daha fazla ortaya çıkabildiğini belirtti.
 
Güz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle güneş ışınlarının  daha az olduğu kuzey ülkelerinde insanların daha çok depresyona girdiklerini,  depresyon tedavisinde "fototerapi" denilen "ışık tedavisi" uygulandığını  kaydetti.
 
İnsan psikolojisiyle hava durumu arasında ilişki olduğunu belirten  Güz, şunları söyledi:
 
"Güneşli günlerde genellikle insanlar daha pozitif duygulara sahipken,  kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkabiliyor.  Neden güneş insanları etkiler? Güneş ışığı ile melatonin denilen bir madde  beyinde serotonini uyarıyor. Serotonin halk arasında mutluluk hormonu denilen bir  hormon. Melatonin de serotonini etkilediği için güneş ışığı az görülen zamanlarda  serotonin miktarı azalıyor, uyku döngüsü etkileniyor ve buna bağlı olarak bazı  psikiyatrik hastalıklar daha fazla görülebiliyor."
 
OMÜ de bu konuda araştırma yaptı
 
OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı olarak hava durumu ve  insan psikolojisi arasındaki ilişkiyle ilgili araştırma yaptıklarını, acil  servise başvuran hastaların dosyalarını incelediklerini anlatan Güz, şunları  kaydetti:
 
"Acil servisteki intihar olgularıyla ilgili bin 119 dosyayı inceledik.  Meteorolojiden aldığımız hava raporları ile bu dosyaları karşılaştırdığımızda,  intiharların bahar ve yaz aylarında daha fazla olduğunu, nem, ısı, güneş ışığının  yoğunluğu ve süresi, atmosferik basınç ve bulutluluk oranı ile intihar  girişimleri arasında ilişki olduğunu tespit ettik."
 
 Karadeniz Bölgesi'nde bahar ve yaz aylarında kapalı gün sayısının  diğer bölgelere göre fazla olduğuna işaret eden Güz, "İntihar vakalarının  yaşandığı günlerdeki hava durumuna baktığımızda, genellikle güneş ışığının az  geldiği kapalı havalar olduğunu gördük." ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.