1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. HAVADA ESRARENGİZ AN!
HAVADA ESRARENGİZ AN!

HAVADA ESRARENGİZ AN!

HAVADA ESRARENGİZ AN!

A+A-

Geçen hafta ABD'nin New Mexico eyaletinde ilginç bir hava olayı yaşandı. İç içe yuvarlaklar şeklinde görülen bu hava olayının ardında ise aslında çok basit bir açıklama var.

Geçtiğimiz günlerde ABD ’nin New Mexico eyaletinin Red River şehrinde ilginç bir hava olayı gözlemlendi. Kar manzarasının üzerinde oluşan ve gökkuşağına benzeyen bu görsel şölen, görenleri büyüledi.

Bu ilgi çekici hava olayının sebebi ise, 22 derecelik bir açıyla doğan güneşin ışınlarının atmosferde çarpışması ve havada bulunan buz kristalleri üzerinden yansımasıydı. National Geographic’den Jane J. Lee’nin haberine göre, bu su parçacıkları ışığı kırıp yansıtarak sayısız türde kavis, hale ve ışık sütunları oluşmasına sebep oluyor. Buz kristallerinin şekli ve düzeni ise düşük hava sıcaklığı sonucunda ortaya çıkıyor. Yani fotoğraftaki görüntüyü elde etmek için, oldukça soğuk hava koşullarına ihtiyacımız var.

Bu görüntüyü güzelleştiren başka bir unsur ise, sütunu çevreleyen haleler. Güneşten 22 derecelik açı ile gelen bu haleler, altıgen şeklindeki buz kristalleri sayesinde ortaya çıkıyor.

Sütunun sağ tarafında kalan göz kamaştırıcı ışık kütlelerine ise ‘sun dog’, yani ‘yalancı güneş’ adı veriliyor. Yalancı güneş birbirileri ile aynı sırada hizalanmış buz kristallerinden oluşuyor.

Teksas Ulusal Meteoroloji Servisi’nde çalışan meteorolog Christine Krause, yaptığı açıklamada yalancı güneşlerin oldukça yaygın olduğunu belirterek, “Haleler ve arklar kesinlikle tehlikeli hava olaylarını işaret etmez. Endişelenmeyin ve bu güzel manzaranın tadını çıkarın” diye konuştu.

Resmi Facebook sayfalarında da fotoğrafı yayınlayan Teksas Ulusal Meteoroloji Servisi, bu oluşumun yaygın olduğunu bir kez daha vurguladı.

new-mexicodaki-esrarengiz-hava-olayi-gorenleri-buyuledi-2015-01-17_m.jpg

Radikal

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.