1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYALİ RAKAMLAR
HAYALİ RAKAMLAR

HAYALİ RAKAMLAR

İki taraftan ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre, çözüm olması halinde Kıbrıs’ın ekonomisi ‘uçacak’mış!

A+A-

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesinin “Çözüm ekonomiyi uçuracak” başlıklı haberinde, bir grup Rum ve Türk ekonomist tarafından hazırlanan ‘oldukça iyimser’ rapora yer verildi.

Raporda, KKTC ile Güney Kıbrıs’ın 2004-2012 yılları arasındaki ekonomik verilerinin karşılaştırıldığı ve Kıbrıs sorununun çözümünün adanın her iki tarafına da etkilerinin yorumlandığı bir çalışmaya üç tam sayfada ayıran Politis gazetesi, sınır kapılarının açıloması sonrasında Kuzey Kıbrıs’ta fert başına düşen milli gelirin arttığını iddia etti.

Habere göre, KKTC’de 2004 yılında kişi başına düşen milli gelir yıllık 8 bin 95 ABD doları iken, Güney Kıbrıs’ta bu rakam 21 bin 381 dolar olarak kaydedildi.

KKTC’deki milli gelirin 2012 yılında 14 bin 821, Güney Kıbrıs’ta ise 26 bin 70 Dolar olarak gerçekleştiği vurgulanan haberde, KKTC’deki milli gelirin artmasındaki en büyük etkenlerden birinin sınır kapılarının karşılıklı geçişlere açılması olduğu iddia edildi.

Ortak görüşten söz edildi

Gazete, Rum ekonomist Simeon Matsis’in KKTC ve Güney Kıbrıs ekonomik verilerine ilişkin ayrıntılı yorumlarına da yer verdiği haberinde, söz konusu verileri inceleyen ekonomistlerin ortak görüşünün, Kıbrıs sorununa bulunacak doğru bir çözümün her iki tarafın da ekonomisini “uçuracağı” yönünde olduğunu öne sürdü.

Gazete ayrıca, Dünya Bankası’nın AB Komisyonu adına KKTC ekonomisine ilişkin düzenli raporlar hazırlandığını belirterek bu raporlara ilişkin Rum ekonomistler tarafından yapılan yorumlara da haberine geniş yer verdi.

Mavroyannis’e rapor sunulacak

Öte yandan gazete, Rum Ekonomi ve Teknik Konular Komitesi Başkanı Avksenis Avksendiu’nun, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında ekonominin nasıl işleyeceğine dair bir raporu Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’e sunmaya neredeyse hazır olduklarını açıkladığını yazdı.

Habere göre Avksendiu gazeteye yaptığı açıklamada, birleşik bir Kıbrıs’ta ekonominin nasıl işleyeceğine dair çalışma yaptıklarını ve raporun nihai şekli için Dünya Bankası’nın KKTC ekonomisine dair son raporunu da yayınlamasını beklediklerini belirtirken gizlilik ilkesi sebebiyle ayrıntı vermekten kaçındı.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, Genel Sekreter Tamer Müftüzade ve İŞAD üyesi Necdet Ergün’ün konuya ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Şadi, Müftizade ve Ergün açıklamalarında Kıbrıs sorununun çözümünün her iki tarafın ekonomisine yapacağı katkıdan söz ederek iki taraf arasındaki karşılıklı ticaretin de artırılması gerektiğini belirttiler.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.