1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “…HAYAT PAHALILIĞI GERÇEK BİR ŞEKİLDE YANSITILACAK”
“…HAYAT PAHALILIĞI GERÇEK BİR ŞEKİLDE YANSITILACAK”

“…HAYAT PAHALILIĞI GERÇEK BİR ŞEKİLDE YANSITILACAK”

YORGANCIOĞLU: “HAYAT PAHALILIĞI KONUSUNDA KİMSE ENDİŞE ETMESİN… HAYAT PAHALILIĞI GERÇEK BİR ŞEKİLDE YANSITILACAK, HERKES RAHAT OLSUN”

A+A-

ANGOLEMLİ: “HÜKÜMET MAAŞLARI GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE EN ERKEN ZAMANDA YENİDEN ELE ALMALIDIR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kamu çalışanlarının maaşlarına 6 ayda bir yansıtılan hayat pahalılığı konusunda kimsenin endişe etmemesini, hayat pahalılığının gerçek değerlendirmeler içinde maaşlara yansıtılacağını, herkesin rahat olmasını istedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gündem dışı konuşmalardan önce başkanlığın genel kurula sunduğu yasa tasarısı ve kararları onayladı.

Genel Kurul, 2013 yılı içinde kamu çalışanlarının maaşlarına yansıtılan net 100 TL artışın, tüm maaşlara net 100 TL olarak yansıtılabilmesinin yasallaşması için Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısını oyçokluğu ile onayladı.

Genel Kurul, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da oyçokluğu ile kabul etti.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, söz alarak bu konuda yaptığı konuşmada, zamlarla, çalışanların alım gücünün her gün düştüğünü, bu yüzden hükümetin maaşları gecikmeden yeniden ele alması gerektiğini, maaşlara 50 veya 100 TL gibi artışlar yapmanın doğru olmadığını, gerçek hayat pahalılığına göre artış yapması gerektiğini vurguladı.

Angolemli, ülkede toplumun büyük bir bölümünün döviz üzerinden borçlu olduğunu, dövizde çok büyük bir artış olduğuna işaret ederek, bu yüzden maaşların eridiğine işaret etti.

“Göç Yasasının” çıkarılmasının ardından devlete işe girenlerin maaşlarının da çok düşük olduğunu, bu yasa ile maaşların Türkiye’deki başlangıç maaşlarının altına düştüğüne işaret eden Angolemli, hükümete, toplum tarafından kabul görmeyen bu yasayı değiştirmeyi düşünüp düşünmediğini sordu ve bu yasanın toplumun her kesimi tarafından eleştirildiğine dikkat çekti.

Angolemli, vatandaşların bu yasanın değiştirileceğini düşünerek sandıkta oy verdiğini de savunarak, bu yasanın topluma zarar verdiğini, bu yasanın ele alınması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin enerji kaynaklarına son zamanlarda sürekli artış yaptığını ifade eden Angolemli, önce Elektrik Kurumu’nun alacaklarını alması gerektiğini, sonra zam yapacaksa yapacağını, alacaklarını toplayamadan zam yapmanın “hükümetçilik” olamayacağını vurguladı.

Angolemli hükümeti bu konuda uyarmak istediğini belirterek, kurumun alacakları toplanmadan çıkış yolunun bulunamayacağını söyledi.

Hayat pahalılığının daha önce iki ayda bir maaşlara yansıtıldığını anımsatan Angolemli, TL’deki istikrarlı dönemin geçtiğini, son zamanlarda istikrarlı giden TL karşısında bu artışın 6 ayda bire çıkarıldığını, ancak istikrarın düştüğünü, bunun bir şekilde en azından 3 aya çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli, bu yüzden hükümetin hayat pahalılığı konusunu yeni yıl gelmeden ele almasını ve ileriyi görmesini temenni etti, DPÖ verilerine de kimsenin inanmadığını savundu, tarafsız kurumların devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

100 TL artışların tüm maaşlara eşit yansıtılmasının aradaki uçurum için önemli olduğunu, bu yüzden hayat pahalılığı verilirken de düşük maaşlara hayat pahalılığı verilirken, daha iyi düşünmesini isteyen Angolemli, hükümetin geldiğinde önünde Ekonomik Protokolü bulduğunu, ancak hükümete gelirken bazı sözler verdiğini de anımsatarak, hükümetin artık net olarak çıkıp elektrikle ilgili bir açıklama yapması gerektiğini, elektriğin özerkleşip özerkleşmeyeceği konusunun açığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Angolemli, polisin sivilleştirilmesinin önemine de işaret ederek, hükümetin bunu hükümet programına koyduğunu, vatandaşın yüreğine su serptiğini ancak şimdi “tıs” olmadığını savundu, hükümetin programına uymasını istedi.

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısının görüşülmesi sırasında konuşmasını yapan Angolemli, “Göç Yasasının” kaldırılmasını, kamuda eşitlik sağlanmasını istedi.

SENNAROĞLU: “PARTİM KARAR DEĞİŞTİRİRSE BU KOLTUKTA OTURMAM”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, elektrikle ilgili Angolemli’nin eleştirilerini yanıtlayarak, ilk etapta alacakların alınmasına odaklanılmasının ülkeyi elektriksiz bırakacağını, hükümetin bu alacakları önünde bulduğunu, bu yüzden ödeme yapılandırılması yaptıklarını, taksitlendirme yaptıklarını anlatarak, bunlara uymayan herkesin elektriğinin kesileceğini, buna belediyelerin, kurum kuruluş şahısların herkesin dahil olacağını vurguladı.

120 aya kadar vade getirdiklerini, buna uymayan herkesin elektriğinin kesileceğini, belediyelerin 122 milyon TL borcu olduğunu, bunun nasıl hemen toplanacağını soran Sennaroğlu, bu yüzden 120 ay vade yaptıklarını, herkesin bu vade için kurumla görüşmesini istedi.

Sennaroğlu, kurumun zararda olduğunu, üretim yapması için akaryakıta ihtiyaç duyduğunu, bunun için de dövize ihtiyaç olduğunu, maliyetin dövizden dolayı her gün yükseldiğini anlatarak, bu sorunların hemen çözülemeyeceğini, akaryakıt için borçlanma gerektiğini, bunun için kredi alınamadığını, çare mum yakmaksa en büyük mumu kendisinin yakacağını vurguladı.

Halkın zor çekeceğini, herkesin zor çekeceğini, ancak amacın uzun vadede maliyetleri düşürmek olduğunu, eski bakan Sunat Atun’un söylediği Türkiye’den elektrik alınması durumunda bile bu konunun 1-2 yıl içinde tamamlanabileceğini ifade eden Sennaroğlu, ödemeyenin tümünün elektriğini keseceklerini vurguladı.

Sennaroğlu, Elektrik Kurumunda özerkleşme konusunun, hükümet programında yer aldığını, bunun arkasında olduklarını, ancak bunu değiştirmesi, özelleştirmeye çevirmesi durumunda CTP-BG’nin bunu oturup değerlendirmesi, açıklaması gerektiğini, bu durumda kendisinin bu makamda olmayacağını, bırakacağını, bu konuda bu kadar samimi olduklarını söyledi.

Özerkleştirmenin hemen olamayacağını, ancak hükümetin yükü üzerinden en iyi şekilde atma şeklinin özerkleştirme olduğunu, fakat kurumun şu anda o konuma geçmek için uygun olmadığını, zorda olduğunu, borçlanma bile yapamayacağını anlatan Sennaroğlu, devletin kuruma borcu olmadığını, ödemelerin günlük rutin yapıldığını, geçmişten borçlar olduğunu ancak mahsuplaşmanın olacağını, belediyelerin borcunun devletin borcu olmadığını işaret etti.

Sennaroğlu, tahsilatların elektronik sayaçla etkinleştirileceğini de vurguladı.

MUNGAN: “PROTOKOLE UYMAK ZORUNDAYIZ”

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında imzalanan protokole uymak zorunda olduklarını söylediğini, bütçenin sıkıntısız yürümesi için TC’den belirli bir kaynak gelmezse maaş ödemelerinde sıkıntı yaşanabileceğini, bunun doğru olduğunu söyledi.

Mungan, protokol çerçevesinde TC’den KKTC’te reel sektör, yatırım ve benzeri amaçlarla kaynak aktarıldığını, bunların kredi anlaşmalarıyla aktarıldığını, bu rakamlara da KKTC’nin ihtiyacı olduğunu ve bu sürecin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Protokolde KKTC için gerekli düzenlemelerin de yer aldığını, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi içerdiğini, bütçede mali disiplin esasları, vergi yasaları gibi yasaların olduğunu anlatan Mungan, bunlara uyacaklarını, bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını, bunların eşit ve adil vergi sistemi için gerekli olduğunu vurguladı.

Mungan, bu konuların olmazsa olmazları olduğunu ifade ederek, bunların protokolde yazsa da yazmasa da yapılmasının gerektiğini dile getirdi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, elektrik ücreti ayarlaması ile ilgili bilgi konusunda bir kirlilik olduğunu yada istismar edildiğini, bugün kurumun bütün borçları sıfırlasa bile 55 kuruşa mal ettiği elektriği 35 kuruşa satması durumunda yine zarar etmiş olacağını, bunun dünyada olmadığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, hayat pahalılığı konusunda kimsenin endişe etmemesini, hayat pahalılığının maaşlara gerçek olarak yansıtılacağını, herkesin rahat olmasını, hükümet programı arkasında olduklarını, 100 TL konusunda yapılan yasallaştırmanın da vatandaşlar için olduğunu, yasallaştırma olmaması durumunda geçmiş dönemde yapılan artışların geri alınmasının söz konusu olacağını, bu yüzden bu düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür de, komitenin Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşmesi hakkında bilgi vererek, 2013 yılında kamu çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi için yapılan net 100 TL artışı alamayan baremlere net 100 TL artış olabilmesi için yapılan teknik düzenlemenin yasallaşması için alınan kararın oybirliği ile komitede onaylandığını kaydetti.

Genel Kurul, bu düzenlemeyi kapsayan Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısını da oyçokluğu ile kabul etti.

Genel Kurul, konuşmaların ardından Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısını madde madde oyçokluğu ile kabul etti.

Genel Kurul, ek gündemle 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi kararını da onayladı.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.