1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİNİN DURDURULMASI...
HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİNİN DURDURULMASI...

HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİNİN DURDURULMASI...

"Demokrasiye vurulmuş bir darbe!..."

A+A-

TDP GENEL BAŞKANI ÖZYİĞİT: “SENDİKALARIN YOK SAYILMASI, MECLİS’İN DE BAYPAS EDİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Bakanlar Kurulu’nun Yasa Gücünde Kararname ile “Meclis’i baypas edip, sendikaları yok sayarak” Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı uygulamasını kaldırma kararı almasının, “demokrasiye vurulmuş bir darbe” olduğunu savundu.

Özyiğit, yazılı açıklamasında, bu konuda yapılması gerekenin, sendikalarla masaya oturarak uzlaşıya varılması ve varılacak sonucun da Meclis Genel Kurulu’nda yasallaşması olduğunu belirtti. Özyiğit, CTP BG-DP UG hükümetinin, demokrasinin gereklerini yerine getirmek yerine, “ben yaptım oldu” yaklaşımıyla hareket ettiğini kaydetti.

Toplu Sözleşme, Grev ve Referandum Yasası’na göre, hükümetin yılbaşından önce Protokol Masası’nı kurarak sendikalarla görüşmesi gerektiğine işarete eden Özyiğit, “Hükümet, yasanın gereğini yerine getirmeyince sendikalar sembolik masa kurarak, hükümeti protesto etti” dedi. Hükümetin, bunu görmediğini savunan Özyiğit, yasa ve kural tanımaz bir şekilde hareket eden hükümetin Yasa Gücünde Kararname ile çalışanların örgütleri olan sendikalarını hiçe sayarak, kararlar ürettiğini iddia etti.

Eşel-Mobil sisteminin, maaş ve ücretlerin alım gücünü korumak amacıyla, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre oluşan Hayat Pahalılığı ödeneğinin maaş ve ücretlere yansıtılması olduğunu belirten Özyiğit, hükümetin bu uygulamasıyla eşel mobil sisteminin ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Hükümetin buna gerekçe olarak ise “ekonomik koşullar ile bütçe zorluklarını” gösterdiğini belirten Özyiğit şunları kaydetti:

“2015 yılında kamu çalışan ve emeklilerine artış verilmeyeceğine göre, tüketimde artış nasıl sağlanacaktır. Maaş ve ücret artışı yapılmayacak olmasına karşın, TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı yanında artan hayat pahalılığı karşısında da geliri eriyecek olan sabit gelirlilerin harcamaları daha da düşecektir. Bunun anlamı ise hazinenin gelirlerinin de düşmesidir. O zaman 2015 yılı bütçesinde öngörülen 4,1’lik ekonomik büyüme hedefine nasıl ulaşılacaktır? Yüzde 15 artırılan Fiyat İstikrar Fonu’ndaki hedefe nasıl ulaşılacak ve 386 milyon açıkla denkleştirilen 2015 bütçesi nasıl açık vermeyecektir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.