1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYRETE DÜŞÜREN MAAŞ TUTARLARI
HAYRETE DÜŞÜREN MAAŞ TUTARLARI

HAYRETE DÜŞÜREN MAAŞ TUTARLARI

“Personeli 12 bin alırsa, müdürünün 50 bin alması gerekiyor”

A+A-

TC Yardım Heyeti’nin yayımlanması beklenirken 2014 Ekonomi Durum Raporu’nda ünlü kurumlarımızdaki yüksek aylık personel ücret ortalamaları dikkat çekmişti;

CTP-BG\UBP Hükümet Programı’nda bir kısmının özerkleştirileceği belirtilen kurumlarımızdaki
mali durum, Yardım Heyeti’nin güncel Ekonomi Durum Raporu’na yansıdığına göre bu maaşlar yeniden konuşulmaya başlanacağının işareti olarak değerlendiriliyor.

Hükümet kaynakları, akaryakıt fiyatındaki artışın faturalara yansıtılamaması halinde Elektrik
Kurumu’nun bir süre sonra akaryakıt alacak para bulamayacağını belirterek ‘elektriğe zammın kaçınılmaz’ olduğunu söylüyor ancak KIB-TEK, personel giderlerinde rekor kırıyor. Rapora yansıdığına göre KIB-TEK’te aylık ortalama personel ücreti 12 bin 635 TL ile başı çekiyor…

TAK’ta bu ortalama aylık 5 bin 650 TL iken; BRTK’da ise 5 bin 543TL… Öte yandan SÜ-TEK’te aylık personel ortalama ücreti 8 bin 672; TÜK’te ise 7 bin 68 TL… Raporda “özellikle ekonomik kalkınmayı hedefleyen ve kamu yararı güden kuruluşların sürdürülebilir bir yapı kazanmaları ekonomik mantık çerçevesinde bir yapılanmaya gitmeleri kaçınılmazdır” ifadeleri yer alırken, bu ifadeyle personel maaşları ima ediliyor. CTP-UBP Hükümet Programı’nda özellikle KIB-TEK hakkında vurgulanan “özerkleştirme” dikkat çekerken; TC Yardım Heyeti’nin 2014 Ekonomi Durum Raporu’nda ortaya konan yüksek miktardaki aylık personel giderlerinin vadedilen “özerkleştirme” sonrası ne olacağı merak konusu…

05.08.2015-Vatan Mehmet / Kbrıs Postası

Altay: “Ezbere söylenmiş sözler…” Sarıca: “Ayıp ediyorlar”

El Sen Genel Sekreteri Toprak Altay, açıklanan rakamların hiçbir veriye dayanmadığını belirtirken, Sarıca ise, raporu ve “maaş” ile “maliyet”i manipüle eden “aydınların” yorumlarını “Türk Halkının elinde kalan son kurumları da yok etme çabaları” olarak değerlendirdi.

El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay, TC Yardım Heyeti’nin yayımlanması beklenen 2014 Ekonomi Durum Raporu’nda kurumlardaki personel ücret ortalamalarının, basın yayın organlarında yayımlandığı şekliyle gerçeği yansıtmadığını söyledi. Değerlendirmede bulunan Altay, Kıb-Tek’teki maaşlara bakıldığında böyle bir durumun mümkün olmadığını savundu. TC Yardım Heyeti tarafından açıklanacak rapora değinen Altay, “TC Yardım Heyeti tarafından açıklanacak olan bir rapor olduğu söyleniyor. Bunlar sadece ezbere söylenmiş olan sözlerdir. Hiçbir veriye dayanmıyorlar. Kamuoyu bu konuda KIB-TEK’i kışkırtmamalıdır. Vatandaşlar haberlere itibar etmemelidir. İnsanların maaşlarını olmayacak şekilde yüksek göstermek etik değildir” ifadesini kullandı.

“Personeli 12 bin alırsa, müdürünün 50 bin alması gerekiyor”

KIB-TEK’tin, aylık ortalama personel ücreti 12 bin 635 TL ile başı çektiği iddialarını değerlendiren Altay, “Personeli 12 bin 635 TL maaş alan bir kurumun, müdürünün 50 bin maaş alması gerekiyor. Zaten bütün ortalama göz önüne alındığında 4 bin TL civarında bir maaş ortaya çıkıyor. Ülkede çalışmadan maaş alan müsteşar, müşavir ve bunun gibi çalışmadan fazla para alan durumları düşünüldüğünde, asıl bunların konuşulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Birçok kişi adaletsiz maaş alıyor”

Devletin maaşlar dışında daha önemli sorunları olduğunu vurgulayan Altay, “Ülkede tek maaş alan KIB-TEK çalışanı mıdır? Ülkede birçok kişi adaletli ya da adaletsiz maaş almaktadır. Şimdi devletin derdi bitti mi? Ülkede birçok çalışan asgari ücret almaktadır. Şu an bile hala asgari ücret belirlenebilmiş değildir” dedi.

“Gönül ister ki başka şeyler tartışalım”

KIB-TEK’in maaş konusunda çıkan haberlerin suni haber olduğunu kaydeden Altay sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunlar suni, gündem yaratmak amaçlı, taraflı haberlerdir. Sendika olarak kendi görüşümüzü bu konuda belirtmek istiyorum. Bugün genel müdürümüzün bile 12 bin 635 TL maaş aldığını düşünmüyorum. Dolayısıyla bunlar yanıltıcı haberlerdir. Yapılan bu tür haberler kamuoyuna zarar veriyor. Söyleyecek başka bir şey yoktur. Gönül ister ki başka şeyler tartışalım. Bu ülkede daha önemli konuların olduğunu düşünüyorum.

“Bu durum gerçekten sıkıntılı bir hal aldı”

Asparagas haberlerinin yapılmasını manidar görüyorum. Bu durum gerçekten sıkıntılı bir hal aldı. Keşke daha farklı bir ülkede, daha farklı konular tartışabilsek. Özel sektörde çalışan ve sosyal hakları olmayan birçok çalışan varken neden bu konular tartışılıyor?”

Sarıca: “Ayıp ediyorlar”

Dev-İş eski başkanlarından ve Cumhurbaşkanlığı ve Çalışma Bakanlığı eski müsteşarlarından Hasan Sarıca ise, Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, tırnak içinde kullanarak “aydın araştırmacı yazarlara” sitem etti ve “ayıp ediyorlar” dedi.  Bu yazarların “maaş” ile “maliyeti” manipüle ettiklerini savunan Sarıca, bu çabaları “Kıbrıs Türk Halkının elinde kalan son kurumları da yok etme çabaları” olarak değerlendirdi.
Sarıca’nın paylaşımı şöyle:

“Bir Kısım "Aydın, araştırmacı ve yazarımız" ayıp ediyorlar.

Konu TC Elçiliği'nin yan örgütlerinden Yardım Heyeti'nin 2004 Yılı Raporundan hareketle Kıbrıs Türk Halkının elinde kalan son kurumları da yok etme çabaları. Neymiş? Kıbrıs-Tek'te "işçi maliyeti ortalaması 12 000 TL" imiş. TC Yardım Heyeti basında gördüğüm kadarı ile " maliyet" diyerek ancak bunu Maaş diye manipüle ederek, ettirerek veya edilmesine yol açtı. Şimdi kenarda " Kıh Kıh" gülerek bizleri izlemeye koyuldular sanırım. Eh hakları da yok değil doğrusu? Bahsedilen işçi maliyeti hangi sektörde ne kadardır diye soran pek yok. Bu rakamlar brüt Maaş denen vergi ve sosyal güvenlik kesintileri yapılmadan önceki ortalama Maaşlar da değil. Hele. Ay sonu çalışanların eline geçen net Maaş hiç değil. TC Elçiliği ve Yardım Heyeti amacını gizlemiyor. Bu amaç için de bu tür Tartışmalar veya oluşacak yanlış kanaatler tam da istedikleri şey. Peki, bizim bir Kısım Aydın, araştırmacı ve yazarımıza ne demeli? " ben yazar söylerim" sen cevap ver. Araştırma hele de muhataplarından da önceden bilgi alma şanlarına uymaz. Eline net 1500 TL alan 3 işçi Düşünelim. Elektrik santralın, Yeraltı madeni ve tezgahtarlık yapan bu 3 işçinin işverenlerine " maliyeti" aynı değidir Sayın Bay ve Bayanlar. Hele iş güvenliği layıkı ile uygulanırsa hiç değidir. Soma madeninde Işveren işçi maliyetlerinin yükselmesini kabul edip gereğini yapsa idi Soma Cinayeti işlenmeyecekti. Bunu bizlerden daha iyi bilip önlem alması gereken TC'nin burdaki temsilcileri burda da iş cinayetleri mi istiyor?”

07.08.2015 - Haberal Kıbrıslı/Özge Kizir

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.