1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HEKİME İKİNCİ İŞ YASAĞI GELİYOR
HEKİME İKİNCİ İŞ YASAĞI GELİYOR

HEKİME İKİNCİ İŞ YASAĞI GELİYOR

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkta reform için kolları sıvadıklarını ve “tam güne geçiş” konusunda kararlı olduklarını vurguladı

A+A-

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yıllardır gündeme gelen ancak bir türlü hayat bulmayan, “sağlıkta yeniden yapılanma” çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası ve Döner Sermaye sistemine hayat verme konusunda kararlı olduklarını söyledi. “İkinci iş Anayasa Mahkemesi kararına göre zaten yasak” diye Bakan Gülle, kasım ayında yapılacak çalıştay ve ardından geçecek yasalarla birlikte, kamuda ve özelde çalışan hekimlerin ayrılacağını kaydetti.

Gülle, Genel Sağlık Sigortası, Kamu Sağlık Yasası, Özel Hastaneler Yasası ve Hasta Hakları Yasası’nda gerekli düzenlemelerin yapılarak 2014 yılında hayata geçirileceğinden de emin konuştu.

Hasta ve sağlık çalışanını temel alan bir sistem oluşturma hedefinde olduklarını vurgulayan Gülle, “Reformda kararlıyız” dedi.

Yasaları 1 Ocak 2015’te uygulama hedefi
Gülle, sağlıkta reform çalışmalarının başladığını, ilk etapta hazırlanan dört yasanın ardından, genel sağlık sigortası ile ilgili de çalışmalara başladıklarını ifade etti. 

Gülle, bununla ilgili Çalışma Bakanlığı ile gerekli çalışmaları yürüttüklerini söyledi ve Maliye Bakanlığı ile de görüşerek, bunu resmi hale getireceklerini dile getirdi. 

“Sağlıkta yeniden yapılanma” ile ilgili çalışmada, ilk hedefin kasım ayında bir çalıştay düzenleyerek,“sağlığın vizyonunu, hedeflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek” olduğunu belirten Gülle, Genel Sağlık Sigortası, Kamu Sağlık Yasası, Özel Hastaneler Yasası ve Hasta Hakları Yasası gibi alanlarda da gerekli düzenlemelerin yapılarak 2014 yılında hayata geçirileceğini kaydetti. 

Gülle, tüm bu yasaların, 1 Ocak 2015’te de tam olarak uygulanmasını hedeflediklerini vurguladı.

Tüm hastaneler randevulu sisteme geçecek
Gülle, bunların yanında yasal düzenleme gerektirmeyen bazı adımların da atılmaya başlandığına işaret ederek, randevulu sistemi kısa ürede hayata geçireceklerin açıkladı. Bugüne kadar sadece laboratuar ve görüntüleme hizmetlerinde kullanılan randevulu sistemin tüm devlet hastanelerinde poliklinik hizmetlerinde kullanılacağını söyledi.

Onkoloji hastanesi için ihaleye çıkılıyor
Gülle, bir onkoloji hastanesi için de geniş bir çalışma yapıldığını anımsatarak, ihalesine iki hafta içinde çıkılacağını ve bir yıl içinde hastanenin bitirileceğini söyledi.

Gülle, Lefkoşa’da hastane için de yerin ayrıldığını dile getirirken, burada radyoterapi hizmetlerinin verileceğini ifade etti. Gülle, “Hastalarımız, bir ve iki kişilik özel odalar çerçevesinde çok yüksek standartlarda hizmet verecek bir hastanede hizmet alacak. Bir yıl içinde kanser konusundaki bu çok ciddi projeyi de hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.

Kanser tespiti ile ilgili olarak ise önceden başlamış olan bir araştırmanın varlığına dikkat çeken Gülle, DAÜ ile de bir kanser araştırmasının ön protokol yapıldığını ifade etti. Gülle, bununla ilgili önümüzdeki günlerde kanserler, mikrobiyolojik hastalıklarla ilgili epidemiyolojik çalışmalar yapılacağını belirtti. Buna büyük önem verdiklerine de vurgu yapan Gülle, iyi bir veri tabanı oluşturmak, koruyucu hekimlik ve bilinçli toplum yaratmak için gerekli çalışmaların da başladığını dile getirdi.

“İkinci iş zaten yasak; tam güne geçilecek”
Gülle, sağlıkta yeniden yapılandırmanın bir parçasının da hekimlerin ikinci iş yapması konusu olduğunu ifade etti. Gülle bu konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Genel Sağlık Sigortası ve fon olacak. Burada toplanan para ile gerek devletten gerek özelden sağlık hizmetleri satın alınacak. Özel muayeneler, üniversiteler, hastaneler ve devletten hizmet satın alınacak. Bu uygulama ile kamuda ve özelde çalışanları ayırmış olacağız. Bu yeniden yapılanma olayı ile birlikte bunun adına tam gün diyoruz. Aslında ikinci iş yapma olayı, Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmıştır. Bunun Anayasa’ya aykırı olduğu gösterildi. Şimdi bunun nasıl hayata geçeceğini konuşuyoruz. Burada önemli olan yeniden yapılanmada, hasta ve sağlık çalışanı odaklı bir sistem oluşturulmasıdır. Hastaların gereksinimlerine göre şekillenmiş olacak. Sağlık çalışanlarını da özendiren, daha çok çalışmaya teşvik eden, karşılığını da alacakları bir mekanizma olacak. Döner sermaye sistemi kurulacak. Önce çalıştay ve daha sonra yasalarla birlikte yapılanmayı sağlayacağız. Biz reformda kararlıyız.

Bu konuyla ilgili özellikle dünya sağlık alanındaki gelişmelere baktığımızda, aslında ciddi bir sağlık çalışanı ordumuzun olduğunu, ekiplerin bulunduğunu ancak sistemi kuramadığımız için sahip olduğumuz kapasiteyi gösteremediğimizi görüyoruz. Ve bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Herkes bunu istiyor. Doğru düzenlemeleri kararlı şekilde hayata geçireceğiz. Zaten hükümet programında da çok net şekilde ortaya kondu.”

“Borç konusunda ciddi sıkıntı yok”
Gülle, Türkiye’deki bazı hastanelere belli miktar borçlar olduğunu kabul etti ve bunların bir program dâhilinde ödendiğini söyledi. 

Ancak bu konuda çok ciddi sıkıntılar olmadığını savunan bakan Gülle, hastanelerin “hasta kabul etmediği”nin doğru olmadığını ifade etti.

Bazı merkezlerde sıkıntılar olduğunu ancak ödemelerin yapılarak sıkıntının aşıldığını açıklayan Gülle, “Bizim için esas olan kendi sistemimizi güçlendirmektir. Bunu yaptığımız zaman ancak bu konular ikincil olacak. Elbette bizim merkezlerde çözülmeyen sorunlar olabilir. Şu anda yapılanmayı sağlamış olsak, bu borç gibi görüne rakamlar elimizden hiç çıkmamış olacak. Bu bile yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Acil hizmetlerinin etkinliği için adım atıldı”
Gülle, sağlık sistemine duyulan güvensizlikle alakalı olarak ise şöyle konuştu:
“Bizim de kapasitemizi en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Birçok alanda düzenleme şarttır. İkinci önemli konu da yeniden yapılanma için acil hizmetlerinin yeniden ele alınması gerekiyor.

Daha etkili ve hızlı olması için düzenlenmesi şart. Ülkenin temelini devlet hastaneleri sağlıyor. Dolayısıyla bunu iyileştirmek ve başta sona ele almak gerekiyor. Ben göreve gelir gelmez 112 hizmetlerinin, etkinleştirilmesi ile ilgili girişim yaptım. Personele eğitim verilmesine yönelik çalışmaları başlattık.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.