1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HELLİMDE “BOMBA”
HELLİMDE “BOMBA”

HELLİMDE “BOMBA”

HELLİMDE “BOMBA”

A+A-

RUM BASINI KIBRISLI TÜRKLERİN ENDİŞELEİRİNİN DİKKATE ALINMASINI İSTEYEN TÜRKİYE’Yİ, KIBRISLI TÜRKLER İÇİN EYLEM GRUBU’NU VE ESPEN BARTH EIDE’Yİ HEDEF ALDI

“TÜRKİYE AB’DEKİ EGEMENLİK HAKLARINI TESCİL ETME YÖNÜNDEKİ HER HAREKETİ TOPLUMLARARASI MESELEYE İNDİRGEYEREK KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN EGEMENLİK HAKLARINI KULLANMASINI ENGELLİYOR”

Türkiye, KKTC’de hellim üretiminde uyulması gereken kriterleri denetleyecek bir mekanizma kurulmasını isteyerek hellim konusunda Kıbrıslı Türklerin endişelerinin de dikkate alınacağı bir çözüm bulunmasını istediği için Rum basını tarafından itham edildi.

Fileleftheros Türkiye’yi, Rum yönetiminin AB’deki çıkarlarını tescil etme yönündeki her türlü çabasını toplumlararası meseleye “indirgeyerek” sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını kullanmasını, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu’nun da desteğiyle engellemekle” suçladı.

Gazete Brüksel çıkışlı haberini “Hellimde Egemenlik Haklarının Kullanımını Engelleme Bombası... Flaş: Hidrokarbonlardan Sonra Sıra Hellimde... Meseleyi AB’ye Eide Götürdü” başlığıyla aktardı.

Gazete, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonların Rum yönetimince tek taraflı kullanılmasını engelleyip Kıbrıs sorunu çözülsün veya çözülmesin hidrokarbonların paylaşılması talebinde bulunmasından sonra, Brüksel tarafından ‘Menşe İsmi Korumalı’ ürün olarak tescil edilmesi arifesinde hellim ve hellim üretimindeki teknik kriterlerin uygulanmasını denetleyecek denetim makamı konusunda da ¬benzer hareketlerde bulunulduğunu yazdı.

Türkiye’nin bu çabasında, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu’ndan yardım aldığını belirten gazete “hidrokarbonlar ile hellim arasında belirgin farklar olsa da Türkiye,  Avrupa Birliği’nden çevrelerin de desteğiyle meselelere siyasi boyutlarıyla yaklaşıyor ve Kıbrıs sorunu çözülmese dahi, her şeyin iki oluşturucu devletçik mantığında yarı yarıya paylaşılması gerektiğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

Edindiği bilgilere dayanarak hellim konusunun Türk tarafının isteği üzerine BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin Avrupa Biriliği’ndeki temas gündeminin üst sırasında bulunduğuna işaret eden gazete, özetle şöyle devam etti:

“Gazetemiz, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu Başkanı Michaela Di Bucci’nin Eide’ye, hellim meselesine Kıbrıslı Türklerin endişelerini de dikkate alacak bir çözüm bulunması gerektiğini, aksi halde iki taraf arasındaki güvenin zedeleneceğini söyleyerek papağan gibi Türk tezlerini tekrarladığını öğrendi. AB’den güvenilir bir kaynak ‘Konu Sayın Eide’nin bilgisindeydi ve hellim meselesi karşılıklı kabul edilir bir şekilde çözülürse Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına da yardımcı olacağını (!) söyledi’ dedi.

Eide’nin, Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu Başkanı Bucci’nin de hazır bulunduğu, Bölgesel Politika Komiseri’nin ofisinden Korina Kretu (komiser yoktu) ile görüşmesinde de hellim konusu ele alındı. Avrupa Birliği’nden, Eide’nin Belçika başkentindeki temaslarında konuşulanları bilebilecek durumda olan çevreler gazetemize Norveçli Danışman’ın AB Yüksek temsilcisi Federica Mogkerini ve Johannes Hahn’la görüşmesinde daha hellim konusunu gündeme getirdiğini ancak cevap almadığını anlattılar.

Eide, Kıbrıs Türk toplumunun Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 25’inin hellime dayandığını belirterek ‘karşılıklı kabul edilebilir çözüm’ mantığında ısrar etti. Hellim konusu BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonunun bir parçası olmamasına, dolayısıyla da Eide’nin görev ve yetkileri kapsamında bulunmaması gerekmesine rağmen Türk tarafı ve Komisyon’un Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu Eide’den, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını ve endişelerini de dikkate alacak bir çözüm için nüfuz kullanmasını istediği anlaşılıyor.

Aynı bilgilere göre Komisyon’dan malum çevrelerin de yardımıyla Türk tarafınca ileri götürülmekte olan çözüm hellim üretiminde teknik kriterlere uyulup uyulmadığının v.b. denetlenmesi için işgal bölgelerinde ayrı bir denetim mekanizması kurulmasına atıfta bulunuyor.

Prosedür uyarınca, bir ürünün Menşe İsmi Korumalı ürün olarak tescil edilmesi için denetim mekanizmasına ilgili dosyanın yetkili devlet makamının onayından sonra karar veriliyor. Bu örnekte, hellim dosyası Brüksel tarafından onaylandığında, gerekli denetimi hangi makamın yapacağına, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hellimin ‘Hallumiu/Hellim (hem Türkçe hem Rumca olarak) menşe ismi korumalı ürün tescili talebini sunan Tarım Bakanlığı karar verecek.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.