1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HEM ANNE HEM BABA ÇOCUKLARINA KENDİ SOYADINI VEREBİLECEK”
“HEM ANNE HEM BABA ÇOCUKLARINA KENDİ SOYADINI VEREBİLECEK”

“HEM ANNE HEM BABA ÇOCUKLARINA KENDİ SOYADINI VEREBİLECEK”

Kuzey Kıbrıs’ta en çok tartışılanlardan biri de soy isim konusu...

A+A-

Girne Amerikan üniversitesi Öğretim Görevlisi Çiçek Göçkün, Aile Yasa Tasarısını, Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programında değerlendirdi. Aile içerisinde daha eşit ve çağdaş bir yapı öngördüklerini ifade eden Çiçek, kadının kendi soyadını kullanabilmesinin de en doğal hakkı olduğunu ve dilerse soyadını çocuğuna da aktarabileceğini kaydetti.

Ceren ERCİH

“KADININ VE ÇOCUĞUN AİLE İÇERİSİNDE DAHA EŞİT VE HAKLARININ DAHA KORUNABİLİR DURUMA GELMESİ GEREKİR”

Aile Yasa Tasarının daha çağdaş bir zemine oturtulmaya çalıştığını kaydeden Çiçek; “Bu gibi uluslararası hukuk metinleri ile çağdaş, hukuk gerekliliklerine uygun çalışabilecek bir aile yasası ortaya koymaktı. Anne veya kadın olarak eşin ve çocuğun aile içerisinde daha eşit ve haklarının daha korunabilir duruma gelmesiydi bizim temel amacımız” dedi.

“BOŞANMALAR PEDOGOG EŞLİĞİNDE ÇOCUĞA SÖYLENMELİ”

Evliliğin son bulması durumunda çocuğun refahının ön planda tutulacağını kaydeden Göçkün, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Evlilik içerisinde çocuğun anne babası ile olan ilişkisinde eşit bir ilişkiye sahip olması, evliliğin son bulması durumunda çocuğun refahını düşünecek şekilde kararlarının verilmesi. Burada eklenecek önemli bir yenilik 7 yaş ve üzeri çocukların pedogog eşliğinde boşanma sonrası hangi veli ile hayatına devam etmesinin görüşünün alınması gerekir.”

“ADLİ KURUM VASITASI İLE DOĞRU İŞLEMLERİ SÜRDÜREBİLMESİ KONUŞULUYOR”

Adli Yardım Kavramı’nda bahseden Göçkün neden böyle bir kavrama ihtiyaç duyulduğunu ve Ali Yardımın ne gibi konulara çözüm olacağını şu sözlerle anlattı; “Adli Yardım Kavramını biz Aile Yasası’na eklemeye çalışıyoruz. Boşanma, durumunda zor durumda olan gerekli hakkı olan hukuki yardımı alamayacak kişilerin bir doğru Adli Kurum vasıtası ile doğru işlemleri sürdürebilmesi konuşuluyor. Aynı zamanda koruma emrinin de geliştirilip daha detaylandırılması ile hane içi şiddete maruz kalan kadınların eşlerinden veya eski eşlerinden korunabilmesi konusunda geliştirmeler getirmeye çalışıyoruz.”

“HEM ANNE HEM BABA ÇOCUKLARINA KENDİ SOYADINI VEREBİLECEK”

Kuzey Kıbrıs’ta en çok tartışılanlardan biri de soy isim konusu. Bu konuya da değinen Göçkün, evlenmeye karar vermiş çiftlerin anlaşma halinde istedikleri soyadı kullanabileceklerinin zaten şu anki yasalarda da var olduğundan söz etti. Göçkün; “Aile Yasası’nda Soyadı Yasası şu şekilde düzenlenmiştir; Evlenmeye karar veren çiftler her iki soy addan birisini anlaşırlarsa aile soyadı olarak kullanabilirler. Aslında hukuk kadının soyadının da eşine verme olanağı tanıyor ancak çiftlerin anlaşması durumunda.

Eğer çift anlaşmış ise o zaman erkeğin soy ismi aile soyadı olarak kullanılır. Şimdi yapılan öneride eğer eşler tek bir soyadı kullanmak isterse seçtikleri aile soyadını kullanabilecekler. Ancak anlaşmazlar ise kadın erkeğin soyadını kullanmak yerine kadın dilerse kendi bekarlık soyadı ile eşinin soyadını almadan evlilik hayatına devam edebilir” dedi ve kadının da çocuğuna kendi soy isimin verebilmesinin en doğal hakkı olduğunu savundu.

Göçkün, sözlerini şöyle tamamladı; “Ailenin seçtiği soy isim hangisi ise çocuğa da o soy isim veriliyor. Hem anne hem baba çocuklarına kendi soyadını verebilecek. Bu durumda çocuğun iki soyadı olacak. İki soyadlı çocuklara geldiğimizde ise bir çocuğun iki soy isimden fazlası olamaz. Yani iki soy adılı bir kişi çocuğa hangi soyadı aktarmak istiyorsa onu aktaracak.”

StarKıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.