1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HEM BİRLİK HEM DE MÜCADELENİN DEVAM ETMESİ GEREKLİLİĞİ
HEM BİRLİK HEM DE MÜCADELENİN DEVAM ETMESİ GEREKLİLİĞİ

HEM BİRLİK HEM DE MÜCADELENİN DEVAM ETMESİ GEREKLİLİĞİ

Türkiye’ye kendi planlamalarını ileriye götürmesi olanaklarını sağlayacak anlaşmalardan kurtulma gerekliliği

A+A-

 

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasının arzulanmasına yönelik olarak, güçlerin birleştirilmesinden ve mücadelenin devam etmesi gerekliliğinden bahsettiği belirtildi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yiannos Kranidiotis’in 15. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’ye kendi planlamalarını ileriye götürmesi olanaklarını sağlayacak anlaşmalardan kurtulma gerekliliğine değindi.

Kıbrıs Rum tarafının, iki devlet, yeni ortaklık, “kolonizasyonun” ve garantör haklarına ilişkin olguları kabul etmeyi ret etmekte ısrarlı olması gerektiğini söyleyen Omiru, Yiannos Kranidiotis’in kişiliğine de övgülerde bulunarak onun şahsına yönelik borçlarının, adil bir çözüm için mücadeleye devam etmek olduğunu belirtti.

Kranidiotis’in ölümden 15 yıl sonra da, milli geleceklerine ilişkin tehlikelerin önünde bulunmaya devam ettiğini ifade eden Omiru, Annan Planı gibi başka isimde veya benzer içerikli planların canlanması tehlikesi önünde bulunduklarını söyledi.

Omiru, Ulusal Konsey’in 2009 yılındaki toplantısında, herkesin, ülkenin ve devletin ve kurumların birliğini garanti altına alacak, tüm göçmenlerin evlerine geri dönmesi de dahil olmak üzere tüm vatandaşların haklarını sağlamlaştıracak çözüm için çalışma taahhüdünde bulunduğunu anımsattı.

Kıbrıs sorununa en kısa zamanda çözüm sağlanmasını istediklerini belirten Omiru, askıda kalan durumların gebe olduğu tehlikelerin farkında olunduklarını, tehlikelerin “işgalin” oldu bittilerini yasallaştıracak çözümlerin kabul edilmesiyle de bertaraf edilmeyeceğini ifade etti.

Omiru açıklamasında ayrıca TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği son ziyarette değindiği gibi Türk önerilerinin ve taleplerinin “Kıbrıs’taki Helenizmin tarihsel devamlılığının sona ermesine denk geldiğini” ileri sürdü.

Omiru Türk taleplerinden bahsederken “iki halk, iki devlet, Türkiye’nin daimi vasiliği, insan haklarının ve özgürlüklerinin daimi çiğnenmesine” atıfta bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.