1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HEM ‘RANDEVU’ HEM ‘ÜÇ’ SIRA NUMARASI
HEM ‘RANDEVU’ HEM ‘ÜÇ’ SIRA NUMARASI

HEM ‘RANDEVU’ HEM ‘ÜÇ’ SIRA NUMARASI

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 20 Ocak 2014 itibariyle yürürlüğe giren randevu sistemi incelenmek üzere, sıradan bir şekilde randevu alındı ve;

A+A-

önce ‘hasta’ gibi aradı; bir hafta sonraya randevusu verildi. İletişimde bir sorun yoktu.

* ‘Randevu’ olarak hastaneye gitseniz de ‘sıra numarası’ yine karşınıza çıkıyor, hem de üç kez!.

* ‘Randevulu’ hastaların süreçleri öncelikli ve daha hızlı… 11.45 için randevum vardı, 12.12’de doktorun yanındaydım.

* ‘Randevulu sistem’de görülen en ciddi sıkıntı, sürenin ‘sınırlı’ oluşu; 12.30’dan sonra doktorların ayrılması.

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hizmete konulan randevu uygulamasının tam anlamıyla sisteme sokulamadığı görüldü. 20 Ocak Pazartesi günü itibariyle yürürlüğe giren randevu sisteminin nasıl çalıştığına dair hasta gözüyle gözlem yaparak sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini inceleme fırsatı bulduk. Gözlem sonrası randevu sisteminin, sıra numarası sistemiyle aynı işleme tabi tutulduğu yalnızca ‘saat’ uygulamasında farklılık görüldü. Randevu alan kişilerin daha geç hastaneye gitmesi olumlu bir adımken, randevu alan hastaların ilk olarak veznede sıraya girmesi ve muayene olmak için randevulu kişiler arasında ayrı bir sıra numarası alması da dikkat çekti. Özellikle acil olarak doktora görünmek isteyen kişilerin randevu sistemiyle hemen muayene olamayacağı, bir hafta sonraya randevu verildiği görüldü.
Randevu alarak muayene edinmek isteyen kişiler için muayene süreçlerinin daha hızlı yapıldığı ise ayrı bir nokta.

Bir hafta sonraya randevu

11 Şubat Salı günü göz doktoruna görünmek için saat 11.30’da, 228 5441 numaralı telefondan hastaneyi aradım. Telesekretere bağlandıktan sonra ‘3’ numaraya kodlayarak randevulu sistem hattına bağlandım. Telefonu açan hastane görevlisi, kibarca rahatsızlığımın ne olduğunu ve hangi doktordan randevu almak istediğimi sordu. Randevu sistemini incelerken gözlerime baktırmanın faydalı olacağından ve daha öncede yoğun bir servis olduğunu bildiğim için göz doktorundan randevu aldım. Telefonun ucundaki sekreter, 12 ila 14 Şubat tarihleri arasında göz doktorlarının ‘dolu’ olduğunu ancak 18 Şubat Salı günü (dün) Dr. Matilda Masaroğulları’na gözlerimi kontrol ettirebileceğimi aktardı ve saat 11:45’e randevu verdi.

Randevu alanlarda kendi aralarında sıra numarası alıyor

Bir haftanın ardından dün saat 11:00’de hastaneye gittim. Yaptığım ilk gözlemde çok sayıda vatandaşın yine sabahın erken saatlerinde hastaneye gelerek sıra numarası aldığını, randevu alan kişilerin de saat 10:00 gibi hastaneye gelerek veznede sıra numarası aldığını gördüm. Muayene olmak için ödemem gereken ücreti yatırmak üzere sıra numarası alarak saat 11:38’de vezneye gittim. Randevu saatim olmasına rağmen veznede, ‘randevulu kişiler’ için ayrı sıra numarası verileceğini öğrendim ve hastane memurunun verdiği ‘7’ numarayı aldım. Edindiğim bilgiye göre doktorların sabah 09:00 itibariyle sıra numarası alan ilk 20 hastayı muayene ettiği, 10:30 itibariyle de sadece 10 kişiye randevu verilerek saat 12:00- 12:30 arası hasta kabul edildiğini öğrendim.

Kimi hasta şikayetçi

Sosyal Sigorta kartımı verdikten sonra sarı renkteki Poliklinik Muayene ve Tedavi Kartının üzerinde bulunan kayıt işlemlerinin ardından polikliniğe giriş kapısının sol bölümünde bulunan göz servisi önüne gittim. Kapı önünde sıra bekleyen randevulu 7 hastanın çoğu saat 10:30’dan beri beklediğini şikayet ederek, randevulu sistemin tam anlamıyla işlem görmediğini savundu. Sabahın erken saatlerinde gelmekten kurtulduklarını belirten bazı hastalar ise randevu saatine uygun olarak muayene olmadıklarından yine sıra numarası almak zorunda kaldıklarından yakındı.

4 dakikada muayene oldum

Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra saat 11:55’te sıra numarası 1’den 8’e kadar olan tüm hastalar aynı anda çağrılarak küçük bekleme odasına alındı. Dört kişi oturarak diğerleri de ayakta kalır vaziyette küçük bekleme odasında muayene sırası beklenirken, randevu saatleri yerine sıra numarasına göre hastalar çağrıldığı görüldü.

1 numaralı hasta saat 12:00’da içeriye alınarak muayene olurken, aynı anda hemşire tüm hastaların 10 dakika içerisinde göz tansiyonlarını ölçtü. Dr. Matilda Masaroğulları’nın göz tansiyonları ölçülen hastaları tek tek kontrol ederek, ilk 5 kişinin tedavisini 15 dakika içinde tamamladı. Ben de saat 12:12’de doktor odasına girerek, gözlerimi muayene ettirdim. Yaklaşık 4 dakikada gerekli muayene yapıldıktan sonra saat 12:16’da odadan çıktım. İçeride kalan 2 hastanın da uzayan sağlık problemlerinin kısa sürede tamamlandığını gözlemledim.

Sonuç…

Sonuç olarak gözlem sonrası randevu sisteminin, sıra numarası sistemiyle aynı işleme tabi tutulduğu yalnızca ‘saat’ uygulamasında farklılık görülürken, randevu sistemine başvuranların bakım süreçlerinin daha hızlı yapıldığı dikkat çekti. Özellikle acil olarak doktora görünmek isteyen kişilerin randevu sistemiyle hemen muayene olamayacağı, bir hafta sonraya randevu verildiği görüldü.

Öte yandan bazı servislerde saat 10:30 gibi gelen randevulu hastaların sıra numarası alarak, doktora muayene olduğu ve bunun bazı sorunlar yarattığı öğrenildi.

Yeni Düzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.